E-sigaret: instelling en smaak, de ETNA studie

category_oproep_call

E-sigaret: instelling en smaak, de ETNA studie

Bij sommige elektronische sigaretten (e-sigaretten) kan de temperatuur worden ingesteld. Als de temperatuur van een e-sigaret te hoog wordt ingesteld (of als de vloeistof bijna op is) dan gaat een e-sigaret vies smaken.

Om e-sigaretten goed in een laboratorium te kunnen onderzoeken is het belangrijk om te weten hoe gebruikers hun e-sigaret instellen aan de hand van de smaak, zodat we naar realistisch gedrag kunnen kijken.

In deze studie willen we daarom in kaart brengen welke relatie er is tussen de temperatuurinstelling van een e-sigaret en de nare smaak die optreedt als de temperatuur van een e-sigaret te hoog wordt ingesteld. Dit wordt gedaan door de deelnemers verschillende e-sigaretten te laten proeven bij een steeds iets hogere instelling, totdat de smaak van de e-sigaret begint te veranderen. De resultaten zullen worden gebruikt om onze onderzoeksmethoden voor e-sigaretten te verbeteren.

Dit onderzoek is opgezet door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en wordt door onderzoekers van het RIVM uitgevoerd op de campus van Wageningen University.

Meedoen?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de ETNA studie en wilt u er meer over weten?

Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.

Wat staat er voor u tegenover?

• een financiële vergoeding van €50,-
  • een reiskostenvergoeding (volledige vergoeding op basis van 2e klasse openbaar vervoer, of €0,09 per kilometer indien u met eigen vervoermiddel reist)

U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

Profiel Deelnemers

Voor deze studie zijn we op zoek naar 20 e-sigaret gebruikers (zowel mannen als vrouwen) die mee willen doen.

U komt in aanmerking voor deelname aan dit onderzoek wanneer u:

• 18 jaar of ouder bent
  • Dagelijks e-sigaretten gebruikt en daarvan geen negatieve gezondheidseffecten ervaart. Het is geen probleem als u daarnaast ook nog tabakssigaretten rookt.
  • Uit ervaring de nare smaak herkent die soms optreedt als de temperatuur van een e-sigaret te hoog is ingesteld of de tank bijna leeg is.
  • Ten tijde van het onderzoek niet zwanger bent of van plan dat te worden, en geen borstvoeding geeft
  • Goed Nederlands spreekt

Over het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek, op dinsdag 15 oktober om 17:00 uur, vindt een informatiebijeenkomst plaats waar u meer informatie kunt krijgen over het onderzoek en u zich kunt inschrijven voor deelname. De informatiebijeenkomst duurt ongeveer 1,5 uur en vindt plaats op het campusterrein van de Wageningen University (Impulse gebouw). Bezoeken van de informatiebijeenkomst is niet verplicht of nodig om deel te kunnen nemen aan het onderzoek.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in oktober. De deelnemers wordt gevraagd om eenmalig een bezoek te brengen aan het campusterrein van de Wageningen University (Impulse gebouw) van ongeveer 2,5 uur. In overleg met de deelnemer vindt de testsessie plaats op één van de volgende tijdstippen; de deelnemer kan zijn of haar voorkeur aangeven:

• Maandag 28 oktober 12:00
  • Maandag 28 oktober 15:00
  • Vrijdag 1 november 12:00
  • Vrijdag 1 november 15:00

Wat houdt meedoen in?

Bij deelname aan het onderzoek:

• Komt u eenmalig naar Wageningen University voor een testsessie van ongeveer 2,5 uur.
  • Bij uw bezoek krijgt u verschillende e-sigaretten met diverse smaken. In totaal neemt u tijdens dit onderzoek ongeveer 50 trekjes van een e-sigaret. Sommige van de e-sigaretten bevatten een lage concentratie nicotine (3 mg/mL)
  • De temperatuur van de e-sigaretten wordt tijdens het experiment steeds iets hoger ingesteld. We verwachten dat de e-sigaret op een bepaald moment vies begint te smaken. Dat geeft u aan en dan stop het experiment.
  • In het uur voorafgaand aan uw bezoek drinkt u geen koffie.

Meer informatie leest u in de informatiebrochure

Meedoen aan dit onderzoek? Dat kan!

Meld u aan via onderstaande button en het onderzoeksteam neemt contact met u op.

Wij kijken er naar uit om u als deelnemer aan de ETNA studie te verwelkomen!