Ontwerpwedstrijd 2019: Micro-organismen maken de mens én zijn omgeving

De ontdek-, onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor groep 5 t/m 8 van de basisschool wordt jaarlijks georganiseerd door het Wetenschapknooppunt Wageningen University. Meld je aan en lever je ontwerp uiterlijk dinsdag 19 maart 2019 in. Zet ook alvast woensdag 3 april in je agenda. Dan vindt de finale plaats op Wageningen Campus.

Als de laatste blauwe vinvis bovenop de laatste pandabeer zou vallen en zij allebei zouden sterven, zou het leven op Aarde en het leven van de mens gewoon verder gaan. We zouden de pandaberen alleen niet meer kunnen bekijken in de dierentuin in Rhenen. Maar als het laatste stikstofbindende micro-organisme verdwijnt, is het leven op Aarde al snel onmogelijk
dr.ir. D (Detmer) Sipkema, universitair hoofddocent en onderzoeker marine microbiologie

Terugblik finale 2019

Finalisten

De finalisten die op woensdag 3 april hun ontwerp mogen verdedigen en wellicht met een van de geweldige prijzen naar huis gaan zijn:

Groep Naam ontwerp School Plaats
verrijkingsgroep 5/6 Algen voor leger Augustinusschool Ermelo
verrijkingsgroep 7/8 Rijden op microben Augustinusschool Ermelo
plusgroep 6,7,8 Microben veroveren de buurt Eben-Haëzerschool Bennekom
kangoeroegroep IDEE Eben-Haëzerschool Lienden
plusklas CNS Ede (locatie: de wingerd) Microben Future Shop CNS Ede Ede

Van harte gefeliciteerd!

Ben je finalist, dan kom je het ontwerp verdedigen tegenover de jury op woensdagmiddag 3 april 2019 in Wageningen. Zet deze datum in je agenda en regel alvast vervoer. Per inzending kunnen er 4 kinderen naar Wageningen komen met hun begeleider.

De finalisten hebben inmiddels een mail van ons ontvangen met verdere uitleg.

We verwachten van de overige ontwerpers dat zij als publiek bij de finale zijn. Het is leuk en erg leerzaam om er bij te zijn: wat en hoe hebben de concurrenten het gedaan. En... het publiek stemt voor de publieksprijs!

Prijzen

Gewonnen? Dan ontvangt jouw groepje een leuke prijs van denkenkunjeleren om verder aan te slag te gaan met micro-organismen in de klas!

 • 1e prijs: Digiscoop, een op zichzelf staand apparaat, digitale microscoop en hand-microscoop voor buiten in 1! Simpel switchen tussen 50x, 100x en 200x vergroting.
 • 2e & 3e prijs: zak-microscoop, vergroting tot 120x met 2x optische zoom.
 • Publieksprijs: Praatloep, een dubbele lens met een vergroting van 3 en 5 keer waarmee je een geluidsopname van 30 seconden van kunt maken.

Jury

De vakjury bestaat ieder jaar uit wetenschappers van Wageningen University & Research en een medewerker van het Wetenschapsknooppunt. Tijdens de finale mag de publieksjury ook zijn zegje doen.

Dit jaar bestaat de vakjury uit:

 • dr.ir. D (Detmer) Sipkema, universitair hoofddocent en onderzoeker marine microbiologie.
 • dr. C (Clara) Belzer, associate professor microbiologie.
 • HJ (Hilco) van Stuyvenberg, didactisch medewerker WKWU en opleidingsdocent pabo CHE.

De vakjury let op originaliteit, hoe vernieuwend het ontwerp is, werkwijze/aanpak, presentatie van de inzending, uitvoerbaarheid van het ontwerp en compleetheid van de inzending. Houd deze criteria in je achterhoofd wanneer je aan de slag gaat!

Opdracht ontwerpwedstrijd 2019

Kan jij, leerling uit groep 5 t/m 8, met behulp van microben een goed leefbare omgeving voor 2050 ontwerpen? Doe dan mee aan onze ontwerpwedstrijd. Je kunt bij het ontwerpen denken aan welke kleren je in aantrekt en wat je eet in de toekomst. Kortom; hoe ziet jouw leefomgeving er in 2050 uit?

Werk met de hele klas of met groepjes van minimaal 4 personen. Per klas is één inzending mogelijk en per school maximaal twee. Meer ontwerpen? Kies dan zelf de beste ontwerpen uit.

  Zo pak je het aan

  Belangrijke momenten en data

  • Vooraanmelding: laat ons zo snel mogelijk via het aanmeldformulier weten dat je meedoet aan de ontwerpwedstrijd. Het is verplicht je aan te melden, zodat wij alle gegevens compleet hebben.
  • Inleveren ontwerp: lever het ontwerp uiterlijk 19 maart 2019 vóór 10:00 uur digitaal in via ons e-mailadres. Bestanden vanaf 5MB mag je via wetransfer versturen.
  • Voorselectie: uit alle inzendingen selecteert op 20 maart 2019 de jury 10 beste ontwerpen. Deze 10 krijgen dan bericht en hebben nog een week om hun ontwerp te verbeteren.
  • De 5 finalisten: op 27 maart 2019 kiest de jury de 5 finalisten en worden deze direct bekend gemaakt. je hebt nog een paar dagen de tijd om je voor te bereiden op de verdediging van jouw ontwerp.
  • De finale: op woensdag 3 april 2019 is de finale op Wageningen Campus. De prijsuitreiking is naar verwachting om 16 uur.

  De aanmeldingen zijn gesloten

  Ontwerp ingestuurd en daarna?

  • Uit alle inzendingen selecteert op 20 maart 2019 de jury 10 beste ontwerpen en op 26 maart 2019 kiest de jury de 5 finalisten. Zit je bij de laatste 10 en daarna bij de laatste 5, dan laten we je dat direct weten.
  • Ben je finalist, dan kom je het ontwerp verdedigen tegenover de jury op woensdagmiddag 3 april 2019 in Wageningen. Zet deze datum in je agenda en regel alvast vervoer. Per inzending kunnen er 4 kinderen naar Wageningen komen met hun begeleider.
  • We verwachten van de overige ontwerpers dat zij als publiek bij de finale zijn. Het is leuk en erg leerzaam om er bij te zijn: wat en hoe hebben de concurrenten het gedaan. En... het publiek stemt voor de publieksprijs!

   Over de finale op 3 april 2019

   De vijf finalisten verdedigen hun ontwerp tegenover de jury. Er zijn twee presentatierondes. Drie presentaties voor de pauze en twee erna. Elk groepje krijgt 5 minuten de tijd om het ontwerp toe te lichten. Daarna stelt de jury vragen. De leerkracht krijgt 30 sec de tijd om over het groepje te vertellen. Waarom ben je zo trots op hen en wat was jouw rol/bijdrage/hulp? Als de jury in beraad gaat om de prijswinnaars te kiezen, kiest het publiek ook een winnaar. Het publiek zijn de ontwerpers waarvan de inzending niet uitverkoren werd.

   De prijsuitreiking is naar verwachting om 16:00 uur. Het programma maken we binnenkort bekend.

   Tips om goed voorbereid aan de slag te gaan

   • TOOL: de webapp TOOL voor onderzoekend leren zorgt er voor dat de opzet van jouw ontwerp goed van start gaat. Het helpt je de juiste stappen te zetten. Gebruik deze!

    Naar webapp TOOL

   • Je kunt de stappen uit het model van onderzoekend en ontwerpend leren gebruiken voor de indeling van je hoofdstukken. Klik op de afbeelding van het model voor een vergroting.

    Model onderzoekend en ontwerpend leren
    Model onderzoekend en ontwerpend leren
   • Geef in één Word-document (dus geen losse bijlagen) kort en bondig een beeld van het plan van aanpak en het resultaat (inleiding en conclusie met foto’s en filmpjes van het ontwerp). Het document mag teksten, foto's, printscreens, linkjes, et cetera bevatten. Waarom koos je voor dit onderwerp, wat was je werkwijze, hoe ziet het eruit? Vertel het ons!
   • Om te zorgen dat onze mailbox niet overvol loopt, vragen we je documenten die zwaarder dan 5MB zijn met WeTransfer te versturen.  

   Laat je inspireren

   Privacy

   De finale van de ontwerpwedstrijd wordt opgenomen en uitgezonden via WURtv. Er zullen ook foto's gemaakt worden. Wanneer je aanwezig bent bij de finale ga je akkoord dat je in beeld komt.

   Alles over de WUR en de privacywetgeving vind je hier

   De inzendingen die een prijs winnen, worden gepubliceerd op onze website. Bij ieder gepubliceerd idee zijn de naam en plaats van de school en de klas zichtbaar. De winnende scholen gaan akkoord met publicatie van het idee, klas- en naamsvermelding en vermelding van de plaats van de school in uitingen van het Wetenschapsknooppunt. Dit gebeurt door vermelding op onze website en via persberichtgeving.

   Beeldmateriaal wordt alleen voor communicatiedoeleinden behorend bij het Wetenschapsknooppunt Wageningen University gebruikt.

   Zie ook de actievoorwaarden voor deelname