Nieuws Gezonde & Veilige Voeding
Nieuws
-
17 mei 2024
Hoe je voedselsystemen duurzamer kunt maken met AI
- Start-ups gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) om voedselsystemen duurzamer te maken. Zo vermindert Orbisk de voedselverspilling met een slimme... -
14 mei 2024
Ron Hoogenboom bij EenVandaag over het effect van PFAS in planten en eieren
- Door het hele land zijn er eieren met een te hoog PFAS-gehalte aangetroffen en ook de beheerders van moestuinen maken zich zorgen over de gevolgen van... -
2 mei 2024
Weinig gezond en vegetarisch voedsel op bevrijdingsfestival Wageningen
- Maar liefst 92% van het aangeboden eten en drinken op het bevrijdingsfestival (5 mei 2022) in Wageningen draagt niet bij aan een gezond... -
24 april 2024
‘Geef dieren niet de schuld van zoönosen als mensen ze uit hun habitat jagen’
- Ratten met de pest, vleermuizen met COVID-19 — het is gemakkelijk om te denken dat zieke dieren het probleem zijn van deze gezondheidsissues.... -
15 april 2024
Inclusieve catering in de praktijk
- Vanuit de visie op Food & Beverage heeft WUR met de cateraars afgesproken dat inclusie een kernwaarde is bij de catering op de campus. Wat... -
11 april 2024
Lydia Afman benoemd tot leerstoelhouder Nutrition, Metabolism and Genomics
- De Raad van Bestuur van Wageningen University & Research heeft Lydia Afman benoemd tot professor en leerstoelhouder van de leerstoelgroep... -
5 april 2024
Consumptie staat centraal op Global Food Security Conference
- Op 9 april vindt in Leuven de vijfde editie van de Global Food Security Conference plaats. Zo’n 500 onderzoekers uit 65 landen praten hier over... -
4 april 2024
Vis verrijkt het leven in sloppenwijk Kenia
- Hoe zorg je ervoor dat bewoners van steeds groter wordende sloppenwijken toegang hebben tot meer en gezonder eten? In een onderzoeksproject van... -
28 maart 2024
Eiwitmonitor: vlees en zuivel nog steeds favoriet, overgang naar plantaardig gaat niet snel genoeg
- Vlees en zuivel voeren nog steeds de boventoon in consumptie, perceptie, aanbod en marketingaandacht. Dat blijkt uit de eerste Eiwitmonitor die... -
27 maart 2024
Voor hetzelfde geld eet Nederlander gezonder én milieubewuster
- Gezonder eten en de uitstoot van broeikasgassen met een kwart verminderen, zonder dat je het voelt in de portemonnee. Het kan als we meer plantaardig...
Radio, podcast & TV
-
31 mei 2024
Gertrude Zeinstra bij Universiteit van Nederland over moeilijke eters
- Kinderen zijn vaak moeilijke eters. Dat is frustrerend voor ouders, maar het had in de oertijd wél een hele belangrijke functie. Gertrude... -
14 mei 2024
Ron Hoogenboom bij EenVandaag over het effect van PFAS in planten en eieren
- Door het hele land zijn er eieren met een te hoog PFAS-gehalte aangetroffen en ook de beheerders van moestuinen maken zich zorgen over de gevolgen van... -
1 maart 2024
Sjoukje Heimovaara bij BNR's Big Five over voedseltransities
- Sjoukje Heimovaara schoof aan bij BNR's Big Five, een serie uitzendingen over grote transities en het draagvlak daarvoor in de maatschappij. Het... -
19 oktober 2023
Maartje Poelman in Op zoek naar gezond
- De Gezonde generatie laat in een drietal video's zien dat gezond eten nogal een worsteling kan zijn, het is vooral duur. Fidan Ekiz, Renze Klamer en... -
17 oktober 2023
Hans Verhoef bij NPO Radio 1 over ijzertekort bij vrouwen
- Bloedarmoede door ijzertekort kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en ernstige bloedingen tijdens de bevalling. Hoewel zulke... -
8 februari 2023
Toine Timmermans over doorverkopen restpartijen tegen voedselverspilling
- Bedrijven kopen steeds vaker restpartijen van voedsel voor een lage prijs op. Het gaat dan om voedsel dat nog prima te eten, maar niet meer door... -
17 november 2022
Guido Camps bij Dit is de Dag over de suikertaks op fruitdrank
- De overheid wil per 1 januari 2024 de suikerbelasting op alcoholvrije dranken verhogen. Dit geldt niet alleen voor frisdrank, maar ook voor fruitsap.... -
24 januari 2022
Arnold van Huis en Catriona Lakemond bij Het Klokhuis over insecten eten
- “Overal in de tropen worden insecten gegeten,” vertelt Arnold van Huis, hoogleraar Entomologie aan Wageningen University & Research... -
10 mei 2021
Toine Timmermans over voedselverspilling bij Vroege Vogels
- Er verdwijnt meer dan 100 kilo voedsel per Nederlander per jaar in de afvalbak. Het verminderen van voedselverspilling is een van de belangrijkste... -
18 juni 2020
Toine Timmermans bij Stax&Toine over houdbaarheidsdatums
- Op de meeste voedingsmiddelen staan houdbaarheidsdatums: Ten minste Houdbaar Tot (THT) of Te Gebruiken Tot (TGT). Veel consumenten zijn niet bekend...