News

Zuiderwaterlinie Landschapslaboratorium

Published on
November 10, 2020

De Zuiderwaterlinie maakt als landschapslaboratorium onderdeel uit van de Landschapstriënnale 2021, een driejaarlijks terugkerend event voor iedereen die zich bezig houdt met landschap. Een onderdeel van de programmering zijn de studentenateliers.

Studenten van diverse opleidingen op het gebied van landschap gaan in de periode van januari 2020 tot en met maart 2021 aan de slag met vragen uit de verschillende regio's oftewel stellingen. De resultaten van de eerste vier studentenateliers vind je hieronder. Twee ateliers moeten nog plaatsvinden. 

Barbabrabant
Studenten van de Wageningen University & Research deden onderzoek naar de toekomst van het hydrologisch systeem aan de oostzijde van 's-Hertogenbosch, bij de Grote Wetering en de Dungense Polder. De oplossing? Barbabrabant, geinspireerd op het Barbapapa-principe waarbij iets ieder gewenst vorm kan aannemen. Hoe het precies werkt? Bekijk dan deze video. Bekijk daarnaast ook het onderzoeksresultaat.  

Zuiderwaterlinie op de kaart 
Studenten van HAS Geodesign werd de vraag gesteld hoe de Zuiderwaterlinie letterlijk op de kaart gezet kan worden om heel veel mensen bekender te maken met dit prachtige stukje erfgoed.

Fort Prins Frederik
Spatial Design student Simon van Soolingen van de Willem de Kooning Academy maakte een plan voor de herbestemming van Fort Prins Frederik.

Water, toerisme en landbouw gekoppeld aan linies, schansen en inundatiegebieden
Voor het studentenatelier van de Stelling Breda-Geertruidenberg hebben (internationale) studenten van de TU Delft en Universiteit Leiden onderzoek gedaan naar op wat voor een manier het gebied (de Stelling Breda-Geertruidenberg) getransformeerd kan worden zodat de linie in het landschap weer afleesbaar wordt.