Oproep

Vold-studie: Het effect van een veganistisch voedingspatroon op de (spier)gezondheid van 65-plussers

Veganistisch eten wordt steeds vaker aangeraden vanwege de positieve effecten op het milieu. Steeds meer mensen volgen dan ook een veganistisch eetpatroon. Een veganistisch voedingspatroon bevat uitsluitend plantaardige producten, dus geen zuivel, ei, vlees of vis. Het zou kunnen dat het volledig stoppen met eten van dierlijke producten leidt tot minder spiermassa, wat tijdens het ouder worden niet wenselijk is. Daarom willen wij de werking van een veganistisch eetpatroon op de (spier)gezondheid in ouderen onderzoeken.

Wat staat er voor u tegenover?

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een vergoeding van €480,- of €580,- afhankelijk van in welke groep u wordt ingedeeld. U ontvangt daarnaast om de week een aantal voedingsproducten naar uw voorkeur. U ontvangt ook een reiskostenvergoedng.

Wij zoeken 72 mannen en vrouwen die:

  • 65 jaar of ouder zijn
  • Een BMI tussen de 23 en 32 kg/m2 hebben. U meet uw BMI door uw gewicht in kilogram te delen door uw lengte in meters in het kwadraat (kg/m2). U kunt ook uw BMI berekenen op de website van het voedingscentrum.
  • Geen vegetariër / veganist zijn

Over het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats bij de Wageningen Universiteit en duurt in totaal ongeveer 14 weken. Tijdens dit onderzoek volgt u een veganistisch eetpatroon of een eetpatroon zonder beperkingen voor 12 weken. Sommige deelnemers volgen ook een krachttrainingsprogramma.

Voor en na het volgen van het eetpatroon meten wij de hoeveelheid spier in uw bovenbeen en de vetverdeling in uw lichaam met een MRI-scan. We meten ook de kracht in uw bovenbeen, spieraanmaak, uw botdichtheid, uw bloeddruk en meerdere bloedwaarden tijdens het onderzoek. Voor de metingen nemen wij gedurende het onderzoek onder andere 5 keer bloed en 2 keer een stukje spier (spierbiopt) bij u af. Om de spieraanmaak te bepalen drinkt u aan het begin van het onderzoek gedurende 11 dagen zwaar water.

Daarnaast verzamelt u twee keer ontlasting, draagt u op 24 dagen een beweegmeter en nemen we vragenlijsten over uw eetgewoonten en maag- darmklachten af. Neem voor meer informatie contact op met de onderzoeker.

Meedoen?

Heeft u nog vragen of wilt u zich aanmelden voor dit onderzoek? Mail dan naar vold@wur.nl of bel naar 06-25294320.