
Duurzaam en gezonde voeding
De hedendaagse consument wil duidelijkheid over voedsel om bewuste keuzes te kunnen maken. Voedingsmiddelen moeten gezond en houdbaar zijn, duurzaam geproduceerd en bestaan uit herkenbare natuurlijke ingrediënten. Wageningen Food & Biobased Research helpt de voedingsmiddelenindustrie producten te ontwikkelen waar de consument voor kiest.
Lees meer
Verantwoorde voedselkeuze
Schappen vol voedingsmiddelen die lekker, gezond en duurzaam geproduceerd zijn; natuurlijk (clean label), veilig en houdbaar. Een aanbod waarmee verantwoorde keuzes vanzelfsprekend worden voor de consument. Als het aan Wageningen Food & Biobased Research ligt, is dit scenario binnen enkele jaren realiteit. De consument is zich steeds bewuster van wat hij koopt. Hij denkt bijvoorbeeld na over de voedselafdruk van producten, vraagt zich af hoeveel zout, suiker en vezels erin zitten en heeft een mening over de toegevoegde ingrediënten en toegepaste productietechnieken.
Clean label en herformulering
Er liggen dus volop kansen voor ingrediënt- en productontwikkeling vanwege de toenemende vraag naar gezonde voedingsmiddelen met een clean label. Op zoek naar natuurlijke zoetstoffen, conserveermiddelen en smaakstoffen, bijvoorbeeld uit reststromen? Wageningse experts werken samen met bedrijven aan de best passende oplossing. Daarnaast kan de voedingsmiddelenindustrie bij ons terecht als het gaat om vraagstukken rondom houdbaarheid, duurzaamheid en weten wij wat consumenten verwachten van clean label producten. Ook zijn we in staat om zout, suiker en vet in producten substantieel te verlagen met behoud van productkwaliteit.
Werken aan oplossingen
Binnen dit onderzoeksprogramma werken we onder andere aan onderstaande oplossingen.
-
Houdbare clean label producten
De toenemende consumentenvraag naar clean label-producten zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid. Consumenten willen minder intensief bewerkte ingrediënten en kunstmatige conserveringsmiddelen in hun voedingsproducten, maar de houdbaarheid mag niet in het geding komen. Met behulp van milde conserveringstechnieken bieden onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research integrale oplossingen voor vraagstukken rondom voedselveiligheid, houdbaarheid, productkwaliteit en clean label.
-
Duurzame functionele ingrediënten
De consument heeft niet alleen behoefte aan voedingsproducten met natuurlijke ingrediënten (clean label), ze wil ook dat ze duurzaam geproduceerd zijn en van hoge kwaliteit. Dat betekent dat de functionele ingrediënten, zoals smaak- en kleurstoffen, ook natuurlijk moeten zijn. Die zijn niet altijd beschikbaar, want ze worden meestal chemisch geproduceerd. Wageningse experts kunnen functionele ingredienten produceren uit reststromen, waardoor ze niet alleen natuurlijk zijn, maar ook voldoen aan de wensen ten aanzien van duurzaamheid en kwaliteit.
-
Gezonde clean label producten
De consument heeft behoefte aan gezondere voedingsproducten. De voedingsmiddelenindustrie zoekt daarom naar alternatieve ingrediënten voor suiker, zout en vet. Maar de consument associeert ‘gezonder’ ook met zo min mogelijk bewerking en kunstmatige toevoegingen. De alternatieve ingrediënten moeten dus ook natuurlijk en voor de consument herkenbaar zijn (clean label). Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research helpen bedrijven dit clean label-vraagstuk op te lossen door technologisch gedreven (her)formulering te combineren met kennis van consumentengedrag.