Ontwerpwedstrijd

De ontwerpwedstrijd van het Wetenschapsknooppunt Wageningen University is de ontdek-, onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor groep 5 t/m 8 van de basisschool.

Opdracht ontwerpwedstrijd 2020

Ieder jaar kiezen we een onderwerp uit waar wetenschappers van Wageningen University & Research hard aan werken en daar koppelen we dan een ontwerpvraag aan vast. In 2019 was dit bijvoorbeeld: Kan jij met behulp van microben een goed leefbare omgeving voor 2050 ontwerpen?

Wat dit jaar het onderwerp wordt, maken we eind 2019 via deze webpagina en onze nieuwsbrief bekend.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

De finale

Ben je finalist, dan kom je het ontwerp verdedigen tegenover de jury op woensdagmiddag 1 april 2020 in Wageningen. Zet deze datum in je agenda en regel alvast vervoer. Per inzending kunnen er 4 kinderen naar Wageningen komen met hun begeleider.

We verwachten van de overige ontwerpers dat zij als publiek bij de finale zijn. Het is leuk en erg leerzaam om er bij te zijn: wat en hoe hebben de concurrenten het gedaan. En... het publiek stemt voor de publieksprijs!

Prijzen

Gewonnen? Dan ontvangt jouw groepje een leuke prijs van denkenkunjeleren om verder aan te slag te gaan met micro-organismen in de klas!

 • 1e prijs: Digiscoop, een op zichzelf staand apparaat, digitale microscoop en hand-microscoop voor buiten in 1! Simpel switchen tussen 50x, 100x en 200x vergroting.
 • 2e & 3e prijs: zak-microscoop, vergroting tot 120x met 2x optische zoom.
 • Publieksprijs: Praatloep, een dubbele lens met een vergroting van 3 en 5 keer waarmee je een geluidsopname van 30 seconden kunt maken.

Jury

De vakjury bestaat ieder jaar uit wetenschappers van Wageningen University & Research en een medewerker van het Wetenschapsknooppunt.

We maken aan het eind van 2019 bekend wie de juryleden zijn.

De vakjury let op originaliteit, hoe vernieuwend het ontwerp is, werkwijze/aanpak, presentatie van de inzending, uitvoerbaarheid van het ontwerp en compleetheid van de inzending. Houd deze criteria in je achterhoofd wanneer je aan de slag gaat!

  Zo pak je het aan

  Belangrijke momenten en data

  • Vooraanmelding: vanaf maandag 6 januari 2020 kun je je aanmelden voor de wedstrijd. Laat ons zo snel mogelijk via het aanmeldformulier weten dat je meedoet aan de ontwerpwedstrijd. Het is verplicht je aan te melden, zodat wij alle gegevens compleet hebben.
  • Inleveren ontwerp: lever het ontwerp uiterlijk dinsdag 17 maart 2020 vóór 10:00 uur digitaal in via ons e-mailadres. Bestanden vanaf 5MB mag je via wetransfer versturen.
  • Voorselectie: uit alle inzendingen selecteert de jury 10 beste ontwerpen. Deze 10 krijgen dan bericht en hebben nog een week om hun ontwerp te verbeteren.
  • De 5 finalisten: de jury kiest vervolgens de 5 finalisten en maakt deze direct bekend. je hebt nog een paar dagen de tijd om je voor te bereiden op de verdediging van jouw ontwerp.
  • De finale: op woensdag 1 april 2020 is de finale op Wageningen Campus.

  Ontwerp ingestuurd en daarna?

  • Uit alle inzendingen selecteert de jury de 10 beste ontwerpen en op en een week daarna de 5 finalisten. Zit je bij de laatste 10 en daarna bij de laatste 5, dan laten we je dat direct weten.
  • Ben je finalist, dan kom je het ontwerp verdedigen tegenover de jury op woensdagmiddag 1 april 2020 in Wageningen. Zet deze datum in je agenda en regel alvast vervoer. Per inzending kunnen er 4 kinderen naar Wageningen komen met hun begeleider.
  • We verwachten van de overige ontwerpers dat zij als publiek bij de finale zijn. Het is leuk en erg leerzaam om er bij te zijn: wat en hoe hebben de concurrenten het gedaan. En... het publiek stemt voor de publieksprijs!

   Over de finale op 1 april 2020

   De vijf finalisten verdedigen hun ontwerp tegenover de jury. Er zijn twee presentatierondes. Drie presentaties voor de pauze en twee erna. Elk groepje krijgt 5 minuten de tijd om het ontwerp toe te lichten. Daarna stelt de jury vragen. De leerkracht krijgt 30 sec de tijd om over het groepje te vertellen. Waarom ben je zo trots op hen en wat was jouw rol/bijdrage/hulp? Als de jury in beraad gaat om de prijswinnaars te kiezen, kiest het publiek ook een winnaar. Het publiek zijn de ontwerpers waarvan de inzending niet uitverkoren werd.

   Tips om goed voorbereid aan de slag te gaan

   • TOOL: de webapp TOOL voor onderzoekend leren zorgt er voor dat de opzet van jouw ontwerp goed van start gaat. Het helpt je de juiste stappen te zetten. Gebruik deze!

    Naar webapp TOOL

   • Je kunt de stappen uit het model van onderzoekend en ontwerpend leren gebruiken voor de indeling van je hoofdstukken. Klik op de afbeelding van het model voor een vergroting.

    Model onderzoekend en ontwerpend leren
    Model onderzoekend en ontwerpend leren
   • Geef in één Word-document (dus geen losse bijlagen) kort en bondig een beeld van het plan van aanpak en het resultaat (inleiding en conclusie met foto’s en filmpjes van het ontwerp). Het document mag teksten, foto's, printscreens, linkjes, et cetera bevatten. Waarom koos je voor dit onderwerp, wat was je werkwijze, hoe ziet het eruit? Vertel het ons!
   • Om te zorgen dat onze mailbox niet overvol loopt, vragen we je documenten die zwaarder dan 5MB zijn met WeTransfer te versturen.  

   Laat je inspireren

   Privacy

   De finale van de ontwerpwedstrijd wordt opgenomen en uitgezonden via WURtv. Er zullen ook foto's gemaakt worden. Wanneer je aanwezig bent bij de finale ga je akkoord dat je in beeld komt.

   Alles over de WUR en de privacywetgeving vind je hier

   De inzendingen die een prijs winnen, worden gepubliceerd op onze website. Bij ieder gepubliceerd idee zijn de naam en plaats van de school en de klas zichtbaar. De winnende scholen gaan akkoord met publicatie van het idee, klas- en naamsvermelding en vermelding van de plaats van de school in uitingen van het Wetenschapsknooppunt. Dit gebeurt door vermelding op onze website en via persberichtgeving.

   Beeldmateriaal wordt alleen voor communicatiedoeleinden behorend bij het Wetenschapsknooppunt Wageningen University gebruikt.