Afrikaanse varkenspest (AVP)
Afrikaanse varkenspest (AVP) is een besmettelijke virusziekte bij gedomesticeerde varkens en andere varkensachtigen, zoals het wrattenzwijn en het boszwijn.
Opmars Afrikaanse varkenspest
De ziekte komt oorspronkelijk uit Afrika. Sinds 2007 is de ziekte bezig aan een opmars via o.a. de Kaukasus, Rusland en de Oekraïne richting de Europese Unie. Sinds 2014 komt de ziekte voor in meerdere EU-landen. In september 2018 maakte het virus een grote sprong en raakten honderden wilde zwijnen in ons buurland België geïnfecteerd. Naast Azië, zijn vooral in Polen en Roemenië veel uitbraken. In september 2020 is het eerste geval van de ziekte in Duitsland ontdekt.
Besmetting met het virus
Besmetting kan plaatsvinden door direct contact tussen varkens of zwijnen, maar ook bijvoorbeeld via zachte teken in (sub)tropische regio’s, via besmette materialen of besmet voer. Er zijn geen aanwijzingen dat Afrikaanse varkenspest gevaarlijk is voor de mens.

Snelle opsporing is essentieel
Om Afrikaanse varkenspest in de kiem te smoren, is een snelle opsporing van een eerste nieuwe uitbraak essentieel. Het ziektebeeld kan veel lijken op dat van klassieke varkenspest: koorts, slappe varkens, gebrek aan eetlust, ontstoken oogslijmvliezen, rode huid, (bloederige) diarree en braken. Voor de diagnose zijn testen in het laboratorium noodzakelijk.
Rol Wageningen University & Research
Vrijwaring en bestrijding van Afrikaanse varkenspest is een taak die in Nederland door de overheid wordt uitgevoerd. Diagnostiek, advisering en training zijn de kerntaken die Wageningen Bioveterinary Research daarin heeft als zelfstandige organisatie. Om deze taken goed uit te kunnen voeren is voortdurend onderhoud en uitbreiding van expertise noodzakelijk. Onder andere in de vorm van onderzoek gerelateerd aan de kerntaken. Ook kunnen we testen of desinfectiemiddelen goed werken tegen AVP.
Publicaties
-
African Swine Fever virus inactivation by feed additives in vitro
In: Proceedings IPVS2022. - : International Pig Veterinary Society (IPVS) - ISBN 9786559416981 - p. 631 - 631. -
A Multi-Laboratory Comparison of Methods for Detection and Quantification of African Swine Fever Virus
Pathogens 11 (2022)3. - ISSN 2076-0817 -
Monitoring results of wild boar (Sus scrofa) in The Netherlands : analyses of serological results and the first identification of Brucella suis biovar 2
Infection Ecology and Epidemiology 10 (2020)1. - ISSN 2000-8686 -
African Swine Fever Virus vaccine
Octrooinummer: WO2020060403, gepubliceerd: 2020-03-26. -
Cross-Validation of Generic Risk Assessment Tools for Animal Disease Incursion Based on a Case Study for African Swine Fever
Frontiers in Veterinary Science 7 (2020). - ISSN 2297-1769 -
G-RAID: Assessing the incursion risk of African swine fever virus using generic risk assessment tools
Wageningen : Wageningen University & Research -
Generic approaches for Risk Assessment of Infectious animal Disease introduction (G-RAID)
EFSA Supporting Publications 16 (2019)11. - ISSN 2397-8325 -
Risk assessment of exotic disease incursion and spread
EFSA Journal 17 (2019)S2. - ISSN 1831-4732 -
Salt inactivation of classical swine fever virus and African swine fever virus in porcine intestines confirms the existing in vitro casings model
Veterinary Microbiology 238 (2019). - ISSN 0378-1135 -
Transmission of African Swine Fever Virus via carrier (survivor) pigs does occur
Veterinary Microbiology 237 (2019). - ISSN 0378-1135
Links
- FAO Animal Health Manual - Recognizing African swine fever - A field manual. Uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de ziekte.
- OIE technical disease card African swine fever -Uitgebreide informatie over verschillende aspecten van de ziekte.
- Kaart met verspreiding van 2007 tot juni 2019
- DEFRA Preliminary outbreak assessments - Risico-analyses uitgevoerd door en namens de Britse overheid, bij het uitbreken van dierziekten in het buitenland, o.a. voor Afrikaanse varkenspest.
- African Swine Fever - European Reference Laboratory - Algemene informatie over de ziekte door het Europese referentie laboratorium voor Afrikaanse varkenspest.
- Promed - Website voor snelle meldingen van dierziekten, waarin de laatste nieuwsberichten gevonden kunnen worden t.a.v. dierziekten wereldwijd, inclusief Afrikaanse varkenspest.
- Animal Health regulatory committee presentations - Presentaties van EU-landen over actuele dierziektesituaties.
- NVWA - Overzicht van landen waarvoor betreffende diertransporten een 2e RenO verplicht is.
- Video: African swine fever: how to stay one step ahead (EFSA)
- Video: African swine fever en de preventie in Europa (European Commission)