Nieuws

EU-financiering voor vaccinontwikkeling door internationaal consortium REPRODIVAC

article_published_on_label
15 november 2022

Horizon Europe, het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie, financiert het nieuwe project REPRODIVAC. Doel van dit internationale samenwerkingsproject waarvan ook Wageningen Universiteit & Research deel uitmaakt, is het ontwikkelen van vaccins en diagnostiek voor endemische en zoönotische pathogenen in de veehouderij.

Met innovatieve vaccins en diagnostiek willen de initiatiefnemers bijdragen aan het verbeteren van dierwelzijn, het terugdringen van veterinair antibioticagebruik en de bescherming van humane gezondheid vanuit de One Health benadering. Ook draagt het onderzoek bij aan het versterken van de dierlijke voedselketen.

Wageningen Universiteit & Research, vertegenwoordigd door Wageningen Bioveterinary Research, is een van de partners in REPRODIVAC. Voor het project is in de periode 2022-2027 een totaal budget beschikbaar van zo’n 6,3 miljoen euro.

Internationaal consortium

In totaal 16 partners afkomstig uit zeven verschillende EU-landen werken samen aan oplossingen voor dierziekten die grote impact hebben op de veehouderij. De activiteiten van het samenwerkingsverband zijn met name gericht op de ziekten Chlamydiose, Q-koorts, Brucellose en PRRS.

Het consortium bestaat uit wetenschappers en vertegenwoordigers van commerciële bedrijven. Gezamenlijk beschikken zij over expertise op het gebied van onder andere biologie, microbiologie, immunologie, plant- en dierwetenschappen. Dit zorgt voor een interdisciplinaire benadering van het onderzoek, dat is gericht op: (1) selectie en ontwikkeling van vaccin en diagnose kandidaat antilichamen; (2) benutten van relevante eiwitexpressie systemen voor de productie van antilichamen; (3) ontwikkeling van vaccins op basis van verzwakte en virale vectoren; en (4) het ontwerpen en opzetten van geschikte moleculaire en immunologische diagnostische testen, inclusief het ontwikkelen van testen die geïnfecteerde dieren kunnen onderscheiden van gevaccineerde dieren (DIVA).

Wereldwijde impact

Alle bacteriële ziekten waaraan het REPRODIVAC programma aandacht besteedt, zijn potentieel zoönotisch en hebben wereldwijd impact. Chlamydiose wordt veroorzaakt door Chlamydia abortus en is een van meest algemeen voorkomende oorzaken van abortus bij kleine herkauwers. Coxiella burnetii veroorzaakt Q-koorts, een belangrijke en zeer besmettelijke zoönose zorgt wereldwijd voor veel ziekte bij dier en mens. Brucellose bij varkens heeft een hoge zoonotisch potentieel. De ziekte krijgt wereldwijd minder aandacht, maar dreigt in Europa weer op te duiken. Porcine reproductive and respiratory syndrom (PRRS) wordt veroorzaakt door virussen. Deze ziekte zorgt wereldwijd voor veel economische schade in de varkenshouderij, maar is niet zoönotisch.

Infectieziekten in de dierhouderij bedreigen de voedselzekerheid en humane gezondheid. Bovendien leiden de ziekten tot forse economische schade en bedreigen ze de diergezondheid. In de varkenssector wordt de schade als gevolg van PRRS in de Verenigde Staten geschat op 600 miljoen dollar. Voor Europa wordt de economische schade geraamd op 1,5 miljard euro.

Versterken onderzoekscapaciteit

Het consortium REPRODIVAC (zie tabel) versterkt de Europese onderzoekscapaciteit door een sterk, gericht netwerk van vooraanstaande wetenschappers, internationale organisaties en ondernemingen met elkaar te verbinden. Gezamenlijk zetten zij zich in voor verder onderzoek en het stimuleren van technologische ontwikkeling gericht op het voorkomen en bestrijden van de genoemde ziekten.

Vaccinontwikkeling

De inzet van de consortiumpartners is de ontwikkeling van nieuwe vaccins en diagnostische technieken die vervolgens door de commerciële partners op de markt gebracht worden. Door het gebruik van de nieuwste technologie in vaccinontwikkeling en diagnostiek draagt REPRODIVAC bij aan de verbetering van diergezondheid en -welzijn, duurzaamheid van de dierlijke productieketen en aan het verbeteren van de humane gezondheid.