Ga naar de inhoud

Call for partners: Duurzame versketens

Verse groenten en fruit passen in een gevarieerd dieet en moeten vers, smakelijk en voedzaam zijn op het moment van consumptie. De maatschappij, en met name de tuinbouwsector, kan profiteren van een vermindering van voedselverspilling en -verlies en van een betere productkwaliteit bij de consument. Dit kan worden bereikt door kwaliteitsmanagement beter te integreren in de gehele waardeketen van versproducten, waarbij alle stakeholders betrokken moeten zijn, van kwekers tot supermarkten en andere verkooppunten.

In het kort

In het kort

Over het project:

  • 2026-2029
  • Nederlandse bedrijven in de tuinbouwsector (versketen)
  • Veredeling, teelt, handel, logistiek, retail, consumentengedrag, sensing & computer vision
Call for partners
Verbeter samen met WUR de houdbaarheid en productkwaliteit van verse producten

Over het project

Over het project

Sensoren, tools voor datamanagement en intelligente algoritmen, kunnen het beheer van versproducten aanzienlijk verbeteren door data van teelt tot verkoop te verzamelen en te vertalen naar bruikbare inzichten. Cruciaal daarbij is dat algoritmen zowel de fase vóór als na de oogst vastleggen - van teelt tot opslag en logistiek - om de productkwaliteit op consumentenniveau te garanderen.

Het project richt zich op het ontwerpen van een organisatorisch kader voor kwaliteitsborging over de gehele waardeketen voor verse producten. Daarnaast ontwikkelen en testen we datatools - met name algoritmen en sensortechnologie - die de productkwaliteit vóór en na de oogst met elkaar verbinden. Uiteindelijk streven we naar het minimaliseren van voedselverlies en -verspilling in de hele keten, zodat verse producten die de consument bereiken voldoen aan hoge kwaliteitsnormen en de gewenste houdbaarheid hebben.

De opgedane kennis wordt toegepast in vier praktijkcases rond tomaat, komkommer en meloen.

User cases

  • Vermindering van de kwaliteitsproblemen van tomaten als gevolg van volledige LED-teelt en het gebruik van steeds resistentere ToBRFV-cultivars.
  • Creëren van beter presterende komkommer genotypen die minder snel gewicht verliezen  en knapperig zijn en blijven.
  • Voorspellen en sturen van de kwaliteit van meloenen door de rijpheid te voorspellen met behulp van niet-destructieve tools.
  • Vroege detectie van mycosphaerella in komkommer, zowel voor als na de oogst.

Wie zoeken we?

Voor wie?

We zijn op zoek naar Nederlandse tuinbouwbedrijven en andere partijen binnen de waardeketen van verse groente en fruit. Denk aan veredelaars, telers, handelaren, logistieke dienstverleners, retailers, experts in consumentengedrag, verwerkers, leveranciers van dataplatforms en technologiebedrijven op het gebied van sensoren en computer vision.

Laten we samenwerken

Contact

Neem voor meer informatie of deelname contact op met onze expert.

ir. PHI (Paul) Goethals, MSc

Business development manager Vision + Robotics

Follow Plant Research on social media

Stay up-to-date and learn more about our research through our social channels.