Ga naar de inhoud

Voedselwetgeving

Goed om te weten

In het kort
  • Donderdag 20 november 2025 t/m vrijdag 21 november 2025
  • 2 dagen
  • 15 - 30 studenten
  • € 1.895,00
  • Dit is inclusief cursusmateriaal, naslagwerk "EU Food Law Handbook", lunches, koffie/thee, water/frisdrank, diner en netwerkborrel.

Leer meer over deze cursus

Inleiding
Deze cursus legt uit hoe de wetgeving over voedsel in elkaar zit. We leren over de belangrijkste regels en voorschriften, zoals de algemene levensmiddelenverordening. Ook behandelen we uitvoerig onderwerpen zoals aansprakelijkheid en het stelsel van regels en procedures om te voorkomen dat er schadelijke stoffen in ons eten terechtkomen en hoe dit wordt gecontroleerd. Verder behandelen we wetgeving op het gebied van verpakken van voedsel, voedselfraude en additieven. Daarnaast gaan we specifiek in op de etikettering. De cursus wordt gegeven door deskundige sprekers uit de advocatuur, wetenschap, overheid en het bedrijfsleven.

Voor wie is deze cursus geschikt?

Doelgroep

Ben je werkzaam in de voedingsindustrie en wil je meer kennis op het gebied van voedselwetgeving? Heb je te maken met reguleringszaken, voedselkwaliteit en -veiligheid of productontwikkeling? Bijvoorbeeld als kwaliteitsmanager, voedselveiligheidsspecialist of regulatory affairs manager? Of ben je werkzaam als advocaat of jurist voor levensmiddelenbedrijven? Dan is deze cursus bij uitstek geschikt voor jou. Voorkennis van voeding en/of recht is een pre, maar de cursus is toegankelijk voor iedereen met HBO werk- en denkniveau.

Learning outcomes

Learning outcomes
  • De Nederlandse (en Europese) voedselwetgeving begrijpen.
  • Actuele kennis en praktische inzichten betreffende de verschillende verordeningen combineren.
  • Je weg vinden binnen de wet- en regelgeving op het gebied van voedsel.

Programma details

Programma

Tijdens de cursus introduceren verschillende specialisten de onderwerpen, waarbij er veel interactie is en de link naar de praktijk wordt gelegd. We behandelen de volgende onderwerpen:

  • Algemene levensmiddelenverordening
  • Aansprakelijkheid
  • Levensmiddelenhygiëne
  • Claims
  • Etikettering
  • Voedselfraude
  • Chemische contaminatie
  • Additieven
  • Biologische wetgeving
  • Novel Foods
  • Toezicht en handhaving
  • Recalls en incident-management
  • Voedselcontactmaterialen

Certification

Certification

Op basis van aanwezigheid ontvang je na afloop een certificaat.

Deze cursus wordt georganiseerd in samenwerking met het European Institute for Food Law. Sprekers zijn werkzaam bij o.a. Normec Foodcare, bij de NVWA, bij het European Institute for Food Law, bij Précon Consulting Group, bij Van Traa, bij Ploum,en bij de Keuringsraad.

Gecoördineerd door

Coördinator

Heb je een vraag over de cursus Voedselwetgeving? Stel het aan onze coördinator:

ir. CWRM (Kees) Kaffka

Programma-manager Continuing Education

“Afgelopen week 2 hele leerzame cursusdagen Voedselwetgeving gehad bij Wageningen Academy. Weer een hoop nieuwe inzichten en handvatten om mee verder te gaan.”
Milou van den Berg
Promessa (deelneemster 2020 editie)

Interesse in Voedselwetgeving?

Organisatieonderdeel

Wageningen Academy

Onderwijstype

Course

Datum

do 20 november 2025 -
vr 21 november 2025

Prijs

€1895 - Dit is inclusief cursusmateriaal, naslagwerk "EU Food Law Handbook", lunches, koffie/thee, water/frisdrank, diner en netwerkborrel. | Dit is inclusief cursusmateriaal, naslagwerk "EU Food Law Handbook", lunches, koffie/thee, water/frisdrank, diner en netwerkborrel.

Accreditatie

Certificate

Formaat

On-site

Direct starten

Nee

Voertaal

Nederlands

Minimum aantal cursisten

15

Maximaal aantal cursisten

30