Blauwe wijting-survey

Blauwe wijting-survey

Collega's van Wageningen Marine Research varen elk voorjaar mee op onderzoeksschip de Tridens en zullen in deze periode het Nederlandse deel van de internationale survey voor blauwe wijting uitvoeren. De onderzoekers houden een blog bij.


In 2024 loopt de blauwe wijting-survey van 11 maart t/m 5 april.

Het gebied dat door onderzoeksschip de Tridens wordt bevaren staat in de onderstaande kaart in oranje weergegeven. Het onderzoek vertegenwoordigt het EU-gedeelte van een internationaal gecoördineerd project om de omvang van het blauwe-wijtingbestand ten westen van de Britse eilanden te schatten.

Dit gebied wordt bevaren via een vooraf bepaalde systematische route, waardoor de stand blauwe wijting (Micromesistius Poutassou) door de onderzoekers goed in kaart kan worden gebracht.

Course track IBWSS 2021.png

Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een echolood (echosounder). Dit apparaat produceert geluidpulsen. Dit geluid wordt weerkaatst door de bodem, vis(scholen) en andere objecten. Deze echo's worden opgevangen door het echolood. Het uitzenden en ontvangen van de geluidspulsen gaat zo snel dat er al varende een beeld ontstaat van de bodem en de visscholen. Dit heet een "echogram" (zie figuur). Zodra de survey is afgerond worden alle gegevens verzameld en krijgen we een goed beeld van de aantallen en het gewicht van blauwe wijting.

Er wordt een echogram gemaakt met geluidspulsen.