
Dossier
Cacao
Nederland is wereldwijd de grootste verwerker van cacao. De belangrijkste handelsrelatie tussen Nederland en Ghana is cacao. Europa en de Verenigde Staten consumeren elk jaar meer chocolade en in landen als China, India en Brazilië neemt de vraag naar chocolade ook toe. De verwachting is dat er de komende jaren één miljoen ton meer cacao nodig is. De huidige productie ligt op vier miljoen ton per jaar. Om te zorgen dat over een aantal jaren nog voldoende cacao geproduceerd wordt, moet de teelt intensiever en duurzamer. Belangrijke uitdagingen daarbij zijn bestrijding van bodemuitputting en behoud van biodiversiteit.
Wageningen University & Research en duurzame cacao
Als wereldspeler in de cacaohandel heeft Nederland een grote rol in het streven naar duurzame chocola. In 2011 ondertekenden belangrijke ketenpartijen als Mars, HEMA en Plus supermarkten de ambitieuze doelstelling om in 2025 een volledig gedertificeerde cacaoconsumptie te hebben in Nederland. Wageningen Economic Research doet onderzoek naar de stand van zaken rondom de certificering. Lees meer hierover in het (engelstalige) rapport "Improving sustainability in coffee and cocoa".
Wageningen University & Research brengt initiatieven rond de verduurzaming van de importen van cacao samen in actiegericht onderzoek naar hoe verduurzaming te bewerkstellingen en hoe de effecten te meten. We geven inzicht in de stand van zaken: hoe duurzaam is de cacaoketen nu eigenlijk? Welke voordelen hebben bijvoorbeeld Ghanese boeren daarbij? We werken samen met certificering instanties, handelaren en ngo’s om het effect te onderzoeken van certificeringprocedures op de handel omvang, prijzen en de spelers in de keten, het milieu en de samenleving.
Herkomst cacaobonen
Wageningen Food Safety Research doet onderzoek naar de herkomst van cacaobonen. Het is daardoor mogelijk om verantwoord ondernemen terug te zien in het product. Ook maakt deze kennis over de herkomst van cacaobonen het mogelijk om meer grip te krijgen op voedselfraude.
Blogs & whitepapers
- [White paper] How to lift smallholder farmers out of poverty and protect the environment?
- [Blog] How to support the poorest farmers in commodity value chains?
- [Blog] WUR research into cadmium to support farmers and chocolate companies on the implementation of the EU Cadmium regulation
- [Blog] Regional research project to support the competitiveness of Latin American cacao in the European market
Experts
Projecten
- Cocoa crop improvement, farms and markets: a science-based approach to sustainably improving farmer food security in West Africa
- Helping Poor Farmers Grow Money: Sustainable Cocoa Productivity and Socio-Economic Impacts of International Investments in Sierra Leone
- Digital Farmer Field School for training cocoa farmers in Sierra Leone
- RSO Internship in Ecuador/Amazon on cocoa/sustainable livelihood
- Multi-stakeholder workshop on knowledge sharing , Ghana
- Seas of Change
- Information transparency system as a low-cost scalable solution to farmers' access to credit and services in Ghana
- UTZ Impact studies
Publicaties 2019 - 2020
-
Sniffing out cocoa bean traits that persist in chocolates by PTR-MS, ICP-MS and IR-MS
Food Research International 133 (2020). - ISSN 0963-9969 -
Business processes and information systems in the Ghana cocoa supply chain: A survey study
NJAS Wageningen Journal of Life Sciences 92 (2020). - ISSN 1573-5214 -
Following cocoa beans to chocolate : The search for intrinsic characteristics
Wageningen University. Promotor(en): S.M. van Ruth, co-promotor(en): M. Alewijn. - Wageningen : Wageningen University - ISBN 9789463953610 - p. -
Protected Designation of Origin and Sustainability Characterization: The Case of PDO Cocoa Arriba
Agriculture 9 (2019)10. - ISSN 2077-0472 -
Productivity and livelihood impacts of interventions in the cocoa value chain
-
Identification of Climate and Genetic Factors That Control Fat Content and Fatty Acid Composition of Theobroma cacao L. Beans
Frontiers in Plant Science 10 (2019). - ISSN 1664-462X -
Towards Integrated Soil Fertility Management (ISFM) Practices to Increase Cocoa Productivity in Cameroon
-
Towards Integrated Soil Fertility Management (ISFM) Practices to Increase Cocoa Productivity in Cameroon
-
Quantified soil evolution under shifting agriculture in Southern Cameroon
Frontiers in Environmental Science 7 (2019). - ISSN 2296-665X -
Melanoidins from Coffee, Cocoa, and Bread Are Able to Scavenge α-Dicarbonyl Compounds under Simulated Physiological Conditions
Journal of Agricultural and Food Chemistry 67 (2019)39. - ISSN 0021-8561 - p. 10921 - 10929.
Publicaties 2018 en eerder
-
Sustainable Cocoa
-
Modern times: What's holding back tech advances in cocoa?
-
Making cocoa origin traceable : Fingerprints of chocolates using Flow Infusion - Electro Spray Ionization - Mass Spectrometry
-
Scaling and institutionalization within agricultural innovation systems : the case of cocoa farmer field schools in Cameroon