
Kinderuniversiteit
De kinderuniversiteit wordt elk jaar georganiseerd voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool. Op deze manier willen wij de kinderen kennis laten maken met wetenschap.
Wat is de Kinderuniversiteit?
De colleges van de Kinderuniversiteit zijn interactieve colleges. Je luistert veel, maar doet ook actief mee. Er is volop ruimte om vragen te stellen. Bij inschrijving krijg je al de kans om die te stellen. De beste vragen komen aan bod in het college. Dus heb je een vraag, stel hem aan ons!
Kinderuniversiteit 2022: Superhelden in mijn lichaam
Woensdag 19 oktober 2022 vond de jaarlijkse Kinderuniversiteit plaats met dit jaar het thema “Superhelden in mijn lichaam”. Ongeveer 170 enthousiaste kinderen uit groep 6, 7 en 8 namen hierbij deel aan de activiteiten verdeeld over twee rondes van anderhalf uur. Gedurende deze tijd waren de kinderen bezig met het thema in de vorm van een introductiecollege, een (geheime) activiteit en een slotcollege.
Introductiecollege
De Kinderuniversiteit startte met de binnenkomst van de vier deelnemende wetenschappers in allemaal een andere outfit: toga, labjas of “casual” in een spijkerbroek en trui. Aan de kinderen was het de taak te raden wie nou de échte wetenschapper was, waarop het antwoord van de meeste kinderen natuurlijk de persoon in de labjas was. Het kwam dan ook als een verrassing toen werd opgebiecht dat ze alle vier wetenschapper zijn.
Tijdens het introductie college door Tamara Hoppenbrouwers werd aan de leerlingen verteld wie die superhelden nou eigenlijk zijn en wat ze doen. De superhelden blijken de witte bloedcellen in ons lichaam te zijn die ons beschermen tegen het ziek worden van virussen en bacteriën. Verwonderde geluiden klonken uit de zaal toen bleek dat er wel 20-60 miljard superhelden in ons lichaam zitten!
Het college werd daarnaast interactief gemaakt door vragen te stellen aan de kinderen. Tamara werd geholpen bij het beantwoorden van deze vragen door collega wetenschappers Paul Vos en Harry Wichers. Zo werd er gevraagdwat onze superhelden nodig hebben om goed hun werk te doen. Goed slapen, gezond eten, vitamine D en sporten helpt je superhelpen. Daarnaast was er een kort interactief spel waarbij de kinderen met een rode of groene kaart konden aangeven of bepaalde etenswaren gezond of ongezond waren, waaruit duidelijk bleek dat ze dit héél goed wisten!
Uiteraard was er ook ruimte voor de kinderen om vragen te stellen, waar vol enthousiasme gebruik van werd gemaakt. Vele vingers waren dan ook te zien toen ze hun vragen aan de wetenschappers mochten stellen. Vragen als “Hoe zien onze superhelden er nou écht uit?”, “Hoe kan het dat ik vaker op dezelfde manier ziek wordt, als ik niet twee keer door hetzelfde virus of bacterie ziek kan worden?” en “Gebruiken bacteriën dan een vermomming als ze mij vaker ziek maken?” passeerden de revue en werden allemaal beantwoordt.
De Geheime Activiteit
Na het introductiecollege was het tijd voor de “geheime activiteit”. De kinderen zijn onder begeleiding van het team Pabo studenten van de Christelijke Hogeschool Ede naar andere zalen gegaan en daar hebben zij een eigen superhelden masker gemaakt. De wetenschappers hebben zelf het spel “Gezondstrijd’ bedacht rond dit thema. Om dit te kunnen spelen hebben ze er nog een collega bij gehaald om te helpen, Bart Moerings. De kinderen kregen een cape om in een rode, groene, blauwe of zwarte kleur en droegen hun net gemaakte superhelden masker. Hierdoor werden ze zelf de superhelden. In het spel waren de kinderen met een zwarte cape de bacteriën en aan hen lag de taak om hun vlaggetjes te beschermen. Echter, kinderen met de rode capes hadden als taak deze vlaggetjes te stelen in hun taak als dendritische cellen. Wanneer het hen gelukt was om een vlaggetje te stelen mochten zij die brengen naar een kind met een blauwe cape (T cel) of naar een kind met een groene cape (B cel). De kinderen met een blauwe of groene cape die een vlaggetje hadden gekregen mochten vervolgens het veld in om een bacterie af te tikken. Werd de bacterie afgetikt door een T cel moest hij voor 30 seconden het speelveld verlaten, maar bij aftikken door een B cel was de bacterie af voor de rest van het hele spel. Op deze manier speelden de kinderen door totdat of de bacteriën hadden gewonnen door alle vlaggen heel goed te beschermen of totdat de superhelden – de immuuncellen – hadden gewonnen door alle vlaggetjes te stelen. Nadien waren de reacties van de kinderen op het spel positief. Ze gaven aan het leuk te vinden om te zien hoe het eigenlijk in ons lichaam eraan toe gaat.
Slotcollege
De middag werd afgesloten met een slotcollege. Hier werd nog even gereflecteerd op de activiteiten en vragen beantwoord. Daarnaast hadden de wetenschappers nog iets op te biechten… De lokalen en alle knutselspullen waren besmet met een virus! Doordat de kinderen dit hebben aangeraakt en vervolgens weer iets anders, hebben zij dit virus weten te verspreiden. Met blacklight kon het virus tijdens het afsluitend college opgelicht worden. En inderdaad, van alles zat onder het virus en lichtte op in de blacklight, zo ook de handen van de kinderen! Natuurlijk was het geen echt virus, maar een poeder dat opgelicht kon worden met blacklight. Echter was het wel een heel mooi voorbeeld om te laten zien hoe snel virussen en bacteriën zich kunnen verspreiden en aan de reacties van de kinderen te horen viel dit experimentje duidelijk in de smaak.
Al met al was het weer een héle leuke middag met enthousiaste kinderen die ook weer blij terug naar huis met een mooi diploma op zak. Daarnaast was er ook duidelijk te horen dat ze er wat van hebben geleerd, waarvan het allerbelangrijkste was dat onze superhelden áltijd winnen!
De Wetenschappers
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten en geen enkele belangrijke datum missen?


De Kinderuniversiteit wordt uitgevoerd in opdracht van Provincie Gelderland voor Techniekpact.