
Op locatie
Cursus Klimaatadaptatie in stedelijke gebieden
Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden. Deze extremen beïnvloeden ook het weer in de stad. De hoofdrolspelers in dit stadsklimaat zijn hitte (zonnestraling), wind en water. Wil je leren hoe je met ontwerpingrepen het stadsklimaat beïnvloedt en hoe je hiermee de stedelijke omgeving toekomstbestendiger maakt?
Deze cursus staat niet open voor aanmelden.
Je kunt alvast je interesse tonen.
Waarom deze cursus volgen?
Na afloop van de cursus ben je als deelnemer bekend met de wetenschappelijke basiskennis over het stedelijk klimaat en kun je deze kennis toepassen in de praktijk. Je bent in staat om verschillende analyses uit te (laten) voeren en te interpreteren. Daarnaast kun je kleinschalige adaptatiemaatregelen toepassen en een grootschalige aanbevelingenkaart ter verbetering van het stedelijk klimaat opstellen.
Je kan je binnenkort inschrijven voor deze cursus.
Voor wie is deze cursus?
Ben je stedenbouwkundige, ruimtelijke planner met affectie voor ontwerpen, landschapsarchitect, architect of op andere wijze als professional betrokken bij het voorbereiden van de fysieke stadsomgeving op de uitdagingen die het (toekomstige) klimaat ons biedt? Dan is deze cursus interessant voor jou.
Wij verwachten dat je de basis van het (stedelijk) ontwerp beheerst. Daarom vragen we minimaal een bachelor of vergelijkbaar in: Stedelijke ontwerp en/of planning. Ervaring in ruimtelijke planning met affectie voor ontwerpen, Landschapsarchitectuur, Architectuur en/of bouwkunde is ook welkom.
Programma & onderwerpen
In deze zesdaagse cursus ga je op een actieve manier aan de slag om te leren hoe ontwerp het stadsklimaat bepaalt, hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Basiskennis stedelijk klimaat (fysische principes)
- In kaart brengen stedelijk klimaat met verschillende analyse-technieken
- Ontwerpen aan klimaatadaptatie door de schalen heen
Tijdens de eerste dag introduceren we de hoofdrolspelers in het stedelijk klimaat, zonnestraling, warmtestraling, windstromen en verdamping. In kleine groepjes ga je verkennen hoe dit terugkomt in je eigen werksituatie.
Tijdens dag 2 en 3 behandelen we deze concepten meer diepgaand, waarbij we colleges afwisselen over de theorie met actieve leervormen. Actieve leervormen bestaan uit het zelf maken van analyses, het gebruik van maquettes, een excursie in de green village (Delft) en het gebruik van warmtecamera’s.
Tijdens dag 4 en 5 ga je aan de slag met ontwerpopdrachten, zowel in groepsverband als individueel.
De studiebelasting voor de gehele cursus bedraagt ongeveer 100 uur, dit is inclusief de bijeenkomsten.
Data en locaties 2023
- Donderdag 11 mei | Locatie: Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions
- Dinsdag 30 mei en woensdag 31 mei | Locatie: The Green Village bij de TU Delft
- Woensdag 14 juni en donderdag 15 juni | Locatie 14 juni: Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions | Locatie 15 juni: nog niet bekend
- Donderdag 21 september | Locatie: Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions
Samenwerking en cursusleiding
Deze cursus is een volwaardige samenwerking tussen Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, de TU Delft en Wageningen University & Research.
De cursusleiders zijn dr. ir. Marjolein van Esch, Sjoerd Brandsma MSc en dr.ir. GJ (Gert-Jan) Steeneveld.
Praktische informatie
- €3395,- per persoon, inclusief materialen, lunch en koffie/thee/water
- Tussen de 10 en 15 deelnemers
- Deze cursus is erkend door het Architecten Register