Nieuws

Ontdek de natuur met de nieuwe webapp NatureToday.nl

article_published_on_label
26 maart 2020

De ontluikende lente biedt in deze tijd een mooie kans om te ontspannen. Met z’n allen naar natuurgebieden gaan kan nu echter niet. Met de nieuwe webapp NatureToday.nl ontdek je vanaf nu de vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen die in jouw directe omgeving leven. Kennis van biologen en tienduizenden natuurliefhebbers wordt voor iedereen toegankelijk en geeft natuurbeleving een nieuwe dimensie.

Je hoeft niet altijd naar drukke natuurgebieden te gaan om van de natuur te genieten. Overal zijn veel verschillende dieren en planten te ontdekken. Ook midden in de stad, in de straat en in de tuin. De meeste mensen weten echter niet waar ze op moeten letten en hoe je de dieren en planten kunt herkennen. Nature Today, waar Wageningen University & Research partner van is, biedt daar vanaf vandaag hulp bij. Op NatureToday.nl zie je in één oogopslag welke vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen je nu tegen kunt komen, op elke plek in Nederland.

Kijk door de ogen van tienduizenden natuurliefhebbers

Bij binnenkomst op NatureToday.nl met je telefoon, tablet of computer zie je direct welke dieren en planten de afgelopen weken in heel Nederland het meest doorgegeven zijn door tienduizenden natuurliefhebbers. Voor elke soort is een foto en een korte beschrijving opgenomen, zodat je de soorten zelf ook kunt herkennen. Voor alle dieren en planten wordt de status weergegeven, bijvoorbeeld dat de zilvermeeuw aan het broeden is en dat de haas haar eerste jongen heeft, de vos drachtig is en dat het bosanemoontje bloeit. Verder publiceert de webapp dagelijks een natuurjournaal, een korte update à la weerbericht over wat er gebeurt in de natuur. Ook zijn alle natuurberichten te lezen die dagelijks door topbiologen van meer dan 30 natuurorganisaties, kennisinstellingen, overheden en terreinbeherende organisaties gepubliceerd worden op NatureToday.com.

Naturetoday.nl

Dieren en planten in jouw buurt

Via ‘Jouw locatie’ krijg je met een Nature Today-account direct het overzicht van dieren en planten op de plaats waar je bent. Daarnaast kun je heel eenvoudig elke willekeurige plek in Nederland selecteren en daar het actuele soortenoverzicht van bekijken. Handig als je wilt weten wat je zou kunnen zien tijdens je wekelijkse wandeling of om op afstand mee te kijken met familie of vrienden. De dier- en plantensoorten worden gesorteerd op volgorde van trefkans. Dit wordt bepaald op basis van het aantal waarnemingen uit het verleden en de ecologie van de soort. Trekvogels verschijnen bijvoorbeeld alleen in de overzichten als ze in Nederland zijn. Voor de vogels is een koppeling gemaakt met de Live Atlas van Sovon Vogelonderzoek Nederland. De trefkans van de vlinders en libellen wordt mede bepaald door de dagelijkse vlinder- en libellenverwachting van De Vlinderstichting. FLORON heeft van alle plantensoorten de bloeitijden geanalyseerd. De informatie wordt iedere dag ververst. Waardoor de app altijd up to date is.

Met een Nature Today-account kun je de eerste maand gratis gebruikmaken van 'jouw locatie', daarna kost aan jaarabonnement € 2,- per maand. De komende maanden zal de natuurinformatie op NatureToday.nl steeds verder uitbreiden en komt er ook een Nature Today app beschikbaar in de stores.