Biomass Wageningen

Fractioneren van biomassa

Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt rendabele routes voor de productie van voedselingrediënten, duurzame materialen en chemicaliën uit biomassa. We zetten hiervoor nieuwe, milde concepten voor scheiden en fractioneren in en ontwerpen technologische processen om hoogwaardige producten te maken.

We richten ons op voorbehandelen, zuiveren en geavanceerde procesmodellering. Voorbeelden van ons werk:

  • We helpen bedrijven grondstoffen efficiënter te gebruiken, de productopbrengsten en productkwaliteit te verhogen en afval en energiegebruik te reduceren. Voorbeelden van producten zijn voedselingrediënten, vezelmaterialen en chemische tussenproducten.
  • We zetten mechanische, enzymatische en chemische processen in om vezels uit planten vrij te maken. Hierdoor kan de industrie haar afhankelijkheid van hout en katoen als grondstoffen voor vezels en cellulose verkleinen. Onze expertise met textiel, composieten, plaatmaterialen en papier stelt ons in staat de beste combinaties van grondstof, proces en eindproducten te selecteren.
  • We ontwikkelen natte en droge scheidingsprocessen om plantaardige eiwitten te winnen. Natte scheiding levert relatief zuiver eiwit op, terwijl droge scheiding gebruikt wordt voor een duurzamere productie van eiwitfracties. Deze fracties bevatten minder eiwit, maar kunnen nog steeds functioneel zijn als ingrediënten in voedselproducten.
  • We richten ons op chromatografie en op membraan gebaseerde scheidingen in agro, food en bioprocessing. Voor de industrie ontwikkelen we technologie om functionele ingrediënten te scheiden en fractioneren en om ongewenste componenten te verwijderen.

Koploper in fractioneren van biomassa

Wageningen Food & Biobased Research is koploper in de markt dankzij:

Kennis en expertise

We hebben veel ervaring met biomassa en de verwerking daarvan. We zijn experts op het gebied van structuur-functierelaties en de analyse en karakterisatie van biomassa. Onze sterke positie weten we te behouden en versterken door intensief samen te werken binnen Wageningen University & Research en door deel te nemen in EU-projecten en publiek-private samenwerkingen.

Uitgebreide toolbox voor (milde) verwerking

De beste oplossing vinden is altijd ons doel, welke technologie daar ook voor nodig is. Tegelijkertijd blijven we nieuwe tools ontwikkelen om onze positie als koploper te behouden. Denk aan recente ontwikkelingen om biomassa te ontsluiten met behulp van schimmels of elektrostatische scheiding. Maar ook aan de ontwikkeling van schone technieken die gebruikmaken van stoom of aan milde droogtechnieken.

Innovatieve en creatieve aanpak

We werken nauw samen met de industrie om nieuwe ontwikkelingen op de markt te brengen. Zo werken we samen met Cosun aan het product Green Protein en met IPPS aan een nieuw concept voor kristallisatie van ruwsap. Daarnaast ontwikkelen we proof-of-principles voor nieuwe concepten. Denk aan de extractie van hoogwaardige componenten of aan de fermentatie van een nieuwe biomassabron.

Faciliteiten

Wageningen Food & Biobased Research beschikt over faciliteiten van labschaal tot pilotschaal. We werken op onderzoeksniveau aan projecten en ondersteunen ontwikkeling. Om verder op te schalen hebben we goede contacten met specifieke technologie-aanbieders en werken we samen met pilotfaciliteiten in Delft en Gent.  

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.