Bioplastics

Duurzame bioplastics op basis van hernieuwbare grondstoffen

De markt voor biobased plastics groeit snel. Bioplastics zijn gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen en scoren qua duurzaamheid vaak beter dan plastics uit aardolie. Sommige hernieuwbare plastics zijn zelfs bio-afbreekbaar. Wageningen Food & Biobased Research helpt bedrijven biobased plastics te ontwikkelen met precies de juiste functionele eigenschappen tegen lage kostprijs.

Bio-afbreekbaar en drop-in bioplastics

In tal van branches zijn bedrijven volop op zoek naar biobased plastics als alternatieven voor plastics uit aardolie. Hernieuwbare plastics op basis van zetmeel, PLA of PHA bieden dan kansen (lees ook: Wetenschappelijk rapport geeft inzicht in feiten over biobased en biologisch afbreekbare plastics). Deze biobased plastics zijn bovendien bio-afbreekbaar. Ook de vraag naar ‘drop-in bioplastics’ neemt toe. Dit zijn hernieuwbare plastics die chemisch identiek zijn aan hun fossiele equivalent, maar met als groot voordeel dat ze gemaakt zijn uit hernieuwbare grondstoffen. Voorbeelden van deze drop-in bioplastics zijn bio-PET, bio-PE en biobased nylons.

Leider in onderzoek naar bioplastics

Wageningen Food & Biobased Research werkt in opdracht van bedrijven al tientallen jaren aan onderzoek en ontwikkeling van bioplastics voor een brede range van producten. Dat doen we op labschaal, pilotschaal en semi-industriële schaal. Met ons onderzoek naar bioplastics zijn we leidend in Europa. We onderzoeken bijvoorbeeld hoe we bioplastics optimale eigenschappen kunnen meegeven. Denk aan duurzaamheid, temperatuur- en waterresistentie en de sterkte en slagvastheid. En we helpen bedrijven met oplossingen om biopastics tegen lage kostprijs te produceren en in te zetten.

Plastics uit furanen en isosorbide

Bioplastics hebben veel potentie. De grote uitdaging is om bouwstenen te gebruiken die duurzaam zijn en tegelijkertijd een lage kostprijs hebben. Daarom doet Wageningen Food & Biobased Research onderzoek naar een nieuwe groep bioplastics op basis van bouwstenen die efficiënt te produceren zijn. Voorbeelden zijn plastics op basis van furanen en isosorbide. Bijkomend voordeel is dat deze nieuwe bioplastics interessante barriere-eigenschappen en een hoge maximale gebruikstemperatuur hebben.

Samenwerken?

Wilt u ontdekken welke mogelijkheden bioplastics hebben voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op.