Ga naar de inhoud

Voeding en hersenveroudering

Goed om te weten

In het kort
  • Maandag 17 november 2025
  • 1 dag, voorbereiding vindt online plaats
  • 15 - 50 deelnemers
  • € 495,00
  • PhD tarief: €249 (beperkt aantal plaatsen). Kortingstarief van €395 voor: diëtisten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten & instituten van sprekers & leden van Health Valley. Reden voor korting vermelden bij aanmelding. Max 1 korting geldig.

Leer meer over deze cursus

Inleiding
Deze cursus gaat in op de laatste wetenschappelijke ontdekkingen rondom leefstijlfactoren (met een zwaartepunt op voeding), om hersengezondheid, bij het ouder worden, te bevorderen. Vanuit verschillende perspectieven en kennisinstellingen wordt dit boeiende thema benaderd. Van epidemiologie en diëtetiek tot nutritionele neurowetenschap, om te verkennen hoe (nutritionele) biomakers, dieetstrategie, leefstijlinterventies, darm-hersensignalering allemaal bijdragen aan hersenveroudering, maar ook het voorkomen -of- vertragen van (het krijgen) van dementie. Ook gaan we dieper in op de ziekte van Parkinson. Krijg waardevolle en toepasbare inzichten van experts in het werkveld, zoals gerespecteerde onderzoekers, docenten, en diëtist-onderzoekers. Zij delen baanbrekend onderzoek en praktische strategieën, gericht op het behouden van cognitieve functies bij het ouder worden.

Voor wie is deze cursus geschikt?

Doelgroep

Deze cursus is interessant voor iedereen die op zoek is naar de laatste wetenschappelijke kennis rondom voeding & hersengezondheid. Zoals medische professionals (psychologie/neurologie), geriaters, klinische onderzoekers, apothekers, managers uit het gezondheidsbedrijfsleven (food, pharma, supplementen), gezondheidszorg beleidsmakers, maar ook voedingswetenschappers, diëtisten en professionals in de ouderenzorg.

Learning outcomes

Learning outcomes
  • Gedegen en accuraat geïnformeerd worden over lopende wetenschappelijke onderzoeken over voeding tegen versnelde hersenveroudering
  • Inzicht krijgen in darm-brein connectie als aangrijpingspunt voor symptoombestrijding bij hersenveroudering en ziekte van Parkinson
  • Inzicht krijgen in de link tussen wetenschappelijk voedingsonderzoek en het brein met het oog op preventie van dementie
  • Bovenstaande leerdoelen zoveel mogelijk vertalen naar praktische handvatten voor zorgprofessionals, die werken met oudere volwassenen en risicogroepen

Programma details

Programma

Opzet en onderwerpen
Voorafgaand aan de cursus op de Campus van WUR krijgt men, ter voorbereiding, toegang tot een online module rondom healthy aging/hersenveroudering.

In een plenair deel op de campus gaan we o.a. in op:

  • Voeding bij preventie van dementie
  • Gedragsonderzoek met fMRI
  • Darm-brein as: trials en mechanismen
  • Risicoreductie dementie door leefstijl
  • Fecal Microbiota Transplantation

In een interactieve parallel sessie kan gekozen worden voor 2 van de 3 topics:

  • Darm-immuun-brein as
  • MIND-dieet: preventie vanuit de diëtetiek
  • Nutriëntencombinaties & hersenveroudering

In een paneldiscussie is tot slot volop ruimte voor eigen inbreng van deelnemers gericht op toepassen van kennis in de werkomgeving.

Programma
8.45 Welkom met koffie en thee
9.15 Introductie door Astrid Kühlkamp, Wageningen Academy
9.20 De rol van voeding bij preventie van dementie door dr. Yannick Vermeiren, WUR
10.00 De interactie tussen voeding, darmen en de hersenen bekeken vanuit de cognitieve neurowetenschappen door Prof. Esther Aarts, Donders Institute for Brain, Cognition & Behaviour
10.30 Pauze
11.00 De rol van leefstijl(interventies) voor risicoreductie van dementie door Prof. Sebastian Köhler, Maastricht University
11.30 Research & trials: darm-hersen mechanismen en Fecal Microbiota Transplantation (FMT) bij ziekte van Parkinson door Prof. Roosmarijn Vandenbroucke, Universiteit Gent
12.00 Lunch
13.00 PARALLEL SESSIES (3 topics, kies er 2)
±13.00-14.00: Ronde 1 (voorkeurstopic 1)
±14.10-15.10: Ronde 2 (voorkeurstopic 2)
15.15 Pauze
15.40 Paneldiscussie
16.10 Afsluiting
16.20 Drinks & bites

Certification

Certification

Op basis van aanwezigheid ontvang je na afloop een certificaat. Voor de 2025-editie de volgende accreditaties toegekend:

  • ADAP Diëtisten: 5 punten
  • Nederlandse Vereniging voor Neurologen: 4 punten
  • Verpleegkundig Specialisten : 5 punten

Voor het netwerk van Vereniging Arts en Leefstijl zijn er 2 leefstijlpunten toegekend aan deze cursus.
Ben je met meer mensen uit een andere beroepsgroep, vraag ons dan naar mogelijkheden tot accreditatie.

Gecoördineerd door

Coördinatoren

Interesse in Voeding en hersenveroudering?

Organisatieonderdeel

Wageningen Academy

Onderwijstype

Course

Datum

ma 17 november 2025

Prijs

€495 - PhD tarief: €249 (beperkt aantal plaatsen). Kortingstarief van €395 voor: diëtisten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten & instituten van alle sprekers & leden van Health Valley. Reden voor korting duidelijk vermelden bij aanmelding. Max 1 korting geldig. | PhD tarief: €249 (beperkt aantal plaatsen). Kortingstarief van €395 voor: diëtisten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten & instituten van alle sprekers & leden van Health Valley. Reden voor korting duidelijk vermelden bij aanmelding. Max 1 korting geldig.

Accreditatie

Certificate

Formaat

On-Campus

Direct starten

Nee

Voertaal

Nederlands

Minimum aantal cursisten

15

Maximaal aantal cursisten

50