Biodiversity Challenge - Wageningen stad

Wageningen is een groene stad. Heeft u er wel eens bij stilgestaan hoeveel planten, insecten, vogels, waterdieren en bodemdieren om u heen te vinden zijn? We nodigen u uit die samen met experts te komen ontdekken tijdens excursies en andere leuke natuuractiviteiten in de stad.

Van 22 mei (Wereldbiodiversiteitsdag) tot en met 22 juni 2024 organiseren de gemeente Wageningen, Stadslab Wageningen, de KNNV en Wageningen University & Research samen een Biodiversity Challenge. Dit initiatief, dat al drie jaar op Wageningen Campus plaatsvindt, wordt nu uitgebreid naar de hele stad.

Wat houdt de Challenge precies in?

De Biodiversity Challenge is een manier voor bewoners van de stad Wageningen om meer te weten te komen over de natuur in hun eigen omgeving. Want er is veel mooie natuur te vinden, zelfs in de meest stenen plekjes. Ga daarom met onze experts mee naar buiten en ontdek de biodiversiteit.

U kunt ook meedoen met de Bioblitz: met behulp van een app met automatische herkenning telt u de soorten die u tegenkomt. Dat kunt u alleen doen, of tijdens een van de excursies. De data die wordt verzameld, is te volgen op waarneming.nl en zal na de zomer worden gepresenteerd.

Programma

De Biodiversity Challenge in Wageningen start op 22 mei (de Internationale Dag van de Biodiversiteit) en duurt t/m 22 juni. In die weken kunt u deelnemen aan activiteiten zoals natuurexcursies, lezingen en de Bioblitz. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk voor inwoners van Wageningen en omstreken.

Een eerste versie van het programma vindt u hieronder. Zet deze data vast in uw agenda! Het volledige programma en de inschrijving volgen binnenkort.

Datum Tijd Activiteit Locatie
22 mei 9.00-10.00 Start Biodiversity Challenge met burgemeester en kinderburgemeester Johan Frisoschool
22 mei 13.30-17.00 WUR works for Wageningen! - Met kano's afval uit de gracht vissen en bloembakken timmeren voor op je balkon Kadolokaal, Hoogstraat 31
25 mei 9.30-15.00 Biodiversity Challenge-evenement in de stad met natuurexcursies, infomarkt en kinderactiviteiten Grote Kerk, Markt 1
30 mei 20.00-22.00 "WTF is biodiversiteit?- Ontdek de natuur onder je neus". Nina Fatouros deelt indrukwekkende natuurfoto's en Liesje Mommer vertelt je alles over biodiversiteit. bblthk, Stationsstraat 2
19 juni 19.30-21.20 Klimaat Café Thuis Wageningen, Stationsstraat 32
22 juni Afsluiting Bioblitz n.t.b.

Zelf een activiteit toevoegen?

Organiseert u een activiteit of actie in Wageningen die goed bij de Biodiversity Challenge zou passen? Laat dan een bericht achter via biodiversitychallenge@wur.nl. Wij kunnen ook gidsen leveren voor uw activiteit, als u dit tijdig aanvraagt.