Clean label

Innovative Food Formulation

Het aanbod calorierijke voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde is enorm. Dit maakt dat mensen veelvuldig kiezen voor voedingsmiddelen met een hoog vet-, suiker- en zoutgehalte. Dit leidt tot een ongezond voedingspatroon dat allerlei ziekten en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. In onze huidige wereld vol onrust zorgt de behoefte aan duurzame en veilige ingrediënten tegelijkertijd voor enorme uitdagingen voor de voedselindustrie. De wetenschap achter voedselformulering is daarom van essentieel belang voor de transitie naar gezonde en duurzame voeding.

At Wageningen Food & Biobased Research our expertise provides insights into the dynamic ingredient interactions and ingredient functionalities during food processing. With cutting-edge facilities for ingredients and product characterization and mechanistic approaches in dissecting the chemical and physical changes occurring during food processing, in relation with sensory properties, we empower our industrial partners in:

  • Create cost-effective functional ingredients from side-streams
  • Improve nutritional composition without compromising on consumers' acceptance
  • Replace animal-based ingredients or ingredients which are not available
  • Reformulate to fine-tune texture, taste, and appearance

Together, let's pave the way for a healthier global food landscape where nutritious and tasty foods are accessible, and rewarding to all.

Examples

REBUS a successful reformulation with positive health effect;

NUTRIFOODS: Use of local African crops to fully replace imported wheat

EXTREAMS Back-engineering of functional and cost-effective ingredients;

SHIFT-SALT Towards healthy diets through salt reduction in soups and sauces.