Project
Mooie maaltijd in de zorg
Wat zijn de effecten van goede voeding en een betere ambiance bij maaltijden in de gezondheidszorg?
In opdracht van de ministeries van LNV en VWS doen Wageningen UR Food & Biobased Research en
Phliss onderzoek naar deze vraag. Zorginstelling BrabantZorg werkt aan het onderzoek mee.
Het onderzoek vindt plaats op twee locaties van BrabantZorg. Daar meten de onderzoekers hoeveel eten cliënten binnen krijgen, hoe zij de maaltijden beleven, hoeveel dieetproducten worden gebruikt en hoeveel zorg een cliënt vraagt. Hiervoor gebruiken de onderzoekers cameraobservatietechnieken die in het Restaurant van de Toekomst zijn ontwikkeld.
Kosten terugverdiend
In het onderzoek krijgen cliënten maaltijden gepresenteerd die bereid worden met minimaal 60% biologische producten, aangevuld met producten zonder kunstmatige kleur-, geur-, smaak- en conserveringsstoffen.
Ook wordt er veel aandacht besteed aan de omgevingsambiance en de presentatie van de maaltijden. En ten slotte toont het verplegend personeel veel betrokkenheid tijdens de maaltijden. Het onderzoek is geslaagd als blijkt dat een andere verzorging ertoe leidt dat de instelling de kosten op andere plekken in de organisatie terugverdient. Te denken valt aan minder gebruik van dure dieetproducten of een verminderde zorgvraag.
Zorgverzekeraars
Het onderzoek dient als voorbereiding op langdurig vervolgonderzoek en is een initiatief van demissionair minister Gerda Verburg van LNV. Tijdens de uitreiking van de LNV-smaakprijs in mei 2009 vroeg zij zich hardop af hoeveel pillen het zou schelen als de maaltijden in zorginstellingen meer aandacht zouden krijgen. Wijst het onderzoek uit dat een andere aanpak positieve effecten heeft, dan wil zij met zorgverzekeraars overleggen. ‘Als blijkt dat we resultaat boeken, dan gaan we het hebben over medefinanciering van een dergelijke aanpak bij de maaltijden.’ Het onderzoek is gebaseerd op het beleid dat voortvloeit uit twee kabinetsnota’s: Gezonde voeding van begin tot eind (VWS) en Duurzaam voedsel (LNV).