Calakmul

Soms is het bijhouden van een blog ingewikkelder dan ik van tevoren dacht. Op sommige momenten is het schrijven moeilijk. Ik weet dan bijvoorbeeld niet hoe ik mijn verhaal moet beginnen of hoe ik het interessant kan houden (ik hoop dat ik daar bij mijn andere verhalen wel in geslaagd ben). Deze keer is het echter heel anders. Ik heb genoeg ideeën om mijn verhaal te schrijven, maar ik had moeilijkheden met het kiezen van de foto. Ik had gewoon te veel leuke dingen gedaan afgelopen weekend. Ik kon bijvoorbeeld een foto posten van mij in een tokkelbaan 60 m boven een cenote, maar dat zou je zo jaloers maken dat ik niet durfde om die te gebruiken. Ik had ook een foto van ons doel en laatste bestemming van afgelopen weekend kunnen posten: Het schitterende tropische bos en de fantastische ruïnes van Calakmul. Maar zoals ik al zei wil ik jullie niet te jaloers maken dus daarom koos ik maar voor deze enigszins vage foto welke jullie iets laat zien wat echt fantastisch was.

Wat je op deze afbeelding ziet is een klein deel van 1-5 miljoen (!!!!) vleermuizen die de elke dag de grot verlaten. Voordat ik daar kwam wist ik dat er wat vleermuizen zouden zijn, maar toen ik zag dat het er zóveel waren viel mijn mond bij wijze van spreken gewoon open van verbazing. Ik moest hem ook meteen weer sluiten om te voorkomen dat er vleermuizen naar binnen zouden vliegen. Natuurlijk is dat een slechte grap, maar het is waar dat we soms geraakt werden door een vleermuis.

Het enige wat ik eigenlijk kan zeggen over dit spektakel is dat het echt heel gaaf was. Elke seconde kwamen er veel vleermuizen uit de grot en dat ging maar door en door en door…. Soms leek het minder te worden, maar dan was het één minuut later weer helemaal zwart van de vleermuizen. Behalve op één moment toen er een witte vleermuis tussen allemaal zwarte was. Dat was heel fijn omdat we nu eindelijk goed konden zien hoe de vleermuizen in cirkels de grot verlieten. Ongeveer op dat moment was het ook voor ons tijd om de grot te verlaten en om vroeg naar bed te gaan opdat we vroeg op konden staan om de volgende dag nog meer dieren te zien.