Melk en Melkproducten
Wageningen Food Safety Research (WFSR) is Nationaal Referentielaboratorium (NRL) voor melk en melkproducten.
Er zijn vele risico’s m.b.t. voedselveiligheid die een rol kunnen spelen in melk. Die worden dan ook goed in de gaten gehouden in de EU. Het NRL borgt de kwaliteit van de officiële analyses in melkproducten in Nederland.
Totaal aeroob kiemgetal, somatisch celgetal en fosfatase
Er zijn drie gebieden die onder de NRL Melk en Melkproducten vallen:
Totaal aeroob kiemgetal
Dit getal staat voor de microbiologische kwaliteit van de melk. Hoewel verreweg de meeste bacteriën in rauwe melk geen probleem vormen voor de gezondheid van consumenten, is een te hoog kiemgetal wel een signaal dat de hygiëneregels niet helemaal goed zijn nageleefd voor die partij melk.
Somatisch celgetal
Dit getal staat voor het aantal zoogdiercellen in melk, die kunnen in de melk komen wanneer koeien last hebben van uierontsteking (mastitis). Een te hoog somatisch celgetal is niet goed voor de kwaliteit van de melk, maar wijst er ook op dat het dierenwelzijn niet optimaal is.
Fosfatase
Alkalische fosfatase is een enzym dat van nature voorkomt in melk. In het algemeen is het zo dat verhitten van producten leidt tot denaturatie, en daarmee inactivatie, van enzymen. Het bijzondere van fosfatase is dat een warmtebehandeling die overeenkomt met de eisen voor pasteurisatie ervoor zorgt dat dit enzym (vrijwel) volledig geïnactiveerd wordt. Op deze manier kan aan melk worden gemeten of een producent zijn pasteurisatie op een juiste manier heeft uitgevoerd. Daarnaast is bijvoorbeeld ook te zien of boerenkaas inderdaad van niet-gepasteuriseerde melk is gemaakt, zoals vereist voor zulke kaas.
In Verordening (EG) Nr. 853/2004 - Bijlage III, Sectie IX zijn voor deze drie gebieden maximale niveaus vastgesteld.
Dezelfde getallen
In de referentiemethoden staat beschreven hoe de analyses en tests voor melk en melkproducten moeten worden uitgevoerd, handig om in de hele EU dezelfde getallen te vinden. Het NRL zorgt voor het actueel houden van de referentiemethoden, het doet dat in samenwerking met Europese NRL’s melk en melkproducten.