Interview

Paddenstoelen-analist Corné Vermeer: “Ik hou van puzzelen totdat het klopt”

Wageningen University & Research beschikt over een enorme collectie paddenstoelenvormende schimmels. Meer dan 10.000 verschillende soorten en rassen worden daar veilig bewaard in vloeibare stikstof. Aan Corné Vermeer de taak de collectie in stand te houden en uit te breiden. Corné volgt José Kuenen op die dit al meer dan 35 jaar doet.

Tot anderhalf jaar geleden werkte Corné op Wageningen Campus als analist in aardappelonderzoek. Op een dag kreeg hij de vraag of hij niet geïnteresseerd was in een overstap naar de paddenstoelengroep binnen Wageningen Plant Research: “Daar had ik wel oren naar. Mijn vader was keurmeester bij een bedrijf dat champignons verwerkt. Daar heb ik een poosje een bijbaantje gehad. Sindsdien weet ik aardig hoe je paddenstoelen moet beoordelen. Het zijn geweldig interessante organismen: het groeiproces kan per soort en ras enorm verschillen.”

“Inwerktijd is echt nodig”

Het kost wel even om dat proces in de vingers te krijgen, weet Corné. Daarom is hij de afgelopen anderhalf jaar goed ingewerkt door José: “Alleen al voor het prepareren van het broed (een drager met het mycelium van een gewenste paddenstoel) dat nodig is om het substraat waarop paddenstoelen groeien aan te enten, moet je gevoel hebben. Voordat je dat een beetje in de vingers hebt, ben je een jaar verder. Die inwerktijd is echt nodig. Nu weet ik aardig hoe ik een broed goed krijg, maar ik heb ook wel meegemaakt dat het een grote klomp was geworden waar niks meer mee kon. Dan heb je nét te lang gewacht.”

Corne Vermeer

Gras en stro omzetten voor insecten

Corné is nu bezig met proeven om te kijken of biomassastromen als gras en stro door schimmels kunnen worden omgezet in voedsel voor insecten, die op hun beurt weer als voedselbron voor mens en dier kunnen dienen. “Het idee is om zo afvalstromen weg te vangen die anders liggen weg te rotten. We doen daarvoor proeven met verschillende soorten paddenstoelen die we ook onder verschillende omstandigheden laten groeien. Het is fascinerend wat je ziet gebeuren. Soms poppen er op een plaat met mycelium na drie weken ineens paddenstoelen op, terwijl je de hoop al had opgegeven. En in een ander proefje gebeurt er bijna niks, terwijl je daar juist meer van had verwacht. Daar leren we weer van.”

Ik hou van exact werk zoals dit: puzzelen tot het klopt. Het komt gelukkig zelden voor dat de puzzel niet gelegd kan worden.
Corné Vermeer

Geen hobby

Werken met zoveel paddenstoelenonderzoekers om hem heen, werkt aanstekelijk, merkt hij. Maar in tegenstelling tot sommige collega’s zal hij van zijn werk niet snel zijn hobby maken: “Ik heb collega’s die in het weekend het bos induiken op zoek naar paddenstoelen. Dat zie ik mijzelf niet zo snel doen. In mijn vrije tijd ga ik liever sporten of een concert bezoeken.”

Puzzelen tot het klopt

Corné kan nu nog terugvallen op de kennis van José. Binnenkort is zij met pensioen en staat hij er alleen voor. “Ik heb het meeste werk al van haar overgenomen. De komende tijd wil ik het werk volledig in mijn vingers krijgen. Ik hou van exact werk zoals dit: puzzelen tot het klopt. Het komt gelukkig zelden voor dat de puzzel niet gelegd kan worden.”