Wolkenfysica Simulatie

In de Wolkenfysica Simulatie kruipt de leerling in de huid van een meteorologisch onderzoeker, zoals op de universiteit of het KNMI. In deze simulatie gebruikt hij/zij natuurkundekennis om de basisprincipes van het weer te leren. De leerling ontdekt de in- en uitgaande bronnen van energie en luchtvochtigheid en hoe de verhouding tussen die stromen het weerbeeld bepalen. De nadruk ligt daarbij op temperatuur, luchtvochtigheid en wolkenvorming in de grenslaag.

De simulatie

  • gaat over de ontwikkeling van de atmosferische grenslaag gedurende de dag;
  • berekent onder andere de energie- en vochtbalans, en de interactie van de grenslaag met het oppervlak, die sturend voor de balansen is;
  • geeft inzicht in de verschillende facetten van de energiebalans en hoe die gekoppeld is aan de temperatuurhuishouding;
  • geeft inzicht in de verschillende facetten van de vochtbalans en hoe die gekoppeld zijn aan de luchtvochtigheid en wolkenvorming.

Praktische invulling

De simulatie is te gebruiken als zelfstandig lesonderdeel. De leerling doorloopt de vier challenges binnen de simulatie zelfstandig. Elke challenge duurt ongeveer 15 minuten. De resultaten van een challenge kunnen door de leerling in PDF worden opgeslagen. Eventueel kan er ook in tweetallen gespeeld worden.

De simulatie biedt een mooie context voor het NiNa onderwerp Geofysica of ter illustratie bij het onderwerp thermische processen. Daarnaast is het goed mogelijk de simulatie te gebruiken in combinatie met de lesmodule Summer in the City.