Op locatie

Cursus Klimaatadaptatie in stedelijke gebieden

Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden. Deze extremen beïnvloeden ook het weer in de stad. De hoofdrolspelers in dit stadsklimaat zijn hitte (zonnestraling), wind en water. Wil je leren hoe je met ontwerpingrepen het stadsklimaat kunt beïnvloeden en hoe je hiermee de stedelijke omgeving toekomstbestendiger maakt?

Organisator Wageningen Academy
Duur 6 losse dagen
Prijs € 3.395,00

Waarom deze cursus volgen?

Na afloop van de cursus ben je als deelnemer bekend met de wetenschappelijke basiskennis over het stedelijk klimaat en kun je deze kennis toepassen in de praktijk. Je bent in staat om verschillende analyses uit te (laten) voeren en te interpreteren. Daarnaast kun je kleinschalige adaptatiemaatregelen toepassen en een grootschalige aanbevelingenkaart ter verbetering van het stedelijk klimaat opstellen.

Voor wie is deze cursus?

Ben je stedenbouwkundige, ruimtelijke planner met affectie voor ontwerpen, landschapsarchitect, architect of op andere wijze als professional betrokken bij het voorbereiden van de fysieke stadsomgeving op de uitdagingen die het (toekomstige) klimaat ons biedt? Dan is deze cursus interessant voor jou.

Wij verwachten dat je de basis van het (stedelijk) ontwerp beheerst en vragen daarom minimaal een bachelor of vergelijkbaar in: Stedelijke ontwerp en/of planning, Ruimtelijke planning met affectie voor ontwerpen, Landschapsarchitectuur, Architectuur en/of bouwkunde.

Programma & onderwerpen

In deze zesdaagse cursus ga je op een actieve manier aan de slag om te leren hoe ontwerp het stadsklimaat bepaalt, hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Basiskennis stedelijk klimaat (fysische principes)
  • In kaart brengen stedelijk klimaat met verschillende analyse-technieken
  • Ontwerpen aan klimaatadaptatie door de schalen heen

Tijdens de eerste dag zullen de hoofdrolspelers in het stedelijk klimaat, zonnestraling, warmtestraling, windstromen en verdamping worden geïntroduceerd. In kleine groepjes ga je verkennen hoe dit terugkomt in je eigen werksituatie. Tijdens dag 2 en 3 worden deze concepten meer diepgaand behandeld, waarbij colleges over de theorie worden afgewisseld met actieve leervormen. Actieve leervormen bestaan uit het zelf maken van analyses, het gebruik van maquettes, een excursie in de green village (Delft) en het gebruik van warmtecamera’s. Tijdens dag 4 en 5 ga je aan de slag met ontwerpopdrachten, zowel in groepsverband als individueel.

De studiebelasting voor de gehele cursus bedraagt ongeveer 100 uur, dit is inclusief de bijeenkomsten.

Data en locaties

Samenwerking

Deze cursus is een volwaardige samenwerking tussen Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, de TU Delft en Wageningen University & Research.

Praktische informatie

  • €3395,- per persoon, inclusief materialen, lunch en koffie/thee/water
  • Tussen de 10 en 15 deelnemers
  • Deze cursus is erkend door het Architecten Register

Meer informatie & inschrijven

Schrijf je in voor de Cursus Klimaatadaptatie in stedelijke gebieden of download de flyer.