Onderzoek & Resultaten
Onze missie is ‘to explore the potential of nature to improve the quality of life’. Onze kennis helpt regeringen, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld om hun uitdagingen het hoofd te bieden. We bereiken synergie door onderwijs te combineren met fundamenteel en toegepast onderzoek.
Focus WUR-onderzoek
De focus en richting voor ons onderzoek legt WUR vast in een 4-jarig Strategisch Plan. Voor 2019 - 2022 heeft WUR 5 wetenschappelijke onderzoeksprogramma's benoemd en 3 investeringsprogramma's.
Meer over de Wetenschappelijke onderzoeks- en investeringsprogramma's
Maatschappelijke aandachtsgebieden / Onderzoeksthema's
Vanuit onze missie bieden wij kennis en expertise op het gebied van klimaat, biodiversiteit, voedselproductie, gezonde en veilige voeding en circulaire economie. Wij delen deze kennis graag met de maatschappij op een begrijpelijke manier. Dat doen wij online met verhalen, nieuws, video, moocs maar ook met bijeenkomsten in de vorm van tedtalks en dialogen enz.
Lees en leer meer over ontwikkelingen in onze leefomgeving:
Klimaatverandering
Klimaatverandering vormt een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Hoewel het een wereldwijd probleem is, zijn de oorzaken en oplossingen van klimaatverandering vaak lokaal. Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt de gevolgen voor de samenleving en ecosystemen, en ontwikkelen geïntegreerde, wetenschappelijk bewezen oplossingen en technologie: de Wageningse klimaatoplossingen.
Een circulaire economie
De roep om een circulaire en biobased economie wordt groter en groter. Steeds meer burgers, bedrijven en politici realiseren zich dat hergebruik van producten en terugwinnen van grondstoffen van groot belang is voor onszelf en de planeet waarop we leven, willen we een duurzame toekomst tegemoet gaan. Wageningen University & Research werkt aan oplossingen om de circulaire & biobased economie werkelijkheid te maken.
Gezonde voeding, gezond leven
Je bent wat je eet, een gezegde waar veel in zit. Voeding bepaalt voor een grote mate onze gezondheid. Het gaat daarbij om veilige voeding, maar ook afgestemd op de behoefte.
De wereld voeden
De wereldbevolking neemt sterkt toe en zal naar verwachting in 2050 9 miljard bedragen. In nog geen veertig jaar tijd komen er dus 2 miljard mensen bij die moeten wonen, werken en eten. Er is niet een algemene oplossing voor handen, duurzame voedselzekerheid vraagt om een multidisciplinaire aanpak.
Biodiversiteit
Ons hele menselijk bestaan is direct of indirect afhankelijk van biodiversiteit. Naast ons voedsel is ook het overgrote deel van onze bouwmaterialen, medicijnen en industriële grondstoffen van biologische oorsprong. Biodiversiteit vertegenwoordigt een grote economische en maatschappelijke waarde. Minimaal 40% van de wereldeconomie en 80% van de behoeften van de armsten van de wereld is afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen. Toch staat de biodiversiteit in de wereld onder grote druk. Volgens sommige biologen is er op dit moment sprake van de zesde uitstervingsgolf – de eerste die door de mens is veroorzaakt.