Studentenverhaal

Ik wil iets doen met impact, dus besloot ik om de master Climate Studies te volgen.

Bart van Valenberg, student Climate Studies

Na de eerste periode had ik mijn draai gevonden in het studeren en omgaan met de enorme hoeveelheid werk die op je afkomt.
Bart van Valenberg, student Climate Studies

Doorgroei vanuit MBO

Na het succesvol afronden van mijn MBO Klinische Chemie was ik toe aan geheel iets anders. Uiteindelijk heb ik voor de HAS hogeschool gekozen om daar mijn HBO Milieukunde succesvol af te ronden. Deze bachelor is zeer breed en divers waarbij je kennis opdoet van bodem, lucht, energie en water. Verder komen ook wet- en regelgeving, beleid en techniek aan bod. Mijn HBO stages en afstudeeropdracht heb ik uitgevoerd binnen de thema's optimalisatie, valorisatie, procestechniek en LCA. Hoewel ik deze onderwerpen interessant vind wist ik nog steeds niet goed waar ik later wilde werken na het afronden van mijn HBO. 

Ik wil iets doen met impact, iets wat er echt toe doet. Klimaatverandering kwam ook aanbod binnen mijn bachelor. Dit is het summum als je op zoek bent naar een uitdagend, impactvol en waardevol beroepsperspectief. Hierom heb ik besloten om de master Climate Studies te volgen aan een van de beste universiteiten op dit gebied, Wageningen University & Research. Een bijkomend groot voordeel van de overstap van de HAS naar de WUR, is dat WUR een instroommatrix heeft, met daarin voor welke HBO studie/MSc programma een pre-master geldt en voor welke je direct de master kunt starten. 

De overgang van HBO naar Universiteit

De overgang van HBO naar master is in het begin pittig. Mijn eerste vak ging in op verschillende onderwerpen die ook bij milieukunde behandeld waren, maar die milieukunde kennis was meer achtergrondkennis. Ik leerde vooral om te kijken vanuit verschillende perspectieven. De kennis was er bij mij in veel gevallen wel, maar ik leerde op een andere manier kijken naar problemen. Dat geeft ook meteen meer inzicht in hoe complex de problemen zijn die we in Climate Studies voor ons hebben liggen. Na de eerste periode had ik mijn draai gevonden in het studeren en omgaan met de enorme hoeveelheid werk die op je afkomt. Je moet je best doen maar tegelijkertijd ook nuchter blijven dat het allemaal misschien niet zo'n ramp is als je een herkansing moet doen. Zorg dat je een prettige leermethode aanleert in periode 1. Dat zal je veel helpen. Ik denk ook dat het haast onmogelijk is om alles te lezen wat van je gevraagd wordt, maar hé alleen maar top als je het wel kan, meer kennis voor jou! Dan nog een laatste tip, ik heb ervaren dat het studeren veel makkelijker gaat als je ook soms samen studeert of hulp bij andere studenten vraagt. Dit deed ik niet echt in periode 1 maar vanaf periode 2 wel en toen ging het meteen beter. 

Succesvolle afronding eerste jaar master

Ik heb nu mijn eerste jaar afgerond zonder herkansingen. Alleen in periode 1 zie je mijn laagste cijfers. Nu start ik met het tweede jaar, waarbij ik begin met 6 maanden thesis schrijven binnen het onderwerp energietransitie. Daarna volgt nog een paar maanden stage die je zelf moet regelen. Zodoende blijf ik die ambitieuze impactvolle baan najagen. Deze volgorde, net als de vakken die je in het eerste jaar doet, is aan jou (met enkele verplichte vakken als uitzondering).

Meer over Climate studies