Gezonde voeding

Gezonde voeding

Van overgewicht bij de jeugd tot ondervoeding bij ouderen: de roep om gezonde voeding is groter dan ooit. Wageningen University & Research geeft fabrikanten, overheden, en maatschappelijke organisaties - vanuit een multidisciplinaire benadering - inzichten waarmee zij consumenten kunnen helpen bewuste keuzes te maken.

Het gezondheidsbewustzijn van de consument is de afgelopen decennia toegenomen. Steeds meer mensen weten dat vezels goed zijn voor de darmgezondheid en dat ze zuinig moeten zijn met suiker en zout. Toch laat het eetpatroon van velen nog altijd te wensen over, getuige de alarmerende toename van het aantal gevallen van overgewicht en diabetes, zowel bij kinderen als volwassenen. Tegelijkertijd ligt bij de groeiende groep ouderen ondervoeding op de loer. Aan fabrikanten, overheden en maatschappelijke organisaties de uitdaging de gezonde keuze voor al deze groepen de gemakkelijke keuze te maken.

Aantoonbaar gezond

Wageningen University & Research geeft organisaties de inzichten die nodig zijn om aantoonbaar gezonde(re) producten te ontwikkelen, en voorlichtingscampagnes waarbij mensen een gezond eetpatroon aanleren en weten vast te houden. Dat doen wij vanuit een multidisciplinaire benadering, waarbij fundamenteel en toegepast onderzoek hand in hand gaan. Wij bestuderen - zowel in maagdarmmodellen in het lab als bij menselijke vrijwilligers - de effecten van ingrediënten, voedingsmiddelen en eetpatronen op de gezondheid, en ontwikkelen efficiënte screening tools; bijvoorbeeld om de verteerbaarheid van vezels te meten, of de biologische beschikbaarheid van eiwitten in een zuiveldrank.

We onderzoeken ook de effecten van voeding en leefstijlfactoren in relatie tot ziekten zoals hart- en vaatziekte en kanker. We brengen daarnaast in kaart welke factoren het keuze- en eetgedrag van mensen beïnvloeden: waar letten mensen bijvoorbeeld op als ze voor het schap staan? Proeven consumenten dat het zoutgehalte van een product verlaagd is? En eten ze er thuis net zoveel van als van het gangbare product? Daarnaast werken we, met behulp van geavanceerde ICT, aan nieuwe concepten voor gepersonaliseerd voedingsadvies.

Van onderzoek naar de praktijk

Wageningen University & Research is betrokken bij diverse initiatieven in binnen- en buitenland. Zo bestuderen we de effecten van voedingsvezels op het immuunsysteem, en volgen we in Afrika het eetpatroon en de gezondheid van moeders en zuigelingen. Samen met andere kennispartners onderzoeken we de relatie tussen voeding, hersenen en cognitieve aandoeningen als dementie, ADHD en depressie. Ook hebben we met zorgprofessionals en bedrijven in Nederland een interventieprogramma voor ouderen ontwikkeld. Senioren krijgen hierin structureel krachttraining en eten extra eiwit, voor sterkere spieren en een beter uithoudingsvermogen. Daarnaast werken we aan oplossingen om de groenteconsumptie van mensen te verhogen, bijvoorbeeld door groente aan te bieden als snack tijdens vergaderingen.

Wageningen University & Research

Wageningen University & Research is het samenwerkingsverband tussen Wageningen University en Stichting Wageningen Research. Wageningen University verricht fundamenteel onderzoek en geeft onderwijs. De onderzoeksinstituten, behorend tot de Stichting Wageningen Research, doen toepassingsgericht- en praktijkonderzoek. De bundeling van de universiteit en gespecialiseerde onderzoeksinstituten is de kracht van Wageningen. Wetenschappelijke doorbraken worden door deze unieke samenwerking snel in de praktijk en in het onderwijs vertaald.