Soja oogst

Plantaardige Alternatieven

In Europa en Noord-Amerika groeit de markt voor voedingsmiddelen met plantaardig eiwit met maar liefst 12-16%. Dat biedt volop kansen voor productontwikkeling. Wageningen Food & Biobased Research helpt voedingsmiddelenfabrikanten de juiste eiwitten te kiezen voor de innovaties die zij in gedachten hebben en de functionele eigenschappen ervan te optimaliseren. Dat levert producten op die lekker, betaalbaar en echt duurzaam zijn.

Plantaardige voedingsmiddelen

Hoe maak je met erwteneiwit een sappige vleesvervanger? Hoe voorkom je dat eiwit in een drank gaan klonteren? Welke eiwitten zijn geschikt als zuivelalternatief? Steeds meer voedingsmiddelenfabrikanten overwegen producten met plantaardig eiwit op de markt brengen. Maar ze weten niet altijd welk eiwit ze moeten kiezen, en hoe dit te bewerken voor een optimale productkwaliteit. Wageningen Food & Biobased Research geeft bedrijven inzicht in de functionele eigenschappen van eiwitten en helpt hen deze te verbeteren voor de toepassingen die zij in gedachten hebben. Fabrikanten kunnen zo meer en betere plantaardige voedingsmiddelen op de markt brengen, en daarmee hun marktpositie versterken.

Van eiwitkarakterisering tot shear-cell technologie

Wageningen Food & Biobased Research heeft alle kennis, expertise en faciliteiten in huis om de functionele eigenschappen van eiwitten te karakteriseren: tot welke temperatuur zijn ze te verhitten? Hoe staat het met de oplosbaarheid? Hebben ze een bittere smaak? Onze experts hebben meer dan dertig jaar ervaring met het beïnvloeden van de functionele eigenschappen van eiwitten, bijvoorbeeld via aanpassing van de receptuur, enzymatische modificatie of extrusie. Zij werken ook aan shear-cell en 3D-printing: baanbrekende technieken die de komende jaren een revolutie teweeg gaan brengen in de wereld van vleesvervangers.

Plant meat matters

Extra lekkere, duurzame en betaalbare vleesvervangers komen binnen handbereik dankzij Plant Meat Matters (2017-2020). In dit project onderzoeken experts van Wageningen Food & Biobased Research en de Technische Universiteit Delft hoe je met innovatieve shear-cell technologie producten kunt maken die qua textuur, smaak en voedingswaarde niet onderdoen voor vlees. Zij werken hierbij samen met leveranciers, voedingsmiddelenfabrikanten en andere partijen in de eiwitketen.

Meer weten?

De markt veroveren met lekkere, betaalbare en duurzame plantaardige voedingsmiddelen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.