Inspiratie voor (toekomstige) docenten

Ben je als leerkracht op zoek naar verdiepende lesinhouden voor jouw (stage)klas? Op deze pagina vind je een overzicht van alle thema's die we sinds 2020 hebben ontwikkeld voor het Senior Science Lab.
In de filmpjes komen wetenschappers aan het woord over hun specifieke wetenschappelijke vakgebied. Deze kerninstructies zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor pabo studenten van de Christelijke Hogeschool Ede door WKWU. Via deze pagina zijn de thema's beschik-baar gesteld voor alle pabo-studenten en leerkrachten voor inspiratie in de klas.
Onze thema's
Darm Microbe
Clara Belzer, microbioloog WUR, geeft informatie over de bacteriën in je lichaam. In deze video word je meegenomen in haar onderzoek naar darmbacteriën en vezels. Leerlingen ontdekken hoe bacteriën in onze darmen helpen bij het verteren van vezels, vitaminen produceren en zelfs ons immuunsysteem ondersteunen. Ze laat zien hoe wetenschappers poepmonsters gebruiken om deze bacteriën te bestuderen en hoe belangrijk variatie in voeding is om verschillende bacteriën te voeden.
Sensorisch onderzoek
Dagelijks zijn onze zintuigen continu bezig om alles waar te nemen, zo ook tijdens het eten. Maar, hoe werkt dat nou eigenlijk?
Wist je dat reuk, smaak, tast, gehoor en zelfs zicht van belang zijn op onze beleving en smaak van het voedsel dat wij eten.
Hoe komt het dat we iets lekker vinden, of juist niet. Laat je inspireren door Voedingswetenschapper Victoire de Wild.
Biodiversiteit
Ontdek de pracht van biodiversiteit zonder het schoolplein te hoeven verlaten. Je hoeft als leerkracht niet alles te weten over biodiversiteit! :) Het enige wat nodig is, is goede vragen stellen en nieuwsgierigheid en enthousiasme uit te stralen die leerlingen uitnodigt om samen op ontdekkingsreis te gaan in de eigen omgeving. Bioloog Casper Quist helpt je op weg in onderstaande video.
Superhelden in je lichaam
Het immuunsysteem is een belangrijk onderwerp voor iedereen, dus ook voor leerlingen en leerkrachten! Ontdek dat er heel veel goede bacteriën zijn, die we echt nodig hebben. En hoe "slechte" bacteriën ziektes kunnen veroorzaken. Hoe werkt dit precies? Immunoloog Tamara Hoppenbrouwers legt het uit in onderstaande video. Voor alle groepen te gebruiken, let op de didactische voorbeelden en tips.
Bodemonderzoek
Ontdek de verborgen wereld onder onze voeten. Leer hoe bodemonderzoek essentieel is voor het begrijpen en behouden van onze kostbare ecosystemen. Wist je dat er onder de bodem veel gecommuniceerd wordt? Ook is er in een gezonde bodem meer leven te vinden dan je denkt! Goed om bewust van te worden. Bodemdeskundige Stephan Mantel vertelt je er alles over.
Vergeten groente
Nederland is het op één na grootste exportland in landbouwproducten (fruit en groentes), terwijl we vaak onze eigen groentes niet meer (her)kennen. Ontdek oude culinaire schatten die we in de loop der tijd vergeten zijn. Leer hoe deze vergeten groenten een belangrijke rol spelen in duurzame voeding. Masterstudent Milieuwetenschappen Hanna vertelt op enthousiaste wijze alles over de vergeten groente.
Van globaal naar lokaal
Alles draait om voeding (ja duh!), maar als voeding één van de belangrijkste dingen is om ons lichaam en misschien wel de hele wereld draaiende te houden. Hoe kan het dan dat er nog steeds 690 miljoen mensen ondervoed zijn. En hoe kan het dat 30% van al het voedsel dat geproduceerd wordt voor menselijke consumptie nog steeds wordt verspild.
Sanne, masterstudent 'Voeding en Gezondheid', geeft antwoord op bovenstaande items.
Darm Microbe
Clara Belzer, microbioloog WUR, geeft informatie over de bacteriën in je lichaam. In deze video word je meegenomen in haar onderzoek naar darmbacteriën en vezels. Leerlingen ontdekken hoe bacteriën in onze darmen helpen bij het verteren van vezels, vitaminen produceren en zelfs ons immuunsysteem ondersteunen. Ze laat zien hoe wetenschappers poepmonsters gebruiken om deze bacteriën te bestuderen en hoe belangrijk variatie in voeding is om verschillende bacteriën te voeden.
Sensorisch onderzoek
Dagelijks zijn onze zintuigen continu bezig om alles waar te nemen, zo ook tijdens het eten. Maar, hoe werkt dat nou eigenlijk?
Wist je dat reuk, smaak, tast, gehoor en zelfs zicht van belang zijn op onze beleving en smaak van het voedsel dat wij eten.
Hoe komt het dat we iets lekker vinden, of juist niet. Laat je inspireren door Voedingswetenschapper Victoire de Wild.
Biodiversiteit
Ontdek de pracht van biodiversiteit zonder het schoolplein te hoeven verlaten. Je hoeft als leerkracht niet alles te weten over biodiversiteit! :) Het enige wat nodig is, is goede vragen stellen en nieuwsgierigheid en enthousiasme uit te stralen die leerlingen uitnodigt om samen op ontdekkingsreis te gaan in de eigen omgeving. Bioloog Casper Quist helpt je op weg in onderstaande video.
Superhelden in je lichaam
Het immuunsysteem is een belangrijk onderwerp voor iedereen, dus ook voor leerlingen en leerkrachten! Ontdek dat er heel veel goede bacteriën zijn, die we echt nodig hebben. En hoe "slechte" bacteriën ziektes kunnen veroorzaken. Hoe werkt dit precies? Immunoloog Tamara Hoppenbrouwers legt het uit in onderstaande video. Voor alle groepen te gebruiken, let op de didactische voorbeelden en tips.
Bodemonderzoek
Ontdek de verborgen wereld onder onze voeten. Leer hoe bodemonderzoek essentieel is voor het begrijpen en behouden van onze kostbare ecosystemen. Wist je dat er onder de bodem veel gecommuniceerd wordt? Ook is er in een gezonde bodem meer leven te vinden dan je denkt! Goed om bewust van te worden. Bodemdeskundige Stephan Mantel vertelt je er alles over.
Vergeten groente
Nederland is het op één na grootste exportland in landbouwproducten (fruit en groentes), terwijl we vaak onze eigen groentes niet meer (her)kennen. Ontdek oude culinaire schatten die we in de loop der tijd vergeten zijn. Leer hoe deze vergeten groenten een belangrijke rol spelen in duurzame voeding. Masterstudent Milieuwetenschappen Hanna vertelt op enthousiaste wijze alles over de vergeten groente.
Van globaal naar lokaal
Alles draait om voeding (ja duh!), maar als voeding één van de belangrijkste dingen is om ons lichaam en misschien wel de hele wereld draaiende te houden. Hoe kan het dan dat er nog steeds 690 miljoen mensen ondervoed zijn. En hoe kan het dat 30% van al het voedsel dat geproduceerd wordt voor menselijke consumptie nog steeds wordt verspild.
Sanne, masterstudent 'Voeding en Gezondheid', geeft antwoord op bovenstaande items.
Vragen?
Heb je vragen over ons aanbod voor (aspirant) leerkrachten? Neem contact met ons op!


