Stel getalenteerde Griekse studenten in staat aan Wageningen University & Research te studeren met een Pavlos Condellis Fonds

Er is voor het eerst een fonds op naam ingesteld door een internationale donateur, de Griekse ondernemer in Landbouwmechanisatie, de heer Pavlos Condellis. Zijn fonds richt zich op het verstrekken van onderwijsbeurzen aan excellente Griekse studenten om een MSc opleiding aan Wageningen University te volgen. Het fonds geeft de voorkeur aan MSc studenten Agricultural and Bioresource Engineering en verwacht dat zij na hun afstuderen bijdragen aan de ontwikkeling van de landbouwsector in Griekenland. De eerste beurs is in september 2016 toegekend.

Doneer nu

Maak uw donatie over naar IBAN: NL85ABNA0447583123, BIC/SWIFT: ABNANL2A onder vermelding van 'Pavlos Condellis Fonds'.

Adres
University Fund Wageningen
Postbus 9101
6700 HB Wageningen

In memoriam - Pavlos Condellis

De heer Pavlos J. Condellis
De heer Pavlos J. Condellis

Pavlos Condellis, oprichter van het Condellis Fonds bij Wageningen University & Research, is in oktober 2017 op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn lange, succesvolle werkzame leven heeft hij geheel gewijd aan landbouw in zijn vele vormen. Dat begon met de dringende nood aan mechanisatie tot de voortgang in kennis in onze huidige wereld. Na zijn pensioen bleef hij tot het laatste moment betrokken bij het stimuleren van nieuwe ontwikkelingen in de landbouwsector.

Altijd open voor nieuwe ideeën, was het zijn wens voor jonge boeren om te leren aan te passen aan de vele nieuwe technieken. Tegelijkertijd wilde hij mogelijkheden creëren voor jonge Grieken buiten het directe werkveld van boeren. Hij hoopte zo zijn visie voor zijn land te volbrengen: Griekenland, met zijn enorme potentieel voor kwaliteitsboeren, zou zijn rechtmatige plaats in de wereld moeten krijgen door innovatie in de landbouwsector.
Het Pavlos Condellis Fonds zal doorgezet worden in zijn herinnering en zal jonge, getalenteerde Grieken blijven ondersteunen om te kunnen studeren aan Wageningen University & Research.
He heeft de levens van veel mensen veranderd en zal door velen worden herinnerd.

Testimonium van Pavlos Condellis - oprichter fonds

Hoewel ik in Athene geboren ben liggen mijn wortels in een klein dorpje op het eiland Lesbos waar mijn ouders vandaan komen. Daar, tussen de olijfbomen, begon mijn gevoel voor landbouw dat later in steeds meer enthousiasme overging toen ik de boeren gadesloeg. Toen al begreep ik dat het hard werken en een zwaar beroep was. Ploegen vond ik het meest indrukwekkend, om een paard een vreemd houten werktuig achter zich aan te zien trekken, de ploeg, en om te zien hoe een voor ontstond. Op jonge leeftijd besloot ik toen om in plaats van in de autohandel te gaan die mijn vader ons na had gelaten, in de landbouwmechanisatie te gaan. Het Ford bedrijf dat mijn familie runde, maakte gelukkig ook tractoren dus ik had twee kansen: om mezelf te ontwikkelen en te bewijzen, en om de levens van agrariërs te veranderen door mechanisatie en moderne gereedschappen en werktuigen. Na de middelbare school vertrok ik dus naar Engeland om bij Ford een Management cursus te volgen. Ik begon in de fabriek in de gieterij, werkte mezelf op tot in de montagehal en leerde wat het betekende om het dealerschap goed te organiseren. Ik kan me eindeloze discussies herinneren met vrienden die afkomstig waren uit andere landen; over de toekomst en de toekomst van de agrarische bedrijven – de meesten van ons kwamen uit landen waar in die tijd nog paarden de houten ploegen voorttrokken.

In 1952 ben ik teruggekeerd naar Griekenland, nog meer gepassioneerd geworden over landbouwmachines , -werktuigen en nieuwe landbouwmethodes. Deze passie voel ik vandaag de dag nog steeds en daardoor heb ik de kracht gekregen om een dynamisch bedrijf op te zetten dat vele duizenden tractoren, dorsmachines, eggen en ploegen verkocht heeft die er aan hebben bijgedragen het leven te verbeteren van vele agrariërs.

Het geeft me veel voldoening om oude klanten te ontmoeten en van hen te horen hoe hun leven ten goede veranderd is vanaf het moment dat de blauwe tractor hun boerenerf op reed. Ook spreek ik hun kinderen en zelfs hun kleinkinderen; zij geven allen aan dat ze begrijpen dat tegenwoordig naast bezitten van nieuwe en geavanceerde landbouwmachines, brede en gevarieerde kennis nodig is. Dit alles is de reden dat ik jonge Grieken graag wil helpen zich voor te bereiden op de wereld van morgen en daardoor bij wil dragen aan de toekomst van Griekenland door hen een kans te bieden zich op hoog niveau te ontwikkelen.

Pavlos Condellis, Oprichter van het Pavlos Condellis Fonds

Eerste beursaal Nikolaos Mylonas

--> 2019
Nikos is inmiddels afgestudeerd aan WUR en vertelt in het blad Wageningen World over zijn ervaring in Wageningen en over zijn toekomstplannen. Hij ontwikkelt momenteel in Athene toepassingen van kunstmatige intelligentie voor de landbouw. Inspiratie deed hij op in Wageningen. Met steun van het Pavlos Condellis Fonds volgde hij de master Biosystems engineering en zijn wens is dat boeren in Griekenland daar profijt van hebben. Lees hier het hele artikel.

--> 2016
Ik ben Nikolaos Mylonas uit Griekenland. Studeren aan WUR was heel lang mijn droom, vooral omdat ik dan mijn technische Bachelor studie zou kunnen combineren met een landbouw-georiënteerd Master programma. Door de crisis in Griekenland was het moeilijk om een baan te vinden en te sparen voor een master in Wageningen. Dankzij de studiebeurs van het Pavlos Condellis Fonds kan ik nu toch Biosytems Engineering in Wageningen studeren en is mijn droom uitgekomen. De studiebeurs is een extra motivatie om de kennis en innovatieve methoden uit Wageningen in te voeren in mijn eigen land, zodat ik kan bijdragen aan de duurzame groei van de Griekse landbouwsector. Ik ben ontzettend dankbaar voor deze beurs. Het geven van deze kans aan iemand om zijn dromen waar te maken, is een inspirerend voorbeeld voor mij en de mensen om mij heen om ook iets voor anderen te betekenen.’