kinderen doen proeven

Junior Science Lab

Speciaal voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs organiseert het Wetenschapsknooppunt Wageningen University & Research Junior Science Labs. De kinderen gaan als echte onderzoekers te werk in de praktijkruimtes van de Universiteit.

Wat en voor wie is Junior Science Lab

Bij het Junior Science Lab (JSL) ben jij, leerling van groep 6-7-8 een middag de onderzoeker. JSL begint met een kort college van een wetenschapper van Wageningen University en daarna ga je aan de slag in een laboratorium of andere ruimte. Je gaat een onderzoek opzetten, uitvoeren en de resultaten bekijken. Net als echte onderzoekers dus! De praktijkruimte is jullie terrein deze middag.

Wanneer, waar en hoe

Het Junior Science Lab is altijd op een woensdagmiddag in mei op Wageningen Campus van 14 uur tot 16:30 uur. JSL telt als onderwijs, dus als je een continurooster hebt krijg je doorgaans wel eerder vrij van school. Deelname kost €10,- per persoon per JSL. Goed om te weten: meteen bij inschrijven moet er betaald worden! De inschrijfdatum wordt bekend gemaakt via onze Nieuwsbrief. Meld je vooral hiervoor aan, want de inschrijving gaat altijd hard.

Junior Science Lab 2018

In 2018 werden er vier JSL's gegeven. Op 23 mei JSL-drones en JSL-versverpakken en op 30 mei JSL-sensorisch onderzoek en JSL-vruchten & zaden. Hieronder lees je wat we deden en vind je de fotoserie van die middag. Daaronder kan je ook lezen/zien wat er vorige jaren gebeurde.

JSL - Slimme Drones

001 P1110908.JPG

Heb jij weleens een drone gezien? Drones zijn luchtvaartuigen zonder piloot. Tegenwoordig worden ze overal voor gebruikt en ze zijn zelfs al niet meer weg te denken. Ben jij benieuwd wat drones allemaal kunnen, hoe ze toegepast worden in het onderzoek bij ons op de Universiteit en hoe ze van die geweldige foto's kunnen maken? In deze JSL leer je met een kleine drone te vliegen, maak je foto's met de infraroodcamera, ervaar je wat het is om een echte dronepiloot te zijn en wordt je uitgedaagd een betere versie van onze drones te ontwerpen!

Fotoimpressie van deze middag:
https://photos.app.goo.gl/nvoeH85aHdLafyNv1
[fotograaf Seren vd Weerd]

JSL - Verpakkingen: verse soep of plastic soep?

afval 004 P1090162.JPG

In ons land liggen het hele jaar door verse producten in de winkel. En ze zien er prachtig uit. Dat gaat niet vanzelf, daar zit een heleboel slim onderzoek achter! Waarom verpakken we gesneden ijsbergsla en waarom komkommers? Wat is het nut van al dat verpakken? Wat gebeurt er als je het niet doet? Hoe voorkomen we dat de plasticsoep groeit?

Overal wordt over nagedacht: van het plukken van een vrucht, het bewaren van de oogst tot het vervoer in een gekoelde vrachtwagen t/m het verpakken en uitstallen in de winkel. In deze JSL neem je een kijkje achter de schermen van Phenomea, een bijzondere onderzoeksfaciliteit van Wageningen UR. Want heb jij wel eens een robot gezien die weet of een appel van binnen rot is? Of een apparaat dat meet hoe stevig een peer is en hoe rijp die is? Je gaat sla verpakken en al het verpakkingsmateriaal onderzoeken. Welke soorten plastics zijn er, hoe kan je die scheiden en hergebruiken? Aan de slag dus van groentensoep tot plastic soep!

Fotoimpressie van deze middag:
https://photos.app.goo.gl/XiGPlOQI5iKAFzPo2

[fotograaf Hetty Kroese]

JSL - Sensorisch onderzoek

040b.jpg

Smaak is een belangrijke eigenschap van voedingsmiddelen. Om te bepalen wat mensen van de smaak van producten vinden, voeren fabrikanten en onderzoekers sensorisch onderzoek uit. Voedingsmiddelen worden tijdens zo’n onderzoek op verschillende manieren met elkaar vergeleken. De vijf basissmaken zijn daar een voorbeeld van: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Hier ga je deze middag mee aan de slag: je gaat je eigen smaakoplossingen maken in het lab. Vervolgens ga je smaakproefjes doen: kun jij voedingsmiddelen indelen naar hun smaak? En doen alle kinderen dat hetzelfde, of is smaak verschillend? Ook ga je het mondgevoel onderzoeken, wat proef je met je tong en wat ruik je met je neus en wat er nog meer belangrijk bij het proeven. Is er verschil als je iets proeft en als je het meet? Hoe komt dat?
Heb jij een goede smaak? Doe dan mee met dit Junior Science Lab en neem meteen deel aan een sensorisch onderzoek.

Fotoimpressie van deze middag:
https://photos.app.goo.gl/Azzi3m1oexMYgv0i1

[fotograaf Hetty Kroese]

JSL - Plantenbaby's - vruchten en zaden

P1310588.JPG

Ken jij de paprika, sperzieboon, sinaasappel, mango enzovoort… Misschien vind je ze lekker, maar heb jij je ooit afgevraagd wat er eigenlijk in een vrucht zit? In het laboratorium gaan we de vruchten helemaal uitpluizen en vinden we van alles, met het oog en onder de microscoop. Je doet zelfs 'n DNA onderzoekje. Wat zit er in de vrucht en wil je ook weten waar het goed voor is? Dat ontdek je tijdens deze middag. Breng een vrucht mee, waar zaden in zitten.

Fotoimpressie van deze middag:
https://photos.app.goo.gl/GHFhFc3xB1JVwEmU2

[fotograaf Seren vd Weerd]

Verslagen en foto's van voorgaande jaren

JSL 2017 foto's

Foto's 2017

JSL2017 - plantenbaby's JSL2017 - voedselfraude JSL2017- drones Meer foto's over deze onderwerpen zijn te vinden bij 2015 en 2016.

2017 onderwerpen

Plantenbaby's (zie 2018). Slimme drones (zie 2018).

Voedselfraude 2017

a24834e6-166a-478c-bef1-3359b568e8e3_Po 1310296_74d193ea_239x179.JPG

Je bent van harte welkom om samen met een wetenschapper het laboratorium in te duiken! Daar ga je als een echte onderzoeker aan de slag met voedsel. Klopt de informatie op de verpakking? Is er sprake van misleiding of nog erger, van voedselfraude?  Hoe test je die producten? Kan jij een fraudevrij menu samenstellen? En wat is er zo belangrijk aan etiketten? Jij bent een van de eersten die gaat werken met een nieuw apparaat, de Scio! Wil je weten wat dit is en wat je er mee kunt? Kom dan naar dit Junior Science Lab!

JSL 2016 foto's

JSL 2016 onderwerpen

Slimme drones (zie 2018). Voedselfraude (zie 2017). Plantenbaby's (zie 2018).

Groen, rood, blauw in de stad:Ben jij iemand die houdt van ontwerpen, leren, bedenken en ontdekken? Mooi, dan hebben wij jou nodig! We gaan een stad bouwen. Zo duurzaam mogelijk! Eerst leer je waar een moderne stadsarchitect rekening mee moet houden. Daarna maakt ieder groepje een eigen huis die samen een straat vormen in de stad. Je experimenteert met verschillende materialen. Als echte onderzoekers verken je de mogelijkheden en discussieer je over ‘groen, rood en blauw’ in jullie straat! Schrijf je in en bouw mee!

De sluipwesp zoekt zijn plant:Heb je wel eens van sluipwespen gehoord? Ze zijn de vijand van rupsen en luizen en de vriend van de boer. Sluipwespen leggen hun eitjes in rupsen. Als de kleine sluipwespjes geboren zijn gebruiken ze de rups en luizen als voedsel. Boeren zijn dus heel blij met sluipwespen. Zij beschermen de planten tegen de vraat van de rupsen en luizen. In het Junior Science Lab gaan we proefjes doen om uit te vinden hoe sluipwespen de rupsen en luizen weten te vinden in dat grote veld. We gaan ook kijken waar en hoe de sluipwesp zijn eitjes legt.

KlimaatonderzoekJe kent het vast wel: het is een warme zomerse dag en je gaat lekker naar het water om daar verkoeling te zoeken. Hoe komt het dat het bij het water koeler is dan in de tuin of bij jou op het schoolplein? Waar moet je op letten en hoe kan je daar rekening mee houden? Als een echte wetenschapper ga je op zoek naar de oorzaken van temperatuurverschillen. Na het college ga je buiten op onderzoek uit. Weer binnen worden alle resultaten vergeleken, besproken en in een database ingevoerd.

Diep de bodem in!Vind jij het leuk om meer te weten te komen over de bodem waarop jij leeft? Kom dan op 1 juni naar Wageningen University & Research en word een echte wetenschapper! Neem een beetje grond uit de tuin mee. In het laboratorium doen we daarmee proefjes en zoeken uit waar deze grond geschikt voor is. Kun je er goed groente op verbouwen? Of is het juist perfect voor huizen? We gaan ook veldwerk doen: zelf een grondboring  zetten! Zo leer je veel nieuwe dingen over de bodem.

Magische moleculenWist je dat de wereld en jijzelf uit moleculen bestaan? Zonder moleculen zou er helemaal niets zijn. Wil je weten wat moleculen zijn en met je eigen ogen zien hoe moleculen werken? Kom dan woensdag 11 mei naar het Junior Science Lab. De professor heeft een probleem waar hij jullie hulp bij nodig heeft, dus een middag stil op je plek zitten wordt het niet!

JSL 2015 foto's

JSL 2014 foto's