Nieuws

Heeft uw leefstijl invloed op de hersengezondheid?

Gepubliceerd op
20 oktober 2022

Ouderen met een gezonde leefstijl hebben een beter denkvermogen. Althans, volgens een grote Finse studie onder gezonde ouderen. Wetenschappers willen die positieve resultaten nu ook in Nederland bevestigen. Daarmee geven diëtisten straks gerichter leefstijladvies om de hersenen gezond te houden.

‘Veel mensen onderschatten hoe belangrijk een gezonde leefstijl is om diverse ziektes te voorkomen’, zegt Marian de van der Schueren, buitengewoon hoogleraar Diëtetiek bij Wageningen Universiteit & Research (WUR). Het Finse onderzoek liet zien dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond eten en geheugentraining het denkvermogen op peil houdt, ook op latere leeftijd. Dat denkvermogen houdt in dat je informatie onthoudt, nieuwe kennis opdoet en je aandacht ergens bij kunt houden.

Bijdragen aan leefstijlonderzoek

Samen met haar Wageningse collega’s en vier andere Nederlandse onderzoekscentra houdt De van der Schueren zich de komende twee jaar bezig met het leefstijlonderzoek onder Nederlanders. Tijdens dat project, genaamd FINGER-NL, bestuderen onderzoekers deelnemers tussen de zestig en tachtig jaar. ‘Ik kijk altijd uit naar onderzoeksdagen, wanneer deelnemers naar onze locatie komen’, zegt promovendus Sonja Beers, die ook betrokken is bij het project. ‘Iedereen heeft zijn eigen motivatie om deel te nemen aan het onderzoek’.

Wageningse wetenschappers zijn nog altijd op zoek naar deelnemers tussen de zestig en tachtig jaar die verbetermogelijkheden zien in hun leefstijl, bijvoorbeeld op het gebied van voeding of beweging. Herkent u zichzelf hierin en wilt u deelnemen aan dit onderzoek? Bezoek dan de website www.mocia.nl.