Ontwerpwedstrijd

De ontwerpwedstrijd van Wetenschapsknooppunt Wageningen University is de ontdek-, onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor groep 5 t/m 8 van de basisschool.

Ontwerpwedstrijd 2021: Algen, het groene goud?

Algen onderscheiden zich van andere planten, omdat ze geen wortels, stengels en bladeren hebben. Dat maakt ze heel uniek en efficiënt. Algen kunnen namelijk met weinig energie binnen korte tijd enorm groeien. Verder hebben algen geen grond nodig om in te groeien, waardoor ze minder plek innemen dan anderen planten en ook hebben ze minder voeding en zoet water nodig. Een aantal algen kunnen zelfs in zout water groeien!

Algen zitten vol proteïnen, essentiële vetzuren en vitaminen. Beeld je maar eens in wat algen voor ons als voedsel, brandstof en grondstof kunnen betekenen!

Ontwerpen jullie het algen-product dat de wereld gaat veranderen? Bedenkt het ontwerp van de toekomst!

Eerst nog even dit...

  • Vanaf 30 november kunnen jullie je vooraanmelden.
  • Jullie groepje moet uit minimaal 4 personen bestaan.
  • Van jullie school mogen maximaal twee groepjes meedoen. Ieder groepje moet zich apart aanmelden.
  • Wanneer jullie ontwerp tot de beste vijf wordt gekozen, verwachten we jullie tijdens de finale op 31 maart 2021.

Lees alle voorwaarden hier

Belangrijke data op een rij

  • Aanmelden: vanaf 30 november 2020.
  • Deadline aanmelden en inleveren ontwerp: 16 maart 2021 vóór 10:00 uur
  • Finale: 31 maart 2021

TIP: begin 2021 is een goed moment om met ontwerpen te beginnen. Plan iedere week wat tijd in voor de leerlingen om aan hun ontwerp te werken.

Aan de slag...

Weten de leerlingen al veel van algen? Neem ze mee in de les over algen voor in de klas of bekijk het online college van professor Maria Barbosa. Je kunt de onderzoekend- en ontwerpend leren cyclus gebruiken om met de leerlingen tot een ontwerp te komen. Gebruik hierbij ook de voorbeeldplanning en de web-app TOOL. Met TOOL kunnen leerlingen zelfstandig hun onderzoek starten!

Online college prof. Maria Barbosa

Het thema “ Algen, het groene goud” kwam naar voren in het college dat prof. dr. Maria Barbosa gaf tijden de Kinderuniversiteit op 9 oktober 2021. De leerlingen kregen in een inkijkje in de wereld van algen, leerden hoe je algen kunt kweken onder de beste omstandigheden en kwamen van alles te weten over de toepassingen van algen. Bekijk hieronder het college.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Nieuwsbericht

Les voor in de klas over Algen

Gebruik deze les om het onderwerp Algen te introduceren in jouw klas.

Download de PowerPointpresentatie ter inspiratie

TOOL: hulpmiddel jullie ontwerp

TOOL zorgt er voor dat de opzet van jullie ontwerp goed van start gaat. Het helpt jullie de juiste stappen te zetten. Gebruik deze! Jullie kunnen de stappen uit het model van onderzoekend en ontwerpend leren daarnaast gebruiken voor de indeling van de hoofdstukken.

Ontdek TOOL

Voorbeeldplanning

Met de voorbeeldplanning kunnen jullie elke week een lesmoment voor ontwerpend leren reserveren en het kan een aanvulling zijn op het reguliere programma.

In de voorbeeldplanning geven we jullie een idee. Bij iedere stap is het handig om een kleine samenvatting te schrijven van jullie activiteiten in het format-worddocument. Jullie voegen dit document ook toe bij de inzending.

Download hier de voorbeeldplanning

Voorbeeld hoofdstukindeling en model onderzoekend ontwerpend leren

In het ontwerpverslag met voorstel hoofdstukindeling staan een aantal tips hoe je het digitale document met jullie ontwerp vorm kunt geven. Het zijn suggesties en denkrichtingen. Jullie hoeven niet aan alle suggesties te voldoen.

Download het ontwerpverslag met voorstel hoofdstukindeling

In het ontwerpverslag staan ook de stappen uit het model van onderzoekend en ontwerpend leren. Deze kunnen jullie ook gebruiken voor de indeling van de hoofdstukken. Klik op de afbeelding van het model voor een vergroting.

Model onderzoekend en ontwerpend leren

Download hier de PowerPointpresentatie


Ontwerp inleveren en beoordeling: 16 en 18 maart 2021

Lever het ontwerp uiterlijk dinsdag 16 maart 2021 vóór 10:00 uur digitaal in via ons e-mailadres. Bestanden vanaf 5MB graag via Wetransfer versturen. De jury kiest de 5 finalisten en maakt deze bekend via de e-mail op donderdag 18 maart 2021.

Hoe lever je je ontwerp aan?

Geef in één Word-document (dus geen losse bijlagen) kort en bondig een beeld van het plan van aanpak en het resultaat (inleiding en conclusie met foto’s en filmpjes van het ontwerp). Het document mag teksten, foto's, printscreens, linkjes, et cetera bevatten. Waarom koos je voor dit onderwerp, wat was je werkwijze, hoe ziet het eruit? Vertel het ons! Laat je inspireren door het ontwerpverslag.

Download het ontwerpverslag met voorstel hoofdstukindeling

Om te zorgen dat onze mailbox niet overvol loopt, vragen we je documenten die zwaarder dan 5MB zijn met WeTransfer te versturen.

Jury

De vakjury bestaat ieder jaar uit wetenschappers van Wageningen University & Research en een medewerker van het Wetenschapsknooppunt. We maken aan het eind van 2020 bekend wie de juryleden zijn.

De vakjury let op originaliteit, hoe vernieuwend het ontwerp is, werkwijze/aanpak, presentatie van de inzending, uitvoerbaarheid van het ontwerp en compleetheid van de inzending. Houd deze criteria in je achterhoofd wanneer je aan de slag gaat!


Finale: 31 maart 2021

De groepen met de beste en meest vernieuwende ontwerpen doen mee in de finale op woensdag 31 maart 2021. Gezien de omstandigheden rond Corona gaan wij er van uit dat we de finale online presenteren. Mochten deze omstandigheden wijzigen, dan ontvangen wij de groepen graag weer op de campus voor hun presentatie. Per inzending kunnen maximaal 4 kinderen en 1 begeleider afgevaardigd worden die de presentatie geven.

Hoe ziet de finale eruit?

Indien op de campus: De vijf finalisten verdedigen hun ontwerp tegenover de jury. Er zijn twee presentatierondes. Drie presentaties voor de pauze en twee erna. Elk groepje krijgt 5 minuten de tijd om het ontwerp toe te lichten. Daarna stelt de jury vragen. De leerkracht krijgt de tijd om over het groepje te vertellen. Waarom ben je zo trots op hen en wat was jouw rol/bijdrage/hulp? Als de jury in beraad gaat om de prijswinnaars te kiezen, kiest het publiek ook een winnaar. Het publiek zijn de ontwerpers waarvan de inzending niet uitverkoren werd.

Vanwege Corona kan de finale ook online plaatsvinden.

Prijzen

Gewonnen? Dan ontvangt jouw groepje een mooie prijs van denkenkunjeleren om aan te slag te gaan in de klas.

Tot slot... privacy

De finale van de ontwerpwedstrijd wordt opgenomen en uitgezonden via WURtv. Er zullen ook foto's gemaakt worden. Wanneer je aanwezig bent bij de finale ga je akkoord dat je in beeld komt. De inzendingen die een prijs winnen, worden gepubliceerd op onze website. Bij ieder gepubliceerd idee zijn de naam en plaats van de school en de klas zichtbaar. De winnende scholen gaan akkoord met publicatie van het idee, klas- en naamsvermelding en vermelding van de plaats van de school in uitingen van het Wetenschapsknooppunt. Dit gebeurt door vermelding op onze website en via persberichtgeving.

Alles over de WUR en de privacywetgeving vind je hier.

logo_provincie_gelderland.png

logo_Techniekpact.png