Lesideeën voor thuis

De Wetenschapsknooppunten hebben verschillende lesideeën en proefjes voor thuis verzameld. Wanneer de scholen weer open zijn kun je de lesideeën en proefjes voor thuis gebruiken in de klas. Leer hoe je kunt programmeren, ontdek de Dinowereld en bekijk vlogs van studenten van de Universiteit Utrecht.

  Aanbod Wetenschapsknooppunten in Nederland

  Stream the Professor

  Vanaf 25 maart is er elke woensdagochtend om 11:00 een livestream op YouTube met een professor van de Universiteit Utrecht. Leerlingen kunnen de professor vragen stellen via de chat aan de zijkant van het scherm.

  Verwonderwereld

  Ga op digitale expeditie en ontdek de GaGoedwereld, de Dinowereld en de Bijenwereld! Aangeboden door de partners van het Leidse Verwonderpaspoort. Aangeboden door Wetenschapsknooppunt Leiden.

  Aanknopingspunten

  Met deze Aanknopingspunten kun je weer zelf ideeën krijgen en aan de slag gaan op het gebied van wetenschap en techniek. Wetenschapsknooppunt Amsterdam geeft een overzicht van onder andere gratis lesmateriaal, websites en workshops.

  Doe-het-zelf Xperimenta

  Gelukkig kunnen we ook thuis de wetenschapper uithangen! Elke maandag en donderdag deelt Pre-U junior van Universiteit Twente nieuwe proefjes die jullie zelf thuis kunnen doen op hun Facebook.

  Programmeren voor kinderen

  Programmeren is steeds belangrijker in onze wereld. En jong geleerd is oud gedaan. Deze MOOC van TU Delft bevat filmpjes en opdrachten waarmee kinderen zelf kunnen leren programmeren.

  Erfgoed gezocht Junior

  Speur mee en ontdek resten uit de prehistorie!
  In Nederland zijn duizenden prehistorische grafheuvels en akkers. De meeste zijn nog door niemand ontdekt. Nog niet...
  Speur je mee met je computer? Misschien ontdek jij wel als eerste zo'n grafheuvel of akker.
  PS Belangrijk om te weten: het is géén spelletje, het gaat om écht speurwerk.

  Proeven aan studeren

  Studenten van de Universiteit Utrecht laten kinderen uit groep 6 t/m 8 twee keer per week in vlogs proeven aan hun studie, en geven tips om thuis een eigen proef op te zetten.

  Gymspel@Home

  Hoe kun je blijven bewegen als je thuis zit? Kun jij een gymspel bedenken dat je thuis kunt spelen? Ga aan de slag met dit ontwerpproject van TU Delft om thuis zelf in te zetten en verras de gymleraar!

  Wetenschap de klas in

  Bekijk de verschillende verflagen in de schilderijen van Jheronimus Bosch, maak je eigen DNA en train je computer om verschillende plaatjes te onderscheiden Bekijk alle activiteiten van Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit!

  Tips & tricks voor online onderwijs

  Op deze pagina van Pre-U junior van Universiteit Twente vind je tips en tricks voor het geven van online onderwijs. Speciaal voor leerkrachten!

  Facebooken met wetenschappers

  Ga aan de slag met E-tivity, waarmee je met een werkboekje zelfstandig je onderzoek op kunt zetten. Ook zijn er werkbladen om je nieuwsgierige houding te oefenen. Daarnaast wordt er vanuit Wetenschapsknooppunt EUR ook Facebook-live sessies georganiseerd met twee wetenschappers, waarin ze vragen van kinderen over Corona beantwoorden.

  Kinderuniversiteit

  Bekijk eerdere edities van de kinderuniversiteit van Tilburg University.

  Overige proefjes voor thuis

  • Podium: Samen met Podium is TOOL ontwikkeld. Podium maakt al 25 jaar onderwijs en heeft een verzameling gemaakt van onderwijs, geschikt voor thuis.
  • C3: Van knallende kurken en zelfgemaakte koeienuiers tot DNA-detective en een gipsen voet, je vindt het allemaal bij C3, het Centrum JongerenCommunicatie Chemie.
  • Proefjes.nl: Hoe maak je een regenboog? Hoe sterk is een ei? En is water bang voor ballonnen? Je ontdekt dit en meer bij proefjes.nl.
  • Wereld Wad: De makers van de natuurfilm 'WAD, overleven op de grens van water en land' hebben korte en lange lessen voor in de klas over het Nederlandse Waddengebied ontwikkeld. Voor zowel basisscholen als het voortgezet onderwijs zijn lessen ontwikkeld.
  • Zo Zit Dat: Ook Zo Zit Dat biedt verschillende proefjes aan die je thuis kan uitvoeren. Maak bijvoorbeeld een vergrootglas, een vulkaan of een kleurrijk melkschilderij!
  • Expedition Chemistry: Ontdek hoe spannend chemie is! Gebuik huis-, tuin- en keukenmaterialen zoals water, zeep en olie om de chemie om je heen te zien en te begrijpen.
  • Universiteitsmuseum: Speciaal voor nieuwsgierige kinderen zijn hier proefjes die je zelf thuis kunt uitvoeren.