Radio & TV

Sjoukje Heimovaara bij BNR's Big Five over voedseltransities

Sjoukje Heimovaara schoof aan bij BNR's Big Five, een serie uitzendingen over grote transities en het draagvlak daarvoor in de maatschappij. Het gesprek ging onder andere over de uitdagingen van de transitie naar duurzamere voedselproductie.

Volgens Heimovaara is een van de moeilijkste aspecten daarbij het veranderen van ons gedrag. “We kunnen het niet alleen aan de boeren of voedselindustrie overlaten. Als we echt duurzaam willen eten, moeten we bijvoorbeeld minder verspillen. Dertig procent van wat er wordt geproduceerd, gaat verloren. Dan gaat het dus ook om dertig procent van al het land, water, pesticiden, kunstmest, zaden, energie enzovoorts. Daar is ontzettend veel winst te behalen.”

Het gesprek ging verder over de eiwittransitie, CRISPR-Cas, de zes landbouw- en natuurdilemma's en slimmer en duurzamer produceren. Heimovaara: “Er ligt een kans voor Nederland. We hebben als Nederland al heel lang een prominente positie in de land- en tuinbouw en de voedselproductie. We hebben de meest geavanceerde productiemethoden. Die positie hebben we bereikt omdat we onder grote druk hebben geïnnoveerd.”

Beluister het fragment

Sjoukje Heimovaara bij BNR's Big Five over voedseltransities

Lees meer