Nieuws

Sven Stremke benoemd tot persoonlijk hoogleraar Post-carbon Landscape Design

article_published_on_label
30 januari 2024

De Raad van Bestuur heeft Sven Stremke benoemd tot persoonlijk hoogleraar Post-carbon Landscape Design bij de leerstoelgroep Landschapsarchitectuur van het departement Omgevingswetenschappen. Zijn onderzoek richt zich op het tegengaan van klimaatverandering via het ontwerpen, plannen en beheren van landschappen. De benoeming is per 1 januari 2024 ingegaan.

Prof. Stremke (1976) wil de wetenschappelijke basis ontwikkelen voor landschapsarchitectuur die niet aan klimaatverandering bijdraagt, maar een samenleving zonder CO2-uitstoot stimuleert. In de visie voor zijn persoonlijke leerstoel combineert hij onderzoek naar het verminderen van CO2-uitstoot met landschapsstudies. Stremke: “Hoewel we al ruim in de 21e eeuw leven, zien we dat er nog weinig nieuwe cultuurlandschappen ontstaan als reactie op klimaatverandering. Het afbouwen van CO2-uitstoot wordt vaak al een maatschappelijke uitdaging gezien, maar biedt ook mooie kansen om het cultuurlandschap van de 21e eeuw gezamenlijk vorm te geven."

Landschappen in het post-carbon tijdperk

Onze landschappen hebben zich in de loop van honderden jaren ontwikkeld. Ze zijn dynamisch van aard en weerspiegelen menselijke waarden uit het verleden en in het heden. Net als eerdere sociaaleconomische transities zal decarbonisatie (de overgang naar een economie zonder CO2-uitstoot) invloed hebben op onze leefomgeving. “Deze transitie zal tot post-carbon landschappen leiden,” legt Stremke uit. “Die maken deel uit van een klimaatpositieve omgeving waarin veel ruimte is voor sociale inclusiviteit en biodiversiteit. Ze bieden een veelvoud aan gebruiksfuncties en worden in stand gehouden door dynamische processen, zowel door mens als natuur.”

Het tijdig stoppen met CO2-uitstoot kan een snelle verandering van de omgeving betekenen, en dat maakt de ontwikkeling van post-carbon landschappen anders dan eerdere transities. Veel mensen zien het ongekende tempo van de veranderingen met bezorgdheid aan. Landschapsarchitecten kunnen op die zorgen inspelen tijdens het ontwerpen, de planning en het beheer van de omgeving. Daardoor hebben zij een cruciale rol bij een rechtvaardige transformatie van het landschap. Het onderzoek naar landschapsarchitectuur bij Wageningen University & Research zal belangrijke kennis voortbrengen en een brug slaan tussen de globale klimaatcrisis en de lokale kwaliteit van het leven.

Stremke's visie bouwt voort op zijn expertise op het gebied van energielandschappen en systemisch ontwerp. Hij geeft een duidelijke richting aan die academische focus en maatschappelijke urgentie samenbrengt. Zijn ambities sluiten aan bij het doel van de International Federation of Landscape Architects om in 2040 wereldwijd geen CO2 meer uit te stoten.

Korte biografie

Stremke begon zijn loopbaan bij Wageningen University & Research (WUR) in 2006 als promovendus en lid van de onderzoeksschool WIMEK. In 2010 verdedigde hij zijn proefschrift 'Designing Sustainable Energy Landscapes: Concepts, Principles and Procedures', waarna hij tot het Tenure Track-programma van WUR toetrad.

Voordat hij bij Wageningen University & Research kwam, werkte hij als landschapsarchitect in de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje en Nederland. Later werkte hij onder andere als principal investigator voor het Amsterdam institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) en als hoogleraar landschapsarchitectuur aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Prof. Sven Stremke (Foto: Martijn de Vos)
Prof. Sven Stremke (Foto: Martijn de Vos)

In 2012 werd Stremke oprichter en directeur van NRGlab, een laboratorium gewijd aan onderzoek naar de ruimtelijke kant van de energietransitie. In Wageningen is hij medeoprichter van zowel het Solar Research Programme (een initiatief om het onderzoek naar zonne-energie aan de WUR te versterken en te stimuleren) als de WUR Energy Alliance (een platform voor meer dan 70 onderzoekers en docenten die bij WUR aan energietransitie werken).

Prof. Stremke spreekt zijn inaugurele rede uit op vrijdag 11 oktober 2024 (16.00 uur) in gebouw Omnia in Wageningen.