Master Food Technology

Heb je een stevige technologische basiskennis en wil je je verder specialiseren en zelf onderzoek doen? Ligt je interesse in duurzame voedselproductie, in innovatie en management? Of wil je je focussen op productontwerp, of de productie van voedsel met behulp van micro-organismen en enzymen? In het tweejarige masterprogramma Food Technology aan Wageningen University kun je kiezen uit al deze specialisaties. Deze Engelstalige masteropleiding behoort tot de beste en meest innovatieve opleidingen levensmiddelentechnologie wereldwijd. Je gaat dus studeren aan een topopleiding met veel opties en uitstekende beroepsperspectieven.

Master Food Technology

Waarom deze studie?

  1. Wereldwijd erkend als topopleiding.
  2. Uniek in zijn soort in Nederland.
  3. Innovatief en gevarieerd opleidingsprogramma met negen specialisaties.
  4. Studentenpopulatie met meer dan dertig nationaliteiten.

Ga naar ervaringen van studenten Food Technology (Engels)

Opbouw van de master Food Technology

De master Food Technology heeft een lange historie en een uitstekende reputatie. Bovendien is het de enige academische opleiding levensmiddelentechnologie in Nederland en heeft een zeer internationaal karakter. De master is specialistisch opgezet, wat wil zeggen dat je eerst één jaar specialistische vakken volgt en daarna één jaar onderzoek doet tijdens je thesis aan Wageningen University & Research en een stage buiten de universiteit.

Meer informatie over het studieprogramma (Engels)

Specialisaties

Levensmiddelentechnologie is een breed vakgebied en daarom telt de master Food Technology maar liefst negen specialisaties. Zo kun je je optimaal verdiepen. Je kunt je bijvoorbeeld richten op productontwerp en de rol van ingrediënten in levensmiddelen. Maar je kunt ook aan de slag met proceskunde, fermentatietechnologie, sensoriek, ondernemerschap of moleculaire gastronomie. Sommige studenten kiezen twee specialisaties.
Illustratief voor het internationale karakter van de master is de specialisatie European Master's in Food Studies, waarbij je in het eerste jaar vakken volgt in vier verschillende Europese landen en in het tweede jaar werkt aan een industriële scriptie bij een grote levensmiddelenproducent in Europa. Dit zijn alle specialisaties (beschrijving in het Engels):

Toelating en inschrijving

Om toegelaten te worden tot de master Food Technology heb je een relevant bachelordiploma met een Grade Point Average (GPA) van ten minste 70 procent nodig. Relevante bachelors zijn bijvoorbeeld BSc Levensmiddelentechnologie / Voedingsmiddelentechnologie. Heb je een andere bacheloropleiding voltooid, dan moet die voldoende vakken op het gebied van de levensmiddelentechnologie bevatten. Het programma biedt geen pre-master. Lees alle toelatingseisen op de Engelstalige website.

Lees de toelatingseisen voor de master Food Technology (Engels)

Beroepen en toekomst

Als MSc Food Technology kun je op veel plekken terecht. Je kunt werk vinden in de levensmiddelenindustrie, bij de overheid, bij adviesbureaus, universiteiten of onderzoeksinstituten. Zo’n 10 procent van de afgestudeerde levensmiddelentechnologen gaat promotieonderzoek doen. Op de Engelstalige website vertellen alumni Food Technology over hun werk.

Meer informatie over werken na Food Technology (Engels)

Vergelijken met andere opleidingen

Binnen Wageningen zijn er vier masteropleidingen die raakvlakken hebben met Food Technology. Dat zijn Food Quality Management, Food Safety, Biotechnology en Nutrition and Health. Het grootste verschil is dat je je bij Food Technology vooral richt op het product zelf, waarbij de andere opleidingen een andere focus hebben.

Meer over vergelijkbare opleidingen

Voorlichtingsactiviteiten

Het hele jaar door kun je meer te weten komen over de opleiding. Zo kun je een open dag bezoeken of meelopen met een huidige student. Een overzicht van onze voorlichtingsactiviteiten vind je hier:

Maak kennis met de universiteit

Ga naar de Engelstalige website