Material Flow Management

In 2030 wil Wageningen University & Research vijftig procent minder niet-biologische grondstoffen dan in 2019. Material Flow Management zorgt voor overzicht op de gehele levenscyclus van alle materialen die WUR binnenkomen en verlaten, en fieldlabs onderzoeken voortdurend nieuwe duurzaamheidskansen.

Material flow management gaat over alle materialen die bij Wageningen University & Research (WUR) binnenkomen en verlaten: van papieren tissues en voedselresten tot laptops en bouwmaterialen. Door deze materiaalstromen precies te monitoren en analyseren, heeft het facilitair bedrijf toegang tot data waarmee ze de bedrijfsvoering verduurzamen. Door zo min mogelijk nieuw materiaal in de bedrijfsvoering op te nemen, bestaand materiaal zo lang mogelijk te gebruiken of innovatief te hergebruiken, wordt zo min mogelijk afval gecreëerd.

Partnerschappen

Om de bedrijfsvoering te verduurzamen werkt WUR samen met ingenieurs- en adviesbureau Witteveen + Bos en grondstoffenverwerkingsbedrijf ProZero. Hun gecombineerde kennis, ervaring en data zijn onmisbaar om de gehele levenscyclus van materialen te begrijpen en grondstoffengebruik terug te dringen.

Uniek datamodel biedt overzicht

Material flow management vraagt om maatwerk. Daarom gebruikt WUR een voor Nederland uniek datamodel, ontwikkelt door Witteveen+Bos. Dit model vertaalt alle data uit het inkoopsysteem van WUR naar massa en klimaatimpact, en categoriseert de materiaalstromen op grondstoftype en gebruik. Om een nog beter beeld te krijgen, is deze data gekoppeld aan die van de uitgaande materiaalstromen, verzameld door grondstoffenverwerkingsbedrijf PreZero. WUR weet zo precies wat de organisatie binnenkomt en weer verlaat, en hoe duurzaam de materiaalstromen nu zijn.

Vanuit dit overzicht bepaalt WUR waar kansen liggen om het systeem meer circulair te maken. In toegespitste fieldlabs onderzoeken ze samen hoe die kansen benut kunnen worden. Welke materialen kunnen vervangen worden door alternatieven? Welke zouden overbodig gemaakt kunnen worden?

Fieldlabs onderzoeken duurzaamheidskansen

Een fieldlab onderzoekt de verduurzaming van een specifieke materiaalstroom, zoals labplastics of groente-, fruit- en tuinafval. Experts van Witteveen+Bos doen uitgebreide data-analyses en gaan de organisatie in om te praten met relevante medewerkers. Op die manier verzamelen ze zoveel mogelijk informatie over de gehele levenscyclus van het materiaal: waar komt het de organisatie binnen, hoe wordt het gebruikt en wanneer verlaat het de organisatie weer?

Op basis van die informatie, stellen de experts alternatieven voor. Kan de materiaalstroom misschien vervangen worden door een duurzaam alternatief? Kan het materiaal verder worden hergebruikt? Zijn papieren handdoekjes nog wel van deze tijd? Kunnen de plastics uit labs niet hergebruikt kunnen worden? Een aantal WUR-labs recyclen hun pipetbakjes en reageerbuisjes al. Van versnipperd oud plastic produceren medewerkers nieuw gereedschap met een 3D-printer.

De circulaire oplossingen die de fieldlabs ontwerpen, worden samen met de kenniseenheden geïmplementeerd. Zo wordt de bedrijfsvoering van WUR steeds duurzamer.