Ga naar de inhoud

Opschalen van duurzame voedselsysteeminitiatieven

Over deze expertise

In het kort
  • Ideeën omzetten in impact
  • Sterke coalities bouwen
  • Systemische verandering
  • Leren en testen in de praktijk
  • Duurzame partnerschappen

Veelbelovende innovaties in de landbouw en voeding halen vaak de grote schaal niet. Ze stranden door gebrek aan samenwerking, beleidsbelemmeringen of economische drempels. Wageningen University & Research (WUR) helpt organisaties om deze barrières te doorbreken. Met kennis, praktijkvoorbeelden en partnerschappen maken we samen de stap van idee naar blijvende verandering.

Aanpak

WUR helpt organisaties en bedrijven bij het opschalen van ideeën en initiatieven die de transitie naar duurzame voedselsystemen versnellen. Voor ons betekent opschalen niet simpelweg steeds meer mensen bereiken, maar bijdragen aan systemische verandering die inspeelt op werkelijke behoeften.  

Uit ervaring blijkt dat initiatieven alleen slagen wanneer ze ingebed zijn in bredere processen die praktijken, instituties, kennis en denkpatronen verbinden. Dit vraagt om een mix of samenbundeling van innovaties (technologisch, informatief, institutioneel, sociaal, juridisch, financieel en markt).

Wij brengen partners uit wetenschap, bedrijfsleven, overheid en samenleving samen om gezamenlijk veranderingspaden te ontwikkelen. Door inzichten in voedselsystemen te combineren met coalitievorming en samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, helpen we veelbelovende initiatieven groeien in bereik, diepgang en impact.  

Living labs, beleidsplatforms en praktijkonderwijs bieden praktijkruimtes voor testen en leren. Op deze manier gaat opschalen verder dan uitbreiding: het gaat om het versterken van leiderschap, het stimuleren van samenwerking en het creëren van blijvende transformaties die mensen, markten en het milieu ten goede komen.

Opschalen - wat is er nodig?

Scaling up biodiversity-positive food practices - what is needed?

Op veel plaatsen ontstaan ​​nieuwe en innovatieve praktijken die de biodiversiteit in het voedselsysteem verbeteren. Helaas blijven ze vaak niche. Hoe kunnen dergelijke praktijken meer mainstream worden in de samenleving? Een team van sociale, milieu- en economische onderzoekers verdiepte zich in deze vraag en richtte zich op casestudies van de Nederlandse zuivelsector, de Kameroense cacaosector en de financiële sector.

Aanvullende producten en diensten (4)

Producten & Diensten
Bekijk alle producten & diensten

Neem contact op met onze expert

Contact

Heeft u een vraag over opschaling van duurzame voedselsysteeminitiatieven of wilt u samenwerken? Neem dan contact op.

ir. HJ (Herman) Snel

Projectmanager

Andere expertises

Gerelateerde expertises