Food Innovations for responsible choices

Duurzaam en gezonde voeding

De hedendaagse consument wil duidelijkheid over voedsel om bewuste keuzes te kunnen maken. Voedingsmiddelen moeten gezond en houdbaar zijn, duurzaam geproduceerd en bestaan uit herkenbare natuurlijke ingrediënten. Wageningen Food & Biobased Research helpt de voedingsmiddelenindustrie producten te ontwikkelen waar de consument voor kiest.

Lees meer

Verantwoorde voedselkeuze

Schappen vol voedingsmiddelen die lekker, gezond en duurzaam geproduceerd zijn; natuurlijk (clean label), veilig en houdbaar. Een aanbod waarmee verantwoorde keuzes vanzelfsprekend worden voor de consument. Als het aan Wageningen Food & Biobased Research ligt, is dit scenario binnen enkele jaren realiteit. De consument is zich steeds bewuster van wat hij koopt. Hij denkt bijvoorbeeld na over de voedselafdruk van producten, vraagt zich af hoeveel zout, suiker en vezels erin zitten en heeft een mening over de toegevoegde ingrediënten en toegepaste productietechnieken.

Clean label en herformulering

Er liggen dus volop kansen voor ingrediënt- en productontwikkeling vanwege de toenemende vraag naar gezonde voedingsmiddelen met een clean label. Op zoek naar natuurlijke zoetstoffen, conserveermiddelen en smaakstoffen, bijvoorbeeld uit reststromen? Wageningse experts werken samen met bedrijven aan de best passende oplossing. Daarnaast kan de voedingsmiddelenindustrie bij ons terecht als het gaat om vraagstukken rondom houdbaarheid, duurzaamheid en weten wij wat consumenten verwachten van clean label producten. Ook zijn we in staat om zout, suiker en vet in producten substantieel te verlagen met behoud van productkwaliteit.

Werken aan oplossingen

Binnen dit onderzoeksprogramma werken we onder andere aan onderstaande oplossingen.