UN Food Systems Summit

In september 2021 zal de United Nations Food Systems Summit (UNFSS) plaatsvinden, als onderdeel van de “Decade of Action”. Deze top zal aanzetten tot ambitieuze, gedurfde en innovatieve acties en oplossingen om onze voedselsystemen te transformeren, om zo vooruitgang te boeken op alle Sustainable Development Goals (SDGs). Het duurzamer, eerlijker en gezonder maken van het voedselsysteem staat centraal.

Stakeholders samenbrengen

De UNFSS is een belangrijk en impactvol evenement voor alle stakeholders werkzaam in het domein van landbouw, voedsel en voeding. Wetenschappers, beleidsmakers en het bedrijfsleven worden bijeengebracht, maar ook boeren, inheemse mensen, jongerenorganisaties, consumenten, milieuactivisten en anderen. We zullen allemaal moeten samenwerken om de manier waarop voedsel wordt geproduceerd en geconsumeerd te transformeren.

WUR @ UNFSS

De UNFSS heeft waarschijnlijk een substantiële impact op de internationale en nationale agenda’s voor landbouw, klimaatverandering, biodiversiteit, handel, gezondheid en meer. Als zodanig beïnvloedt de UNFSS het werk van Wageningen University & Research (WUR), nationaal, Europees en mondiaal.

Evidence based

De grote transities die nodig zijn om ons voedselsysteem duurzamer, gezonder, veiliger en betaalbaarder te maken vragen om gecoördineerde actie. Het is van belang dat de besluitvorming van overheden gestoeld is op onbetwiste wetenschappelijke informatie. Prof. dr. ir. Louise O. Fresco heeft als co-chair zitting in de Scientific Group van de UNFSS.

Jeugd

In diezelfde transities is de betrokkenheid van goed opgeleide en geschoolde mensen essentieel. Met name de nieuwe generatie, onze jeugd, zal deze transformaties moeten leiden. Daarom focust WUR in aanloop naar, tijdens en na de UNFSS op ondersteunen en versterken van de stem van de jeugd.

Samenwerking

Om de transitie van voedselsystemen te regelen is samenwerking van groot belang. Daartoe heeft WUR november 2020, samen met 13 andere organisaties, het pre-event “Bold actions for food as a force for good” georganiseerd.

In januari hebben we met partners drie evenementen georganiseerd over Resilient Food System in Africa Climate resilient food systems for Africa: From evidence to action - WUR.

In april hebben we de Independent Food System Dialogues georganiseerd over innovatie voor klimaat  The independent Food Systems Summit Dialogues (FSSD): Over landbouw innovatie en voedselsystemen voor een klimaat slimme toekomst - WUR.

Infographic over de Food Systems Approach
Infographic over de Food Systems Approach

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan