kinderen doen proeven

Junior Science Lab

Speciaal voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs organiseert het Wetenschapsknooppunt Wageningen University & Research Junior Science Labs. De kinderen gaan als echte onderzoekers te werk in de praktijkruimtes van de Universiteit.

Bij het Junior Science Lab (JSL) ben jij, leerling van groep 6, 7 of 8 een middag lang de onderzoeker. JSL begint met een kort college van een wetenschapper van Wageningen University en daarna ga je aan de slag in een laboratorium of andere ruimte. Je gaat een onderzoek opzetten, uitvoeren en de resultaten bekijken. Net als echte onderzoekers dus!

JSL telt als onderwijs, dus als je een continurooster hebt krijg je doorgaans wel eerder vrij van school. Deelname kost €10,- per persoon per JSL. Goed om te weten: meteen bij inschrijven moet er betaald worden, anders is de inschrijving niet geldig.

In mei en juni 2021 organiseren we weer nieuwe Junior Science Labs. Wil je weten wanneer precies? Houd dan deze website en de nieuwsbrief goed in de gaten!

Inschrijven nieuwsbrief

Junior Science Labs - thema's

Kunnen planten en wormen overleven op Mars

Door dr. ir. Wieger Wamelink, Ecoloog en exobioloog Wageningen Environmental Research

Wormen op Mars - verkleind.JPG

Als er mensen op Mars gaan wonen dan moeten ze daar ook eten. En wat is er logischer dan je eigen eten daar te verbouwen? Omdat dieren heel veel ruimte en eten nodig hebben zullen die niet mee gaan en zul je dus vegetariër zijn als je op Mars woont. Wat is dan je beste dieet en hoe teel je de groenten zo efficiënt mogelijk? En is het planten van zaadjes genoeg of heb je meer nodig?

In dit ‘college’ ga je zelf aan de slag met het telen van groenten op, nagemaakte, Marsbodem. Je gaat werken aan hoe zou je groenten telen en ook zelf een klein experimentje doen die je mee kunt nemen. Vieze vingers worden gegarandeerd.

Verpakkingen: verse soep of plastic soep?

Door Marcel Staal, onderzoeker Fresh Food & Chains, Wageningen Food & Biobased Research

In ons land liggen het hele jaar door verse producten in de winkel. En ze zien er prachtig uit. Dat gaat niet vanzelf, daar zit een heleboel slim onderzoek achter! Waarom verpakken we gesneden ijsbergsla en waarom komkommers? Wat is het nut van al dat verpakken? Wat gebeurt er als je het niet doet? Hoe voorkomen we dat de plasticsoep groeit?

Overal wordt over nagedacht: van het plukken van een vrucht, het bewaren van de oogst tot het vervoer in een gekoelde vrachtwagen t/m het verpakken en uitstallen in de winkel. In deze JSL neem je een kijkje achter de schermen van Phenomea, een bijzondere onderzoeksfaciliteit van Wageningen UR. Want heb jij wel eens een robot gezien die weet of een appel van binnen rot is? Of een apparaat dat meet hoe stevig een peer is en hoe rijp die is? Je gaat sla verpakken en al het verpakkingsmateriaal onderzoeken. Welke soorten plastics zijn er, hoe kan je die scheiden en hergebruiken? Aan de slag dus van groentensoep tot plastic soep!

Sensorisch onderzoek

Door: dr.ir. Monica Mars, Associate Professor Humane Voeding en Gezondheid, Agrotechnologie en Voedingswetenschappen

Smaak is een belangrijke eigenschap van voedingsmiddelen. Om te bepalen wat mensen van de smaak van producten vinden, voeren fabrikanten en onderzoekers sensorisch onderzoek uit. Voedingsmiddelen worden tijdens zo’n onderzoek op verschillende manieren met elkaar vergeleken. De vijf basissmaken zijn daar een voorbeeld van: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Hier ga je deze middag mee aan de slag: je gaat je eigen smaakoplossingen maken in het lab. Vervolgens ga je smaakproefjes doen: kun jij voedingsmiddelen indelen naar hun smaak? En doen alle kinderen dat hetzelfde, of is smaak verschillend? Ook ga je het mondgevoel onderzoeken, wat proef je met je tong en wat ruik je met je neus en wat er nog meer belangrijk bij het proeven. Is er verschil als je iets proeft en als je het meet? Hoe komt dat?

Heb jij een goede smaak? Doe dan mee met dit Junior Science Lab en neem meteen deel aan een sensorisch onderzoek.

DNA in je eten

Door: dr. Marian Bemer, Onderzoeker Bioscience, Wageningen Plant Research

Een groot deel van ons eten, zoals groente, fruit en brood, is afkomstig van planten. Deze planten zien er allemaal anders uit en smaken ook heel anders. Toch bestaan ze allemaal uit cellen, net als dieren en mensen. In deze JSL gaan we met verschillende onderzoeksinstrumenten (zoals de microscoop) ons eten onderzoeken en ontdekken waarom de planten er allemaal anders uitzien. Zou dit met het DNA te maken kunnen hebben?