kinderen doen proeven

Junior Science Lab

Speciaal voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs organiseert het Wetenschapsknooppunt Wageningen University & Research Junior Science Labs. De kinderen gaan als echte onderzoekers te werk in de praktijkruimtes van de Universiteit.

Over de Junior Science Labs

Bij het Junior Science Lab (JSL) zijn leerlingen van groep 6, 7 of 8 een middag lang de onderzoeker. JSL begint met een kort college van een wetenschapper van Wageningen University en daarna gaan zij aan de slag in een laboratorium of andere ruimte. De leerlingen zetten een onderzoek op, voeren deze uit en bekijken de resultaten. Net als echte onderzoekers dus!

JSL telt als onderwijs, dus als het nodig mocht zijn krijg je in veel gevallen eerder vrij van school.

Inschrijven

De inschrijvingen openen op 18 april 2023.

Aanbod Junior Science Labs 2023

7 juni - Junior Science Lab: Afvalwater om van te smullen
Gegeven door: Sanna Melita (Milieu Biotechnoloog bij LeAF BV)
Mensen gebruiken dagelijks heel veel water (wel 120 liter!!); je drinkt het, plast het uit, doucht, wast een appel, zet de vaatwasser aan en ga zo maar door. De producten die uit afvalwater komen, kunnen gebruikt worden om jouw eten mee te maken. Hoe? Dat leer je bij dit Junior Science Lab!

7 juni - Junior Science Lab: Algen
Gegeven door: prof.dr. Maria Barbosa
Algen zijn misschien wel het voedsel van de toekomst. Algen kunnen namelijk grote hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vetten produceren die gebruikt kunnen worden als grondstof voor de productie van levensmiddelen of diervoeders. Tijdens dit JSL leren we van Maria Barbosa waarom algen het groene goud worden genoemd, waar we ze allemaal voor kunnen gebruiken en hoe we ze het beste kunnen laten groeien!

14 juni - Junior Science Lab: Diep de bodem in
Gegeven door: ing. S Mantel MSc
Heb je je wel eens afgevraagd wat er allemaal onder je voeten afspeelt en waarom deze zo belangrijk voor ons is? De leerlingen maken een bodemprofiel met een grondboor en leren hoe zij verschillende soorten bodem kunnen herkennen en kunnen onderzoeken waar het geschikt voor is.

14 juni - Junior Science Lab: Krijg jij de smaak te pakken?
Gegeven door: Pre-U student Voeding en Gezondheid
Smaak is een belangrijke eigenschap van voedingsmiddelen. Welke smaken zijn er allemaal? En waarom zijn al je zintuigen zo belangrijk bij het eten? Dat gaan de kinderen samen met studenten van Wageningen Universiteit onderzoeken.


Terugblik Junior Science Labs 2022

Klik op het Junior Science Lab voor meer informatie.


Terugblik Junior Science Labs 2021

Klik op het Junior Science Lab voor meer informatie en gemaakte foto's.