Nieuws

105e Dies Natalis van WUR in teken van duurzaam beheer zee en oceaan 

Gepubliceerd op
9 maart 2023

“Het eenentwintigste lustrum van Wageningen University & Research draagt de titel Shaping Sustainable Futures. Het staat voor wat onze missie was en zal zijn: van de wereld een betere, gezondere, eerlijkere, rechtvaardigere en milieuvriendelijkere plek maken.” Dat zei Arthur Mol, rector magnificus en vice-voorzitter van Wageningen University & Research, in zijn openingstoespraak van de 105e Dies Natalis van Wageningen University & Research. Mol: "De nieuwe bacheloropleiding Marine Sciences en deelname aan het nieuw opgerichte Delta Climate Center gaan bijdragen aan onze missie."

Het duurzame beheer van de steeds drukkere zee en oceaan stond centraal tijdens de Dies Natalis. De toenemende mariene uitdagingen vereisen specifieke kennis volgens Mol. WUR is actief in het hart van dit kennisdomein met onderzoeksinstituten zoals Wageningen Marine Research en leerstoelgroepen, en Mol benadrukte de start van de nieuwe opleiding Marine Sciences en de komst van het Delta Climate Centre in Zeeland, waar WUR aan deelneemt.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan


Bekijk alle video's en foto's van de Dies Natalis 2023

De Zweedse professor Beatrice Crona sprak in haar Dies-lezing over de rollen van aquatisch voedsel bij toekomstige voedselsystemen, en de uitdagingen van de blauwe economie en de impact op de natuur. Crona is hoogleraar Duurzaamheidswetenschappen in Zweden en Science Director van het Stockholm Resilience Center.  

017-GA--20220309-XT3A2997-Foto Guy Ackermans-2048px-A5 (1).jpg

Waterverontreiniging modelleren, koraal herstellen

Maryna Strokal MSc nam toehoorders tijdens haar presentatie mee op reis naar de Dnipro-rivier en de Zwarte Zee. Vroeger zwom ze daar maar door vervuiling kan dit niet meer. Bij WUR leidt ze nu een team dat zich bezighoudt met modelleren van waterverontreiniging en oplossingen daarvoor. Joshua Wambugu MSc werkt bij de leerstoelgroepen Marine Animal Ecology en Environmental Policy en hield zijn presentatie over het herstel van koraalriffen. Volgens hem zijn er wereldwijd steeds meer plekken waar wetenschappers en lokale bewoners samenwerken aan dit doel.  

Drie eredoctoraten uitgereikt

Drie wetenschappers kregen een eredoctoraat uitgereikt tijdens de Dies Natalis vanwege hun uitzonderlijks academische prestaties: Dennis David Baldocchi, Valerie Trouet en Willy Verstraete.  

Prof.dr Dennis David Baldocchi is Professor of Biometeorology en Executive Associate Dean van de Rausser College of Natural Resources, University of California, Berkeley. Baldocchi is drijvende kracht achter het wereldwijde observatienetwerk FLUXNET. Valerie Trouet is Professor aan de University of Arizona en Scientific Director van het Belgisch Klimaatcentrum. Ze heeft belangrijk onderzoek verricht naar de correlatie tussen jaarringen van bomen en klimaat. Prof.dr ir. Willy Verstraete van de Universiteit Gent is pleitbezorger van ‘microbial resource management’ als pad naar een duurzame en gezonde wereld. Verstraete ontwikkelde onder andere een kunstmatig spijsverteringsstelsel. 

028-GA--20230309-XH2S6740-Foto Guy Ackermans-2048px-A5.jpg

Research Award voor veelbelovende onderzoeker

Elk jaar reikt Universiteitsfonds Wageningen de Research Award uit aan een veelbelovende onderzoeker, jonger dan 40 jaar, die een uitstekend en origineel wetenschappelijk artikel heeft gepubliceerd in het kalenderjaar voorafgaand aan de uitreiking. Tijdens de Dies Natalis 2023 mocht PhD-kandidaat Balwina Koopal de prijs in ontvangst nemen. Koopal kreeg de prijs voor haar duiding van de functie en werking van het zogenoemde SPARTA-systeem, een enzym dat ziektes opspoort en tegenhoudt in bacteriën.  

030-GA--20230309-XH2S6809-Foto Guy Ackermans-2048px-A5.jpg