Nieuws

Springplank uit Rhenen wint Ontwerpwedstrijd 2023

article_published_on_label
12 april 2023

Bedenk en ontwerp een plan waarmee je zelf kunt bijdragen aan het boosten van je afweersysteem! Dat was de opdracht van de 'Ontwerpwedstrijd 2022/2023: Superhelden in je lichaam!’. De vijf beste ontwerpen waren uitgenodigd voor de grote finale op de campus in Wageningen. Na een spannende finale ging uiteindelijk de Springplank uit Rhenen er met eerste prijs vandoor.

De negende editie van de ontwerpwedstrijd van Wetenschapsknooppunt Wageningen University is gewonnen door Boas Daane, Ellen Lin, Eva van Ginkel en Ilja Stolk van de Springplank (Rhenen). Het thema van dit jaar was: 'Superhelden in je lichaam', met als opdracht: bedenk een product of een concrete manier om superhelden (immuunsysteem) te helpen voor een bepaalde doelgroep. De winnende groep heeft een Anti Vaccin Pil ontworpen, die de weerstand verhoogt.

Waarom een Anti Vaccin Pil?

Hoe kweek je een sterk immuunsysteem zonder naalden? De oplossing is hier!
"Wist je dat twee derde van de kinderen bang is voor prikken en naalden? Om deze reden hebben wij de "Anti Vaccin Pil 2" ontwikkeld, waarmee het afweersysteem kan worden getraind. In de “Anti Vaccin Pil 2” zitten vitaminen die T-cellen in het lichaam aanmaken en dode bacteriën die het afweersysteem trainen."

Uit een zelf afgenomen enquête kwam naar voren dat 95% van de ondervraagde kinderen liever een pil dan een spuitje neemt. En als je de pil dagelijks inneemt, werkt het net zo goed als een vaccin! Door dode bacteriën in de pil te verwerken, forceren we het afweersysteem om de pil te slopen. Dit zorgt ervoor dat het afweersysteem wordt getraind en T-cellen woorden aangemaakt doordat de vitaminen die in de pil zitten in het bloed terecht komen.

Jury

Bij de Kinderuniversiteit in oktober 2022 hebben kinderen al kennis kunnen maken met universitair docent Tamara Hoppenbrouwers. Daar heeft zij haar kennis over immunologie heeft gedeeld. Samen met collega Bart Moerings (promovendus) hebben zij als jury bij de Ontwerpwedstrijd gekeken naar het inhoudelijke deel van de ontwerpen. Daarnaast zat Hilco van Stuyvenberg in de jury, opleidingsdocent Leraar Basisonderwijs Christelijke Hogeschool Ede en werkzaam bij het Wetenschapsknooppunt.

De jury was onder echt de indruk van de presentaties en hoeveel onderzoek de leerlingen gedaan hebben. De niveau van de ontwerpen was hoog. Het was daarom ook een flinke klus voor de jury om de winnaar te kiezen.

De finalisten

  • Ericaschool uit Rhenen met de ‘Activiteitenkalender’

  • Margrietschool uit Wageningen met het spel ‘Overleef je leven’

  • Johan Frisoschool uit Wageningen met ‘Eetbare vaccins’

  • De Springplank uit Rhenen met 'Anti Vaccin Pil 2'

  • Airborneschool uit Renkum met ‘Het AntiStress-Spel’

Eerste plaats

De leerlingen van De Springplank uit Rhenen hebben met het goed doordachte ontwerp van hun pil indruk gemaakt op de jury. Ze hadden niet alleen nagedacht over de dosering en inname, maar ook over de marketing van het product. Het team had hun idee tot in de puntjes uitgewerkt en dit kwam ook naar voren in hun presentatievaardigheden. Ze leverden een fantastische presentatie af en hielden daarbij rekening met de feedback die ze eerder van de jury hadden ontvangen. Door deze feedback te verwerken en te weerleggen in hun presentatie, versterkten ze hun overtuigingskracht en verdienden ze hun welverdiende eerste plek!

Tweede plaats

De Margrietschool uit Wageningen heeft de tweede plaats verdiend met hun spel genaamd "Overleef je leven", dat tot doel heeft het immuunsysteem te verbeteren. Er was een prototype aanwezig. De jury was onder de indruk en hoopt dat het spel uiteindelijk echt ontwikkeld zal worden en in de winkel komt.

Derde plaats

De derde plek was voor de Airborneschool uit Renkum. Zij hebben een AntiStress-Spel ontworpen. De jury was onder de indruk van het concept en was enthousiast over de manier waarop het spel stress verminderde. Bij dit spel schiet je een kaart uit het doosje, hierop staat een (stressvrije) opdracht een stress verlagende beloning. Zo zorg je er voor dat je na het spelen van dit spel helemaal stressvrij bent.

Publieksprijs

Publieksprijs

De Johan Frisoschool heeft de publieksprijs gewonnen. Het winnende groepje presenteerde het concept op een zeer overtuigende en effectieve manier, wat het publiek enthousiast maakte. Het winnen van de publieksprijs houdt in dat zij de meeste stemmen kregen van de aanwezige leerlingen. Het is dan ook een welverdiende erkenning voor de inzet en creativiteit van Lisan, Annefleur, Siem, Mattis en Levi.

Bekijk hieronder de foto's van de finale!

Later toegevoegde foto's (eerder geüploade foto's staan hieronder)