Dialogue

Omgaan met polarisatie

Polarisatie is een veelbesproken onderwerp. Hoewel polarisatie onwenselijk lijkt, is dat niet noodzakelijk het geval. Doel van deze training is om (toekomstige) wetenschappers en andere professionals bewust(er) te maken van polarisatiedynamiek en steun te bieden. De training gaat in op de eigen rol die zij innemen of (gewild of ongewild) toebedeeld krijgen in maatschappelijke debatten.

Organisator Wageningen Dialogues
Datum

do 23 mei 2024 09:30 tot 11:00

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
+31 (0) 317 - 48 28 28

Registratie is verplicht, beperkte beschikbaarheid

Wetenschappers doen niet aan meningen, toch worden ook zij regelmatig gevraagd zwart-wit uitspraken te doen of een kant te kiezen, ook online neemt deze druk toe. Dat kan onprettig zijn en soms ook onveilig aanvoelen.

Wat is verstandig als de buitenwereld aan de haal gaat met je onderzoek, als elementen op een ongefundeerde manier worden gebruikt of zelfs benut voor oneigenlijke doeleinden? Wat is er nodig om jezelf als (toekomstige) wetenschapper of professional staande te houden in een gepolariseerd domein? Vragen die in toenemende mate een rol spelen in het werk, maar mogelijk ook in het dagelijks leven. Wat gebeurt er als je onderdeel wordt van polarisatie in je sociale kring, familie of online? Polarisatie los je niet op, het herkennen, je eigen rol hierin vinden en handvatten hiertoe krijgen, is helpend.

Over de training

WUR werkt nauw samen met polarisatiedeskundige en filosoof Bart Brandsma. Hij houdt zich al decennia bezig met het fenomeen, waarbij zijn 'Denkkader Polarisatie' centraal staat. (Toekomstige) onderzoekers en andere professionals krijgen aan de hand van dit denkkader introducties, strategische sessies en masterclasses om zo beter met hun rol in de publieke arena om te kunnen gaan.

In 90-minuten duiken we in het denkkader Polarisatie. Aanvullend is het mogelijk om een 3-urige training te volgen waarbij een specifieke case van een team centraal staat. Hiervoor kan je contact opnemen met Wageningen Dialogues.