Project

AgROBOfood

AgROBOfood versnelt de digitale transformatie en met name het gebruik van robotica van de Europese agri-food sector. Hiervoor bouwt het een ondersteunend netwerk en demonstreert het robotica in agri-food. Het zal het huidige ecosysteem versterken en uitbreiden door een duurzaam netwerk van Digitale Innovatie Hubs (DIH) neer te zetten.

Dit stimuleert en vergemakkelijkt de verspreiding en de opname van roboticaoplossingen door de agri-food sector. Hiervoor zijn alle relevante Europese spelers en een inclusieve aanpak nodig. Het agROBOfood consortium heeft 39 partners, geleid door Wageningen University & Research. Zo positioneren wij Nederland als leider van agrofood roboticainnovatie en van de implementatie van robotica in de agrofood praktijk. Innovatie Experimenten (IEs) vormen het hart van het project. Deze IEs, worden geleid door MKB en georganiseerd en gemonitord door de Digitale Innovatie Hubs (DIHs). Deze DIHs zijn verbonden in een netwerk, met 7 Regionale Clusters. Een eerste ronde van IEs demonstreert verschillende roboticainnovaties van midden- en kleine bedrijven op zo een manier dat deze (1) zorgen voor vermenigvuldiging in Europa, (2) roboticaoplossingen breed worden toegepast en (3) het netwerk van DIHs wordt versterkt en verduurzaamd.

AgROBOfood demonstreert en verspreid robotica oplossingen, bijvoorbeeld technologie om automatisch te kunnen oogsten, drone inspectie uit te voeren, ziekten en plagen te detecteren of robotisch te sorteren en stapelen onder zware omstandigheden (bijvoorbeeld vrieskoude). In de open call zullen nog veel meer toepassingen worden gedemonstreerd en van minimaal Technology Readiness Level (TRL) 5 naar een hoger TRL niveau worden gebracht.

Door de coördinatie en contractafhandeling van de open calls en het trekken van WP6 door WR, positioneert Nederland zich als leider in digitale transformatie en robotica. Daarnaast vergroten de open calls voor bedrijven het netwerk en de impact van robotica-implementatie in de praktijk.

Publicaties