Nieuws

Drie honoursstudenten maakten een documentaire over de insectensector

article_published_on_label
30 juni 2023

Als onderdeel van hun honoursprogramma maakten drie Wageningse studenten een documentaire over de groeiende insectensector. In de toekomst zullen mens en dier waarschijnlijk steeds meer insecten eten. ‘Maar er zijn ook nog veel vragen. Hoe maken we insectenproductie duurzaam? Hoe wordt het rendabel? Hoe zit het met dierenwelzijn?’

De insectensector in Nederland onder de loep, zo heet de documentaire van ongeveer een uur die drie studenten maakten tijdens het honoursprogramma van Wageningen University & Research. ‘We hebben de documentaire gemaakt voor studenten, mensen van onze leeftijd, die met vragen zaten. Je hoort steeds meer over insecten als voedsel of als een ingrediënt voor diervoeder. Wij wilden op een toegankelijke manier laten zien hoe wetenschappers en bedrijven zorgen dat insecten een nieuwe bron van proteïne worden,’ vertelt Joep Berkers, een van de drie honoursstudenten.

Naast Berkers, die landschapsarchitectuur studeert, werkten ook Ivar Gruppen (moleculaire levenswetenschappen) en Koen van der Aa (bodem, water, atmosfeer) mee aan de documentaire.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Insectensector heeft veel potentie

De drie studenten hadden nog nooit een documentaire gemaakt, maar juist voor zo’n onderneming biedt het honoursprogramma de ruimte. ‘We kregen echt de kans om twee jaar lang van begin tot einde aan een groot project te werken. Daarin werden we ondersteund door dr.ir. Helmut Saatkamp, onze coach. Hij raadde ons aan om onze blik te verbreden en naar de hele sector te kijken, en hij wees ons op handige contactpersonen.’ Voor het filmen konden Berkers, Gruppen en Van der Aa rekenen op hulp van een bevriende student met zijn eigen productiebedrijfje. ‘Om de opnames voor te bereiden hebben we ons ingelezen, vragen voorbereid, een script geschreven en zelfs een story board gemaakt.’

De studenten spraken met hoogleraren, onderzoekers, ondernemers en ook een dierethicus. ‘De sector heeft enorme potentie,’ vertelt Berkers. ‘Op het gebied van duurzaamheid, ruimtegebruik en circulariteit kan veel worden bereikt, maar op dit moment is het kweken bijvoorbeeld nog lang niet voor iedereen rendabel door de hoge prijs van insecten. Om de grootste impact te hebben, zouden mensen insecten relatief onverwerkt moeten leren eten—daar is in het Westen nog een flinke cultuurswitch voor nodig.’ De vraag naar het welzijn van insecten wordt ook onvoldoende gesteld. ‘Als daar geen antwoord op komt, zit de sector over tien jaar misschien met dezelfde vraagstukken als de vleesindustrie nu.’

Positieve reacties

‘Een project van deze schaal uitvoeren, had ik zonder het honoursprogramma niet zomaar gedaan,’ vertelt Berkers. ‘De ondersteuning en vooral ook de deadline hebben enorm geholpen.’ Bovendien heeft het programma de drie studenten bij elkaar gebracht. ‘Bij honours ontmoet je studenten uit allerlei vakgebieden. Dat is heel verrijkend.’ De drie studenten brachten elk verschillende vaardigheden met zich mee, van meer biologische kennis over insecten tot ervaring met dataverzameling. ‘Koen heeft bijvoorbeeld de enquête uitgezet. Die vertelde ons met welke vragen onze leeftijdsgenoten zitten omtrent insecten.’

De reacties van hun medestudenten zijn heel positief. ‘Veel mensen vinden het een goede introductie tot het onderwerp, maar ook de sector zelf vindt dat de documentaire een breed overzicht biedt. Dus we zijn erg blij met ons eindresultaat.’