Duurzaamste universiteit ter wereld

WUR mag zich al zeven jaar lang de duurzaamste universiteit ter wereld noemen. Dat stelt De GreenMetric ranglijst. Voor deze lijst wordt wereldwijd onderzocht hoe wetenschappelijke instellingen omgaan met energie, klimaat, afval, transport, water, biodiversiteit en infrastructuur. Ook duurzaamheid in onderwijs en onderzoek wordt gemeten. Een eretitel waar we trots op zijn en dagelijks hard aan werken. Want eerste worden is een prestatie, maar nummer één blijven is misschien een nog grotere uitdaging.

Challenge yourself, change the future

Studeren bij Wageningen University and Research betekent ook dat je in de collegebanken dagelijks geconfronteerd wordt met het thema duurzaamheid. Het komt terug in al onze studierichtingen. We zeggen niet voor niets ‘Challenge yourself, change the future’. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG) hebben in ons onderwijs een belangrijke rol. De SDGs zijn niet alleen geïntegreerd in een groot deel van onze BSc and MSc programma’s, maar ook in het postacademisch en online onderwijs.

Practice what you preach

‘Practice what you preach’; ook onze Campus is ecologisch en groen, met duurzame gebouwen en faciliteiten. Er zijn natuurtuinen met zeldzame planten en allerlei insecten, vogels, paddenstoelen en vleermuizen. Het is ook een fijne plek om te werken en te studeren. De vitaliteit van medewerkers en studenten krijgt prioriteit en er wordt goed nagedacht over gezond eten in de campusrestaurants. Voedselverspilling wordt zoveel mogelijk voorkomen.

Nature-Positive University

In 2023 heeft WUR zich aangesloten bij Nature-Positive Universities Alliance. Een wereldwijd netwerk van ruim vijfhonderd hoger onderwijsinstellingen met als doel om onder meer de natuur te bevorderen op alle campussen. Dat betekent bijvoorbeeld dat schade aan de natuur als gevolg van WUR-activiteiten moet worden voorkomen of worden hersteld.