Battle of the Genes

De aardappel wordt iedere dag opnieuw door miljarden mensen gegeten. Maar dit is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. De aardappelteelt wordt geteisterd door de aardappelziekte veroorzaakt door een waterschimmel genaamd 'Phytophthora infestans'. Om deze waterschimmel te bestrijden wordt er jaarlijks voor zo’n 100 miljoen euro aan milieubelastende bestrijdingsmiddelen gebruikt. Maar dat kan anders! Onder andere door de aardappel resistent te maken. Hoe, dat leren de leerlingen in deze lesmodule

In deze module ga je leren hoe resistentiegenen in planten kunnen worden ingebouwd. Je leert over de moleculair biologische technieken die nodig zijn om de genen te identificeren, isoleren en uiteindelijk in te bouwen in de aardappelplant. Uiteindelijk hopen onderzoekers op deze manier de strijd tegen de aardappelziekte te winnen.

Leerlingenmateriaal Het leerlingenmateriaal is hiernaast te vinden.
Docentenhandleiding Via de NLT database kunt u de docentenhandleiding downloaden. Of bestel de handleiding via dit bestelformulier.
Doelgroep vwo 5 en 6 NG/NT profiel
Studielast 40 studielasturen
Context / Concept In de strijd tussen de plant en de ziekteverwekker kan de mens ingrijpen. in de context van deze strijd leert de leerling over plantenveredeling, zowel door middel van kruisen als door moderne biotechnologie. De techniek, die gebruikt wordt voor de genetische modificatie van planten wordt behandeld. Ook de maatschappelijke context van het probleem komt aan bod. Ten slotte vormt de leerling een mening over het gebruik van biotechnologie in planten.
Experimenten De module bevat een experiment waarin de leerlingen genetisch onderzoek doen, om erachter te komen welke rassen al resistentie op hebben gebouwd. Lees hierover meer bij aanvullend lesmateriaal, DNA-lab
Voorkennis Genetica en de wetten van mendel
Toetsing Schriftelijk tentamen (75%) en een eindopdracht (25%)
Verwante opleidingen > Plantenwetenschappen
> Biologie
> Biotechnologie