Cursus

Cursus Klimaatadaptatie in stedelijke gebieden

Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden. Deze extremen beïnvloeden ook het weer in de stad. De hoofdrolspelers in dit stadsklimaat zijn hitte (zonnestraling), wind en water. Wilt u leren hoe u met ontwerpingrepen het stadsklimaat kunt beïnvloeden en hoe u hiermee de stedelijke omgeving toekomstbestendiger maakt? En hoe u hierbij gebruik kunt maken van de resultaten van de stresstest? Schrijf u dan nu in voor de interactieve cursus Klimaatadaptatie in stedelijke gebieden.

Organisator Wageningen Academy
Duur 6 losse dagen
Locatie Campus Wageningen

Deze cursus gaat in 2021 weer plaatsvinden.
U kunt alvast interesse tonen.

Waarom deze cursus volgen?

Na afloop van de cursus bent u als deelnemer bekend met de wetenschappelijke basiskennis over het stedelijk klimaat en kunt u deze kennis toepassen in de praktijk. U bent in staat om verschillende analyses uit te (laten) voeren en te interpreteren. Daarnaast kunt u kleinschalige adaptatiemaatregelen toepassen en een grootschalige aanbevelingenkaart ter verbetering van het stedelijk klimaat opstellen.

Voor wie is deze cursus?

Bent u stedenbouwkundige, ruimtelijke planner met affectie voor ontwerpen, landschapsarchitect, architect of op andere wijze als professional betrokken bij het voorbereiden van de fysieke stadsomgeving op de uitdagingen die het (toekomstige) klimaat ons biedt? Dan is deze cursus interessant voor u.

Wij verwachten dat u de basis van het (stedelijk) ontwerp beheerst en vragen daarom minimaal een bachelor of vergelijkbaar in: Stedelijke ontwerp en/of planning, Ruimtelijke planning met affectie voor ontwerpen, Landschapsarchitectuur, Architectuur en/of bouwkunde.

Programma en onderwerpen

Tijdens de zesdaagse cursus volgt u hoor- en werkcolleges, bestudeert u thuis de theorie en maakt u een online examen. Ook past u de aangereikte kennis toe in analyse- en ontwerpopdrachten, deels thuis en deels in een ontwerpatelier. Deze opdrachten presenteert u aan en bediscussieert u met de cursusleidster en uw medecursisten. In de cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Basiskennis stedelijk klimaat (temperatuur, wind en water)
  • In kaart brengen stedelijk klimaat, analyse-technieken en data
  • Klimaatadaptatie: kleinschalige maatregelen (huis en wijk)
  • Klimaatadaptatie: grootschalige ingrepen in stedelijke planning

De studiebelasting voor de gehele cursus bedraagt 120 uur,
dit is inclusief de bijeenkomsten.

Cursusleiders

De cursusleiders zijn Dr. ir. Marjolein Pijpers van Esch, TU Delft/ Designlab2902 en Dr. ir. Cor Jacobs, Wageningen Environmental Research.

Blijf op de hoogte

De Cursus Klimaatadaptatie in stedelijke gebieden gaat in 2021 weer plaatsvinden. Door interesse te tonen, stellen we u op de hoogte zodra de cursus open gaat voor inschrijving. Voor vragen over de cursus kunt u contact opnemen met de programmamanager Janine Quist.