Ontwerpwedstrijd

Basisschoolleerlingen uit groep 5 tot en met 8, uit het hele land, kunnen jaarlijks meedoen aan de ontwerpwedstrijd van Wetenschapsknooppunt Wageningen University. Ontdekken, onderzoeken en ontwerpen maar!

De spannende finale stond gepland op 27 maart 2024 op de Wageningse campus. Hier hebben leerlingen van de vijf groepjes met het beste en vernieuwendste onderwerp hun innovatieve ontwerpen gepresenteerd aan een enthousiast publiek en een jury van experts. Lees er meer over in het artikel in de rechterbalk.


Eerst nog even dit:

 • Jullie groepje mag uit minimaal 4 tot maximaal 6 leerlingen bestaan.
 • Vanaf 6 december kun je het groepje aanmelden.
 • Deadline voor het inleveren is maandag 11 maart 2024 om 13.00 uur.
 • Per klas kan maximaal één ontwerp worden ingezonden en per school maximaal twee. Heeft een klas of school meer ontwerpen, dan kiezen zij zelf de beste uit om in te zenden.
 • De vijf groepen met de beste en vernieuwendste ontwerpen doen mee in de finale op woensdagmiddag 27 maart 2024. De finale vindt plaats op de Wageningen campus.

Lees alle voorwaarden hier

Ontwerpwedstrijd 2023/24: Help de biodiversiteit rond je school

Bedenk een plan voor een gebied (ongeveer ter grootte van een schoolplein) in de buurt van de school waarmee je de biodiversiteit gaat helpen.

 • Breng in beeld hoe de situatie nu is.

  • Zo is de situatie nu, waarom is dit goed of waarom niet? Beschrijf de beginsituatie en breng deze in beeld.
 • Wat ga je doen om de biodiversiteit in dit gebied te helpen?

  • Beschrijf een (stappen)plan van wat er moet worden gedaan, en/of wat er juist niet meer moet worden gedaan.
 • Wat verwacht je dat er als eerste gaat gebeuren na 1 jaar? En na 2 jaar? ...

  • Hoe ontwikkelen al voorkomende soorten zich? Zijn er nieuwe soorten die verschijnen? Zijn er soorten die verdwijnen?
 • Hoe gaat het gebied er over 5 jaar uit zien? Hoe gaat het dan met de biodiversiteit?

  • Maak een (meeneembare) 3D-maquette van de situatie over 5 jaar.

   - Het social media element kan niet getoond worden - controleer uw instellingen

Vakjury

De vakjury bestaat ieder jaar uit wetenschappers van Wageningen University & Research en een medewerker van het Wetenschapsknooppunt. Indien er hieronder niets verschijnt kan het zijn dat je de Cookies niet geaccepteerd hebt.

Dit jaar bestaat de vakjury uit:

- Het social media element kan niet getoond worden - controleer uw instellingen

- Het social media element kan niet getoond worden - controleer uw instellingen

- Het social media element kan niet getoond worden - controleer uw instellingen

Prijspakket

1e plaats: Cadeaupakket t.w.v. €100

2e plaats: Cadeaupakket t.w.v. €70

3e plaats: Cadeaupakket t.w.v. €50

Aan de slag... ook vanuit huis

Je kunt de onderzoekend- en ontwerpend leren cyclus gebruiken om met de leerlingen tot een ontwerp te komen. Gebruik hierbij ook de voorbeeldplanning en de web-app TOOL. Met TOOL kunnen leerlingen zelfstandig hun onderzoek starten!

Inspiratie en bronnen


WUR-dossiers

In de lijst met WUR-dossiers staan meerdere dossiers met raakvlakken bij het onderwerp Biodiversiteit.

Vraag het Google!

Via Google (of een andere zoekmachine) is nog veel meer te vinden over het immuunsysteem en weerbaarheid! Laat de leerlingen achtergrond informatie over het afweersysteem opzoeken en vooronderzoek doen. Googelen maar!

Ideeën pitchen

Leerlingen kunnen in de klas of online in groepjes aan de slag gaan en hun ideeën aan elkaar pitchen via Skype, Zoom of Teams. Je kunt verder de onderzoekend en ontwerpend leren-cyclus gebruiken om met de leerlingen tot een ontwerp te komen.

TOOL: hulpmiddel jullie ontwerp

TOOL zorgt er voor dat de opzet van jullie ontwerp goed van start gaat. Het helpt jullie de juiste stappen te zetten. Gebruik deze! Jullie kunnen de stappen uit het model van onderzoekend en ontwerpend leren daarnaast gebruiken voor de indeling van de hoofdstukken.

Ontdek TOOL

Voorbeeldplanning

Met de voorbeeldplanning kunnen jullie elke week een lesmoment voor ontwerpend leren reserveren en het kan een aanvulling zijn op het reguliere programma.

In de voorbeeldplanning geven we jullie een idee. Bij iedere stap is het handig om een kleine samenvatting te schrijven van jullie activiteiten in het format Word-document. Jullie voegen dit document ook toe bij de inzending.

Download hier de voorbeeldplanning

Voorbeeld hoofdstukindeling en model onderzoekend ontwerpend leren

In het ontwerpverslag met voorstel hoofdstukindeling staan een aantal tips hoe je het digitale document met jullie ontwerp vorm kunt geven. Het zijn suggesties en denkrichtingen. Jullie hoeven niet aan alle suggesties te voldoen.

Download het ontwerpverslag met voorstel hoofdstukindeling

In het ontwerpverslag staan ook de stappen uit het model van onderzoekend en ontwerpend leren. Deze kunnen jullie ook gebruiken voor de indeling van de hoofdstukken. Klik op de afbeelding van het model voor een vergroting.

Model onderzoekend en ontwerpend leren

Download hier de PowerPointpresentatie

Hoe lever je je ontwerp aan?

Geef in één Word-document (dus geen losse bijlagen) kort en bondig een beeld van het plan van aanpak en het resultaat (inleiding en conclusie met foto’s en filmpjes van het ontwerp). Het document mag teksten, foto's, screenshots en linkjes bevatten. Waarom koos je voor dit onderwerp, wat was je werkwijze, hoe ziet het eruit? Vertel het ons! Laat je inspireren door het ontwerpverslag.

Download het ontwerpverslag met voorstel hoofdstukindeling

Om te zorgen dat onze mailbox niet overvol loopt, vragen we je documenten die zwaarder dan 5MB zijn met WeTransfer te versturen.

Tot slot: privacy

De inzendingen die een prijs winnen, worden gepubliceerd op onze website. Bij ieder gepubliceerd idee zijn de naam en plaats van de school en de klas zichtbaar. De winnende scholen gaan akkoord met publicatie van het idee, klas- en naamsvermelding en vermelding van de plaats van de school in uitingen van het Wetenschapsknooppunt. Dit gebeurt door vermelding op onze website en via persberichtgeving.

Alles over de WUR en de privacywetgeving vind je hier

logo_provincie_gelderland.png

logo_Techniekpact.png

De ontwerpwedstrijd wordt uitgevoerd in opdracht van Provincie Gelderland voor Techniekpact.