
Dossier
Zeewier
In West-Europa is steeds meer belangstelling voor teelt van zeewier als bron voor o.a. voedsel, diervoeder, biostimulanten voor bodem en gewas, en bio-grondstof. Voordelen zijn dat er geen landbouwgrond nodig is en dat veel soorten in zout of brak water groeien. De omvang van de zeewierproductie in Nederlandse wateren is nog beperkt, maar de komende decennia zullen er op de Noordzee meer windparken ontwikkeld worden, die mogelijk kunnen worden gecombineerd met grootschalige zeewierteelt. In Aziatische landen wordt zeewier al op grote schaal geoogst, maar niet altijd op basis van een duurzame productiewijze. Wageningen University & Research (WUR) werkt aan de technologie om dit mogelijk te maken, met name toegespitst op de situatie in de Noordzee.
We werken onder andere aan deze onderwerpen:
- economische en technologische haalbaarheid grootschalige zeewierteelt
- ruimtelijke inpassing en effecten op het mariene ecosysteem
- ontwikkeling van duurzame teeltmethodes en zeewierveredeling
- verwerking van geoogste biomassa en ontwikkeling bioraffinage- en fermentatietechnieken
- ontwikkeling van afzetkanalen en business cases
- inventarisaties van risico’s o.a. op het gebied van voedselveiligheid
Het onderzoek wordt op projectbasis uitgevoerd. De financiering is afkomstig van onder andere de Europese Unie, het ministerie van LNV, TKI-Agri&Food en het bedrijfsleven, waaronder de zeewiersector.
Nieuws 2019-2020
-
Grenzen aan voedselproductie uit zee
-
Auto rijdt 80 kilometer op brandstof uit zeewier
-
Unieke innovatiechallenge technische universiteiten
-
Krekels en zeewier in plaats van vlees? Mansholt-lezing 2019 in het teken van de eiwittransitie
-
Een realistische kijk op zeewierproductie in de Noordzee
-
Insecten, zeewier-wraps en vegan ijs van fruit en groente in de schappen bij Lidl
-
Zeewier op koeienmenu Dairy Campus
In de media
Downloads
- Rapport: Development of Offshore Seaweed Cultivation: food safety, cultivation, ecology and economy - mrt 2019
- Rapport: Zeewier en natuurlijk kapitaal - mei 2016
- Rapport: A Triple P review of the feasibility of sustainable offshore seaweed production in the North Sea - sep 2013
- Rapport: Mogelijkheden voor de teelt van zeekraal in de volle grond - mrt 2013
- Rapport: Evaluatiestudie naar mogelijkheden voor grootschalige zeewierteelt in het zuidwestelijke Deltagebied, in het bijzonder de Oosterschelde - mei 2010
- Protocol voor oogsten en schonen van zeekraal
- Protocol voor veldbewerking en teelt van zeekraal
- Presentatie: Het gemengd zilt bedrijf op de grens van zee en kust
Publicaties
-
Seaweed as a novel protein source for broilers
Seaweed as a novel protein source for broilers, All About Feed, 2023-01-27, Melanie Epp, https://www.allaboutfeed.net/all-about/new-proteins/seaweed-as-a-novel-protein-source-for-broilers/ -
The Bio Economic Seaweed Model (BESeM) for modelling tropical seaweed cultivation–experimentation and modelling
-
Food for thought: A realistic perspective on the potential for offshore aquaculture in the Dutch North Sea
Journal of Sea Research 191 (2023). - ISSN 1385-1101 - p. 102323 - 102323. -
Fisheries restrictions and their cascading effects on herbivore abundance and macroalgae removal at Kenyan coral reefs
Journal of Experimental Marine Biology and Ecology 559 (2023). - ISSN 0022-0981 -
Potential use of seaweed in poultry feed remains limited
Potential use of seaweed in poultry feed remains limited, Feed Strategy - Watt Global Media, 2022-02-22, Emma Penrod, https://www.feedstrategy.com/animal-nutrition-formulation/potential-use-of-seaweed-in-poultry-feed-remains-limited/ -
Seagrass as bioindicator for eutrophication and pollution in the coastal bays of Bonaire, Caribbean Netherlands
: Wageningen Marine Research - p. -
Multi-product biorefinery of seaweed using novel sustainable technologies
-
Potential of the Chilean seaweed sector : Sustainable large scale production opportunities and beneficial effects of local seaweed varieties
Wageningen : Wageningen Livestock Research (Rapport / Wageningen Livestock Research 1403) - p. -
Modelling spatial variability of cultivated Saccharina latissima in a Dutch coastal bay shows benefits of co-cultivation with shellfish
ICES Journal of Marine Science 79 (2022)8. - ISSN 1054-3139 - p. 2324 - 2335. -
Functional protein extraction from brown seaweed from the North Sea?
Wageningen : Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 2279) - p.